Påskhelgens våldsamheter i flera svenska städer har knappast undgått någon. Där partiledaren för det danska högerextrema partiet Stram kurs, Rasmus Paludan, genomförde flera koranbränningar.

Nu kommer han till Hallunda och Husby, och både polisen och Botkyrka kommun står redo för att det ska gå så lugnt till som möjligt. Ett arbete som har pågått ända sedan i påskas.

– Vi träffade tidigt civilsamhället. De är viktiga för oss och vi värnar en god dialog med dem vilket vi fortsatt vill ha. För oss är det viktigt att vara tydliga att den här sammankomstens åsikter är något vi tar avstånd ifrån, men utifrån att det blivit beviljat också är något som vi arbetat hårt för att det ska gå lugnt till, säger Pernilla Vera Jr, säkerhetsdirektör på Botkyrka kommun.

Vad för åtgärder har ni vidtagit?

– Trygghetsskapande insatser genom våra egna och civilsamhällets verksamheter. Musikhuset, som vanligtvis inte har öppet på lördagar, tar emot ungdomar där man kan träffa oss. Vi har också förberett oss i samverkan med vårt lokalpolisområde där vi har ägnat mycket tid till det uppsökande arbetet och där vi också fått många frågor.

Vad för typ av frågor?

– En ganska stor bredd. Dels det som är kopplat till polisens arbete om varför man beviljar en sådan här sammankomst. Men också en oro, för vad den här sammankomst innebär. Det här är inget som bara berör muslimer, utan oss alla som samhälle.

Pernilla Vera Jr påpekar också att kommunens oro inte ligger i att Botkyrkaborna skulle ställa till med oroligheter, utan att oron ligger i att sådant skulle orsakas av personer utifrån.

Särskild polisinsats

Polisen i Stockholm vill inte gå in på detaljer kring vilka insatser man har planerat inför helgen, men meddelar att Paludan har fått tillstånd för en allmän sammankomst mellan kl 19.00–20.30 i Hallunda. Uppskattningsvis dyker 2–10 personer upp.

– Vi kommer att ha en särskild polisinsats på plats. Exakt vilka resurser och hur stor är inget vi går in på i detalj. Men det jag kan säga är att en bedömning görs från fall till fall och sådana har gjorts här också. Men vi finns där för att underlätta framkomligheten, trafiken och att förebygga ordningsförseelser och brott. Sedan är vi alltid beredda på att saker kan hända, och då arbetar vi för att behålla ordning och säkerhet, säger Helena Bodström Thomas, presstalesperson vid Stockholmspolisen.