Två personer har beviljats tillstånd att bränna en koran i närheten av Stockholms moské vid Medborgarplatsen. En av personerna har tidigare ansökt om att bränna en koran utanför Iraks ambassad, men då fått avslag, enligt Aftonbladet.

Strax före 13.00 hade polisen spärrat av en del av Kapellgränd vid moskén. När klockan närmade sig 13.30 hade runt 150 personer samlats vid moskén, många av dem journalister och poliser.

"Det är hemskt"

En av personerna som fått tillståndet pratade då i en megafon, medan motståndare till koranbränningen skanderade och busvisslade.

– Det är hemskt, han vill bara ha uppmärksamhet. Han får ju göra det men jag kommer inte att titta. Tror han att vår tro försvinner bara för att han eldar en bok?, säger Tim, som inte vill ha sitt efternamn med i tidningen, utanför moskén.

En person omhändertogs av polis utanför moskén strax efter 13.30.

– Han försökte kasta sten, men man stoppade honom innan han hann kasta, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas till Aftonbladet.

Nekade liknande aktioner

Polisen har tidigare nekat liknande manifestationer efter att, i samråd med Säkerhetspolisen, ha "konstaterat att koranbränningar innebär en ökad risk för att ett terroristattentat genomförs", skriver de i tillståndsbeviset.

De hänvisar även till utrikespolitiska konsekvenser, i samband med Sveriges ansökan till Nato.

Kravallpolis från hela landet

Men det var fel att neka sammankomsterna, enligt rätten. I juni beslutade kammarrätten i Stockholm att en oro för ordnings- och säkerhetsproblem måste kunna kopplas till en demonstration eller allmän sammankomst. Konsekvenserna av en koranbränning kan alltså inte ligga till grund för ett avslag, konstaterar polisen och beviljar tillståndet.

Enligt uppgifter till TV4 tror polisen att det kan bli stökigt och har begärt in förstärkningar från andra regioner.

– Vi jobbar som vi alltid gör vid allmänna sammankomster. Vi har en särskild polisinsats för att underlätta för framkomlighet, men främst för att förebygga ordningsstörningar, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TV4.

Kan bryta mot förbud

Enligt Aftonbladet gör det rådande eldningsförbudet att personen som ska elda koranen ändå bryter mot lagen.

– Det är ett bötesbrott, säger en polis på plats till Mitt i.

Paludan i Rinkeby

Tidigare i år brände danske Rasmus Paludan en koran utanför Turkiets ambassad. I april förra året gjorde han det även i Rinkeby.

Det hela gick först lugnt till men senare greps åtta personer och polisen avbröt sammankomsten. Samtidigt berömde de Rinkebybor för sitt civilkurage och för att ha förhindrat våldsamheter.

– Vi har sett många goda exempel på civilkurage hos de boende i området. De har bland annat ingripit och pratat personer till rätta. Deras insatser och andra initiativ som tagits i området, har varit till stor hjälp för den här polisinsatsen, sa Anders Rissel, biträdande chef polisområde Stockholm nord.