Poppis bad. Cecilia Runnström och Marie Edström sitter båda i styrelsen för Saltarö-Skärmarö tomtägarförening. Foto: Eva Tonström

Saltaröbor kräver fler allmänna badplatser

Det behövs fler badplatser i Värmdö. Det säger boende på Saltarö som får ta emot allt fler besökare på sin lilla strand. ”Det går inte längre” säger de.

  • Publicerad 09:22, 30 apr 2021

Familjer som trängs för att hitta en plats på stranden, så nära vattnet som möjligt, och bilar som parkeras överallt där det finns en lucka. Till det kö till bajamajor, och skräp.

Så har situationen sett ut vid badplatsen på Saltarö de senaste åren, och problemet ökar för varje år, säger Cecilia Runnström, vice ordförande i Saltarö-Skärmarö tomtägarförening.

– Jag förstår att många vill komma ut och bada, det är ju allemansrätt som gäller så man får det, men det håller på att gå helt överstyr. Inte bara det att det är överfullt på stranden, förra sommaren hade vi över 100 bilar som stod parkerade på gräsplanen i närheten av badet. Det blir också alldeles för mycket trafik på våra smala grusvägar, säger hon.

Värst sommaren 2020

Det här leder till ilska och frustration hos många boende i området, enligt Cecilia Runnström. Saltarö-Skärmarö tomtägarförening förvaltar och sköter om stranden, och allt runtomkring, och den här mängden människor är nytt. Förra sommaren, med pandemin, var den värsta hittills, enligt Cecilia Runnström.

Därför har de skrivit ett förslag till kommunen där de efterlyser fler kommunala badplatser.

– Befolkningen i Värmdö kommun växer hela tiden och det är tydligt att de badplatser som finns inte räcker längre. Vi önskar att de löser det här, fort, säger hon.

I sommar kommer vägföreningen i området att reglera var man får parkera, men exakt hur det ska göras är inte klart ännu.

Kommunen positiv

Moa Öhman, avdelningschef för strategisk samhällsplanering i Värmdö, tycker att Saltaröbornas förslag om fler badplatser är intressant.

– Det är något vi kommer att ta tag i och titta på. Vi är flera förvaltningar som berörs i det här, både samhällsbyggnadskontoret och kultur- och fritid, så vi behöver titta på det här tillsammans, säger hon.

Var och när en ny kommunal badplats skulle kunna bli verklighet kan hon inte säga, det måste utredas, men hon hoppas så snart som möjligt.

Nya skyltar. Tomtägarföreningen har satt upp skyltar vid badet för att förtydliga att det inte är en kommunal badplats. Foto: Eva Tonström

P-kaos. Såhär såg det ut på en av gräsytorna vid badet förra sommaren. Foto: Privat

Allmänna badplatser i Värmdö

Grills, Ålstäket

Grisslinge havsbad

Södersved, Ingarö

Återvalls träsk, Ingarö

Fladenbadet, Ingarö

Björkviks havsbad

Torpesand, Björnö

Stora och lilla Sand, Björkvik

Östersjöviken, Stavsnäs

Susegårda, Stavsnäs

Vita grindarna, Djurö

Jerkers udde, Runmarö

Fläskberget, Sandhamn

Trouville, Sandhamn

Visa merVisa mindre