Polisen har ett antal hotspots där droger blir vanligare bland unga. Foto: Bildcollage

Polisen: ”Skrämmande att unga tar droger öppet”

Odenplan med omnejd är en hotspot för polisen. Narkotika både säljs och används öppet. – Det är skrämmande att det blir allt mer normaliserat och att fler yngre använder droger, säger Mattias Brunn, polisinsatschef vid Norrmalmspolisen.

  • Publicerad 06:15, 22 jun 2021

I dagens samhälle, med rätt kontakter så kan man köpa narkotika nästan var som helst.

Polisen utförde nyligen en poliskontroll på en uteservering på Östermalm. Resultatet: Hela 25 personer misstänkta för narkotikabrott.

Enligt polisen handlade det om flera sällskap där man kunde påvisa narkotikaanvändning och/eller innehav. Polisen fick använda restaurangens toalett för att se om de man misstänkte var påverkade. En efter en fick restauranggästerna lämna urinprov.

– Vi hade en känsla av att det kunde bli en hög träffprocent. Men det var förvånande att se hur många, säger polisinsatschefen Mattias Brunn.

Det som påträffades var cannabis och kokain och det var framför allt unga vuxna, upp till 26 år, som testades positivt.

Insats under fyra dagar

Under fyra dagar skedde insatser runt om i city, bland annat runt Odenplan, Östermalm och Hornsbergs strand. 106 personer skrevs upp som misstänkta för narkotikapåverkan och åtta greps för narkotikabrott.

Uppmaning till boende och företrädare för kommunen, kontakta polisen om ni känner en otrygghet kring narkotika i stan. Foto: Polismyndigheten

Att användandet av droger blir vanligare bland yngre är något som oroar polisen.

– Vi ser självklart det som väldigt oroväckande att knarket blir mer öppet. Det är skrämmande att det blir allt mer normaliserat och att fler yngre använder droger – och så öppet som på uteserveringen, säger Mattias Brunn.

– Att yngre använder narkotika är särskilt dåligt med tanke på de följder som droganvändandet kan ge. Många hävdar att de har kontroll och inte riskerar att hamna i ett missbruk, även om verkligheten sedan visar sig annorlunda. De som köper droger stödjer också direkt eller indirekt de kriminella nätverken. 

Polisen planerar flera insatser och kontroller i olika omfattningar denna sommar.

– Vi har även pratat med krögaren till uteserveringen och det kommer att göras fler uppföljningar och besök på stället framöver.

Problem kring Odenplan

Odenplan med omnejd har varit och är ett område där narkotika hanteras öppet. Genom medborgarlöften till både medborgare och företrädare för kommunen ska polisen lägga extra fokus på narkotika i området för att öka tryggheten. När det är bra väder blir knarkanvändning vanligare i parker och på samlingsplatser.

Polisinsatschefen Mattias Brunn är oroad över normaliseringen av narkotika. Foto: Polismyndigheten

– Just kring Odenplan och Observatorielunden har vi under insatsen påträffat flera personer som rökt cannabis. Vi har även stött på unga som rökt vid Vanadislunden, säger Mattias Brunn.

– I dagens samhälle, med rätt kontakter så kan man köpa narkotika nästan var som helst. Genom sociala medier går det att få narkotikan levererad till där du är.

Mattias Brunn uppmanar både de boende i området och företrädare för kommunen att höra av sig till polisen om de känner en otrygghet kring narkotikaanvändandet vid Odenplan.