Familjer som trängs för att hitta en plats på stranden, så nära vattnet som möjligt, och bilar som parkeras överallt där det finns en lucka. Till det kö till bajamajor, och skräp.

Så har situationen sett ut vid badplatsen på Saltarö de senaste åren, och problemet ökar för varje år, säger Cecilia Runnström, vice ordförande i Saltarö-Skärmarö tomtägarförening.

– Jag förstår att många vill komma ut och bada, det är ju allemansrätt som gäller så man får det, men det håller på att gå helt överstyr. Inte bara det att det är överfullt på stranden, förra sommaren hade vi över 100 bilar som stod parkerade på gräsplanen i närheten av badet. Det blir också alldeles för mycket trafik på våra smala grusvägar, säger hon.

Värst sommaren 2020

Det här leder till ilska och frustration hos många boende i området, enligt Cecilia Runnström. Saltarö-Skärmarö tomtägarförening förvaltar och sköter om stranden, och allt runtomkring, och den här mängden människor är nytt. Förra sommaren, med pandemin, var den värsta hittills, enligt Cecilia Runnström.

Därför har de skrivit ett förslag till kommunen där de efterlyser fler kommunala badplatser.

– Befolkningen i Värmdö kommun växer hela tiden och det är tydligt att de badplatser som finns inte räcker längre. Vi önskar att de löser det här, fort, säger hon.

I sommar kommer vägföreningen i området att reglera var man får parkera, men exakt hur det ska göras är inte klart ännu.

Kommunen positiv

Moa Öhman, avdelningschef för strategisk samhällsplanering i Värmdö, tycker att Saltaröbornas förslag om fler badplatser är intressant.

– Det är något vi kommer att ta tag i och titta på. Vi är flera förvaltningar som berörs i det här, både samhällsbyggnadskontoret och kultur- och fritid, så vi behöver titta på det här tillsammans, säger hon.

Var och när en ny kommunal badplats skulle kunna bli verklighet kan hon inte säga, det måste utredas, men hon hoppas så snart som möjligt.