Hantverkskaféet är öppet för alla och gratis att delta i. En workshop har hållits och i november och december blir det ytterligare två. Sedan väntar utställning av hantverken.

– Deltagarna får det de tillverkat. Och det är frivilligt att delta i utställningen, säger Safia Ehsani.

Hon har bara bott i Sverige i tre år, men det är inte sig själv hon vill belysa på hantverkskaféet.

Belyser kvinnornas kunskaper

I stället handlar det om kvinnor som kommit till Sverige i vuxen ålder och som saknar utbildning från hemlandet och därför har det tuffare på arbetsmarknaden.

I projektet som Safia Ehsani driver ideellt vid sidan av gymnasiestudierna vill hon lyfta fram hantverkskunskaperna som många av kvinnorna har.

– Många ser bara den ena sidan av myntet, att de inte har professionell utbildning eller arbetslivserfarenhet. Men man ser inte den andra sidan, att de kan vara duktiga på något annat, till exempel hantverk.

Kadmala-halsband som är en hantverkstradition från Afghanistan.

Kadmala-halsband som är en hantverkstradition från Afghanistan.

Somaia Walizada

Jakt efter mer hantverk

På det första hantverkskaféet fick besökarna lära sig göra kadmala-halsband, ett traditionellt smycke från Afghanistan. Detta följs av broderi i november. Båda gångerna är det kvinnor från Afghanistan som visar vägen. Safia Ehsani välkomnar hantverkstraditioner även från andra länder.

– Nu söker jag kvinnor med hantverkskunskap som vill leda kommande workshops, säger hon.

Det är drop in som gäller på workshopsen som pågår under fyra timmar och även erbjuder fika efter sponsring av Ica i närheten.

– Men man kan inte komma alltför sent. Då hinner man inte göra klart sitt hantverk, säger Safia.