Det blev en kort mandatperiod för Sverigedemokraternas gruppledare i Botkyrka, Martin Inglot. Vid nästa sammanträde i kommunfullmäktige kommer han nämligen att avsäga sig alla sina lokala politiska uppdrag. Det innefattar även de han har i regionfullmäktige där han sitter som ledamot och Upplands Väsby där han är politisk sekreterare.

– Vi har pratat och vi tycker att när läget är som det är så är det vettigt att han tar en time out. Det var hans egna beslut, säger den lokala partiordföranden Robert Stenkvist (SD).

Martin Inglot åtalades häromveckan för grovt folkbokföringsbrott efter en flerårig polisutredning. Åklagaren misstänker att Inglot har bott på en adress på Östermalm under tiden han haft sina politiska uppdrag i Botkyrka.

Utesluten till 2026

I dag sitter Martin Inglot som ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsens valberedning, kommunstyrelsen samt valnämnden. Om han avsäger sig samtliga poster kommer han att vara utesluten ur Botkyrkapolitiken till 2026.

Robert Stenkvist är däremot öppen för att Martin Inglot ska kunna ta plats i partiet lokalt igen om domstolens bedömning blir att Martin Inglot är oskyldig.

– Han har alla möjligheter att komma tillbaka till partiet – det är min personliga bedömning. Men om han avsäger sig sina uppdrag i kommunen så gäller det ju mandatperioden ut, säger Robert Stenkvist.

Mitt i har varit i kontakt med Martin Inglot som inte vill lämna några ytterligare kommentarer.