Polis utsattes för rånförsök – drog tjänstevapnet

I februari försökte två yngre män råna en polis under ett pågående uppdrag. Polisen lyckades gripa båda männen och nu har båda männen dömts för försök till rån.

  • Publicerad 05:00, 8 aug 2021

I februari träffade en polisman en minderårig tjej som sålde sex. Syftet var att prata om vägar ut ur prostitution, då polismannen arbetar med just dessa frågor. Polisen låtsades vara en sexköpare för att få kontakt med flickan.

Polisen var i sällskap med två kollegor som gömde sig längst bak i en omålad polisbuss som polismannen satt i, samt personal från socialtjänsten som satt i en annan bil.

Planen var att flickan skulle sätta sig i passagerarsätet innan han legitimerade sig som polis. I stället såg polisen två maskerade unga män i sidospegeln. Hans första tanke var "rån". Han försökte köra i väg, men växellådan låg i parkeringsläge. De två männen låtsades vara tjejen som polismannen hade chattat med.

En pistol mot bröstet

Den ena gärningsmannen, en pojke i övre tonåren, ryckte upp dörren och satte en pistol mot bröstet på polismannen. Ingen av gärningsmännen visste att det var en polis de försökte råna då han var civilklädd, utan de trodde att han var en sexköpare med 3 000 kronor i handen. Polismannen skrek "polis", men gärningsmännen reagerade inte på det. Då drog polismannen sitt vapen och avfyrade ett varningsskott mot marken. Det var då pojken reagerade, vilket ledde till att båda gärningsmännen började springa.

Polismannen som utsattes för rånförsöket hann ikapp pojken medan den andra gärningsmannen, en ung vuxen man, sprang in i en skog. Han blev hittad senare med hjälp av polis med hund. pojken skrek "förlåt" och förklarade att han inte visste att det var en polis de precis försökt råna samt att pistolen inte var riktig, utan det var en kolsyrepistol.

De skulle "robba en shuno"

Gärningsmännen har förklarat att de känner en flicka som utsatts för sexköp och de var arga över det. De berättar också att det kändes skumt att han kom i en skåpbil och att kolsyrepistolen var en säkerhet för dem om sexköparen hade vapen på sig. De ville att sexköparen skulle skämmas, inte att hota eller råna sexköparen. Men man hittade en video som spelades in tidigare den kvällen. Där säger pojken att de skulle "robba en shuno", som betyder att de ska råna en kille. Den unga mannen sa först nej, men att de behövde pengar.

Båda männen har nu dömts för försök till rån och pojken för ringa vapenbrott. Straffet för pojken blir ungdomstjänst, medan den unga mannen döms till skyddstillsyn.

Pojken erkänner att han begått vapenbrott, samt grovt olaga hot. Men nekar till att ha försökt tilltvinga sig gods eller pengar från polisen.

Den unga mannen förnekar gärningarna.

Gärningsmännen ska tillsammans betala 18 900 kronor i skadestånd till polismannen.

Brott. Polis utsatt för rånförsök under uppdrag lyckades gripa gärningsmännen. Foto: Sacharias Källdén

Anmälda rån i Spånga-Tensta: 2018–2020 (inte klar än)

2018: 112 anmälda rån, inklusive grovt rån. 89 av de 112 rånen skedde mot privatpersoner som inte var äldre eller funktionsnedsatta.

2019: 69 anmälda rån, inklusive grovt rån. 58 av de 69 rånen skedde mot privatpersoner som inte var äldre eller funktionsnedsatta.

2020: 55 anmälda rån, inklusive grovt rån. 34 av de 55 rånen skedde mot privatpersoner som inte var äldre eller funktionsnedsatta.

Källa: Brottsförebyggandetrådet

Visa merVisa mindre