UR-CHARMIGA. Polisen varnar för att trevliga klocktjuvar härjar i Stockholm. Foto: Mostphotos / Google Maps

Polisen varnar för trevliga klocktjuvar i Stockholm

Flera klockstölder har ägt rum den senaste tiden där urägarna inte ens märker att deras klockor stjäls. ”Sociala tjuvar som kramas och dansar", enligt polisen.

  • Publicerad 07:28, 5 jul 2021

Under pandemin har klockstölder varit ett ganska sällsynt brott i Stockholm, då det varit få stora folksamlingar och många hållit distans och inte varit på offentliga platser, rapporterar Stockholmspolisen.

Men nu när restriktionerna lättar, så ökar antalet stölder igen. Under de senaste veckorna har det skett flera klockstölder i Stockholm. En stor del av brottsoffren har inte ens märkt att de har blivit av med sina exklusiva ur.

– Att människor nu börjar vara ute och att restriktionerna lättar kan innebära att vi åter får fler stölder av dyrare armbandsur i centrala Stockholm, säger Sebastian Ahlqvist, gruppchef i lokalpolisområde Norrmalm.

De flesta klockstölderna sker där dyra klockor finns, framför allt på Östermalm, Kungsholmen och runt Stureplan. Stölderna sker oftast under eftermiddag eller kväll, och när brottsoffren har varit på en uteservering och tagit ett glas vin eller öl.

Charmiga bovar som kramas och dansar

Gärningsmännen upplevs enligt polisen ofta som mycket trevliga och sociala. De kanske frågar om vägen, ger en vänskaplig klapp, kram eller annan kroppslig kontakt. I samband med det blir klockan stulen. Vissa tjuvar har till och med dansat med brottsoffret.

– Det är viktigt att alla som äger eller bär en dyrare klocka känner till de tillvägagångssätt som finns så att de kan skydda sig. Vi befarar att detta kommer att öka under sommaren, säger Sebastian Ahlqvist.

De klockor som blir stulna har hittills varit värda mellan 100 000 kronor till över en miljon.

Hittills i år har Polisregion Stockholm fått in 54 anmälningar om klockrån. Att stjäla dyrbara klockor är betydligt mer lukrativt, i jämförelse med att till exempel stjäla mobiltelefoner.

Stureplansbesökare offer för klocktjuvar