KOMMUNPOLIS. Daniel Wilhelmsson, kommunpolis i Upplands Väsby. Foto: Anders Ekström/arkiv

Polisen befarar fler personrån

Personrån och unga som rånar unga i Väsby ökar på våren – samt kring skolstart och en bit in i september. Nu uppmanar kommunpolisen Väsbybor att vara vaksamma.

  • Publicerad 10:15, 4 sep 2021

I flera ärenden har vi kunnat se samband, identifiera en gärningsperson och tillsammans med kommunen kunnat bromsa den negativa utvecklingen.

Enligt Daniel Wilhelmsson, kommunpolis i Upplands Väsby, har personrånen i Väsby under de sista tre åren legat på samma höga nivå: drygt 30 stycken från och med januari till och med augusti.

– Då är det alla typer av rån, men majoriteten är personrån och unga som rånar unga. På våren och kring skolstarten in i september är tider då vi vet att det brukar öka, säger Daniel Wilhelmsson.

Därför uppmanar lokalpolisområde Sollentuna, dit även Upplands Väsby och Sigtuna hör, invånarna att vara vaksamma när man är ute själv sent på kvällar och nätter. En annan uppmaning är att hjälpa andra i nöd.

På sin Facebooksida skriver Sollentunapolisen att de "följer brottsutveckligen mycket noga och utgår från brottsutsatta platser, tider och tillvägagångssätt för att förebygga personrån. Det kan handla om ökad närvaro, kamerabevakning och samverkan med andra samhällsaktörer".

Personrån kan inträffa i princip var som helst i kommunen, även om Väsbys centrala delar brukar sticka ut.

– Det finns inget område i Väsby som är speciellt utsatt just nu. Rånen är spridda i hela kommunen och främst kring centralare delar, säger Daniel Wilhelmsson.

Enligt honom har polisen den senaste tiden lyckats sätta stopp för flera misstänkta rånare.

– I flera ärenden har vi kunnat se samband, identifiera en gärningsperson och tillsammans med kommunen kunnat bromsa den negativa utvecklingen och även nå längre i brottsutredningar.

Så minimerar du risken för personrån

Gå inte ensam sena kvällar eller nätter.

Utsätt dig inte för onödig risk genom att vara ute ensam påverkad av exempelvis alkohol eller liknande.

Ta taxi hem om det är möjligt.

Undvik folktomma och mörka gator och var uppmärksam på din omgivning.

Hjälp andra. Ser du till exempel en person som sover i en tunnelbane- eller pendeltågsvagn, eller på perrongen, berätta detta för spärrvakten som har möjlighet att tillkalla hjälp.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre