Det blir ingen frikyrka på anrika Maxim vid Karlaplan, vilket var på gång under våren 2022. Istället står det nu klart att kulturen fortsatt kommer ta plats i lokalerna.

Ett nytt "kulturhus" med krog

Det blir Ellen Tejle, tidigare chef på Bio Rio och delägare av restaurangen Barbro i Stockholm som blir ny vd.

– Vi bygger en flexibel scen för bio, teater, dans, musik, live-sändningar och samtal. Man kommer att kunna uppleva ett brett spektra av kultur, och det känns roligt att den här platsen på Östermalm får fortsätta vara en kulturscen under lång tid framöver, säger hon.

Ellen Tejle blir ny vd för Maxim på Karlaplan.

Ellen Tejle blir ny vd för Maxim på Karlaplan.

Isabell Höjman

Fram till den planerade öppningen under hösten 2024 väntar en nästan ett år lång renovering. Allt från el till vvs och ventilation behöver bytas ut, berättar Ellen Tejle.

– Vi fick möjlighet att kliva in i lokalerna i våras och insåg att infrastrukturen är gammal och i behov av en stor uppgradering på alla nivåer.

Ny restaurang

Med det sagt är målet att bevara den lilla andel originalinredning som finns kvar.

– Det finns en del inredningsdetaljer som lampor och balkonger. Och den svartmålade panelen hoppas vi kunna bygga barer av.

Till planerna för nya Maxim hör också en modern restaurang, enligt Tejle. Men än så länge är hon återhållsam med detaljer.

– Vi kan inte berätta så mycket just nu. Om man vet att jag har en restaurang sedan tidigare kan man lista ut att det finns en liten koppling.

Maxim ska öppnas upp mot gatan.

Maxim ska öppnas upp mot gatan.

Freda Arkitekter, Kolbe Arkitektur & Studio Stockholm Arkitekter

Idag står det klart att kulturförvaltningen i Stockholms stad kommer att bidra till projektet med ett etableringsstöd på 1,5 miljoner kronor. Den största delen av finansieringen är dock kommersiell.