BLÅLJUS. Sholomon såg lördagens allmänna sammankomst från vardagsrummet. Lugnt till en början, men sedan blev det desto hätskare, menar han. Foto: Sholomon

Relativt lugnt på Paludans torgmöte

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan besökte förra helgen Hallunda för ett torgmöte. Under en kort stund såg det ut att bli våldsamt, men Hallundabor och polis lugnade ner stämningen.

  • Publicerad 15:14, 17 maj 2022

I Sverige får idioter också höras. Det är frihet.

Under lördagen hade den högerextreme politikern Rasmus Paludan beviljats tillstånd för att arrangera en allmän sammankomst i Husby och Hallunda.

I Hallunda började det lugnt.

Sholomon bor upp på Eriksbergsåsen och såg hela händelseförloppet från sitt vardagsrum. Flera polisstyrkor var på plats och i luften hovrade en polishelikopter. Trots ljudet från helikoptern kunde han höra Paludans röst genom megafonen.

– Han pratade om att han skulle bränna koranen och att islam inte är en religion som bör finnas i Sverige – bara provocerade. Men sen började fler av motdemonstranterna, som var över 100 stycken, höja rösten och bilar tutade för att dämpa honom, säger Sholomon.

Nere i folksamlingen befann sig Abdullah Abdeh och hans kompisar. De tog sig till platsen för att försöka skapa lugn och se till så att våldsamheter inte svärtade ner Hallundas rykte.

"Inte från Hallunda"

I början stod unga och vuxna lugnt och pratade med varandra och skrattade åt hans åsikter.

– Sen hoppade ett stort gäng in och försökte ta sig över staketet. Det var några jag aldrig sett i Hallunda förut. Vi försökte prata med dem, det hjälpte inte. De hade kommit dit för att skapa kaos. De ville bara slåss, ville inte lyssna, säger Abdullah Abdeh.

Men polisen lyckades få kontroll på situationen. De gjorde fyra omhändertaganden och en person är misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha hoppat över kravallstaketet. Polisen beskriver i efterhand sammankomsten som "odramatisk".

Om Rasmus Paludan kommer tillbaka kommer Abdullah Abdeh vara på plats, berättar han.

– Jag kommer över allt han befinner sig i Stockholm, för att undvika att polisen ska bli skadad eller att någon blir gripen, säger han.

Vad sa du till dem du försökte lugna ner?

– Att i Sverige får idioter också höras. Det är frihet. Jag kan inte mörda någon bara för att han säger något orättvist om min religion eller min nationalitet.

Polisens avslag revs upp

Under påskhelgen utbröt det kravaller på flera platser runt om i landet i samband med att Rasmus Paludan ordnade möten och koranbränningar. Efter våldsamheterna avslog polisen Paludans ansökningar om nya allmänna sammankomster. Förvaltningsrätten underkände i efterhand polisens avslag. Därför valde polisen att bevilja Paludans ansökningar i helgen.