När högerextremisten Rasmus Paludan i påskas manifesterade genom att bränna koranen på olika platser runt om i Sverige ledde det på många håll till stora upplopp med stenkastning mot polis och skadegörelse.

https://www.mitti.se/nyheter/insatschefen-overraskad-att-man-anvande-sa-mycket-vald/repvdv!T2aCozZJWYf8tfGb1pzMTw/

Nu har den första domen efter det som efteråt kommit att kallas påskkravallerna fallit vid Solna tingsrätt. En man döms till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman, i samband med Paludans manifestation i Rinkeby.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-hyllar-rinkebybornas-insatser/repvds!q8icUnPEFFr07BNaHLFpIA/

Mannen ska enligt domen ha kastat sten mot polisen och också sparkat på polisbilar.

Räknar med fler domar

Enligt polisen är domen mot mannen den första av många som är att vänta efter upploppen, då ett stort utredningsarbete pågår och börjar ge resultat.

– Vi har för närvarande 100 personer identifierade som är misstänkta för brott och ytterligare upp till 200 kommer att kunna identifieras och utredas för brott, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef, i ett pressmeddelande.

https://www.mitti.se/nyheter/inget-stok-pa-manifestationen-men-manga-husbybor-kritiska/repveq!OLAFT5HBN2Yx2fM4JZFgA/

Av de 100 personerna är drygt 40 misstänkta för grovt blåljussabotage, en brottsrubricering som trädde i kraft 2020 och som handlar om att den som angriper eller stör polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal i sitt arbete kan dömas till långa straff.

– Det är ett allvarligt brott med livstid i straffskalan, säger Jonas Hysing.