En som helt gett upp hoppet om stranden är läsaren Michael Jägbeck som numera tar med sig familjen till Tyresö istället, trots det geografiska avståndet. Han skriver i ett mejl att han uppskattar att kommunen satsat på området genom bland annat gångvägarna kring Magelungen och upprustningen av Farsta gård. Men samma kvalitetsmål verkar inte gälla badet.

– Mina barn och barnbarn vägrar att åka till Farsta strandbad. De är rädda för fåglarna, det luktar illa av all avföring i värmen och det känns inte fräscht att låta de gå omkring i denna miljö, skriver han och tillägger att Farsta strandbad numera kallas ”fågelbadet”.

Återkommande klagomål

Och det är inte bara Michael Jägbeck som reagerat. Nina Lindberg, landskapsarkitekt på stadsdelsförvaltningen, konstaterar att flera Farstabor hört av sig angående fåglarna.

– Det är ett återkommande klagomål, men vi gör det vi kan, säger hon.

Varje morgon finns feriearbetande ungdomar på plats för att kratta rent på stranden. Och nu pågår även avskjutning av gässen. Men det tar tid innan det blir en märkbar skillnad i antalet gäss.

– Jag pratade förra året med skadedjurshanterare som berättade att gässen blir skrämda när det skjuts. De brukar hinna skjuta två åt gången och sedan är flocken borta. Tyvärr lär de sig inte heller av det, utan de kommer tillbaka ändå. Men det är vad staden gör för att hålla nere stammen, säger hon. 

Förtjusta i badplatser

Många oroar sig över hur fåglarnas bajsande ska påverka vattenkvaliteten. Nina Lindberg är ingen expert på området men konstaterar att det kontinuerligt görs vattenprover och att kvaliteten i nuläget är god.

– Men visst önskar man att gässen inte kom dit. Jag vet inte varför de är så förtjusta i badplatserna, säger hon.

Tommy Tuvunger, viltvårdare vid Trafikkontoret, befinner sig på semester när Mitt i når honom men bekräftar uppgifterna.

– Det förekommer avskjutning på samtliga badplatser i Stockholm där det finns behov, säger han.