Enligt åtalet som lämnades in till Stockholms tingsrätt i förra veckan har Sverigedemokraternas gruppledare i Botkyrka, Martin Inglot, varit felaktigt folkbokförd på en adress i Tumba. I stället, menar åtalet, har han bott på en adress på Östermalm.

Detta efter att polis utrett Martin Inglots bostadssituation under flera års tid, något som Mitt i har skrivit om tidigare.

– Det stämmer att jag har en övernattningslägenhet på Östermalm, men den har jag för att jag har uppdrag i regionfullmäktige, riksdagen, Botkyrka och Upplands Väsby. Den ligger centralt så det är enkelt för mig att få ihop både livs- och arbetspusslet, sa han då.

"Välkomnar rättslig prövning"

Martin Inglot håller fast vid samma linje även den här gången.

"Jag hävdar att jag inte har gjort något fel. Det är därför positivt att det nu prövas på riktigt så att jag sedan kan gå vidare och lämna detta bakom mig en gång för alla", säger han genom en skriftlig kommentar.

Även partiet är försiktiga med att kommentera åtalet mot Botkyrka- och regionledamoten.

"Om uppgifterna som Inglot redogjort för inte stämmer så är det naturligtvis mycket allvarligt. Vi välkomnar därför en rättslig prövning av detta. Nu kommer vi följa detta noggrant och ta ställning till Martins framtid i partiet när vi har ett domslut", säger Fredrik Lindahl, partiets distriktsordförande, i en skriftlig kommentar till bland annat Aftonbladet.

Inte den första

Martin Inglot är inte den första Botkyrkapolitikern som har hamnat i blåsväder över sin boendesituation. Strax efter valet anmäldes Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel av flera andra Botkyrkapolitiker för att inte ha varit valbar på valdagen.