Händelsen vid Slagstabadet är inte den enda de senaste åren när räddningsfordon haft svårt att komma fram. Även vid en drunkningsolycka i Gömmaren i Huddinge sommaren 2019 hade badgäster ställt sig i vägen för räddningsfordonen.

Enligt Botkyrkapolisen har det mestadels sett bra ut när det gäller parkeringarna vid badplatserna och badens närområden. Men det finns undantag.

Vände när de såg trängseln

Den 20 juni blockerade bilar möjligheten för räddningsfordon att nå Möllebadet som ligger mellan Tumba och Salem. Polisen kom till platsen. Många bilister bötfälldes, medan andra fick sina bilar bortforslade.

– De stod på båda sidor vägen och hindrade framkomligheten, säger polisen Daniel Persson som jobbade den aktuella söndagen.

En annan som kom hit var Salembon Jessica Larsdotter Sandberg med familj.

– Vi vände och åkte till Brotorpsbadet när vi såg hur bilar började komma backande, säger hon när Mitt i träffar henne vid Möllebadet en kväll.

P-förbud på plats

Även på vägen till Brotorpsbadet har det varit felparkeringar, men inte så illa att räddningstjänsten inte kunnat komma fram. Det är redan p-förbud på platsen, men Botkyrka kommun ska ändå förtydliga förbudet med koner och avspärrningsband.

Kommunen har anlitat p-vakter som har i uppdrag att rondera vid badplatser och kringliggande vägar. Väktare besöker också badplatser flera gånger per dygn och ska hålla koll på att räddningsvägarna hålls öppna.

”Skulle det vara blockerat finns en rutin upparbetad för att effektiv och snabbt flytta på fordon”, skriver tillförordnade samhällsbyggnadsdirektören Tina Gustafsson i ett mejl till Mitt i.

Varje sekund viktig

Även polisen uppger att man gör kontinuerliga kollar vid baden. Magnus Carderos som är distriktschef för brandkåren i Botkyrka/Salem trycker på vikten av att deras stora fordon kommer fram.

– För individer som är under vatten är varje sekund viktig. Vi kan ha många minuters framkörstid och om vi dessutom måste springa sista biten tar det längre tid.