De senaste åren har antalet olyckor och tillbud med vattenskoter ökat. Mot bakgrund av det gav regeringen förra sommaren Transportstyrelsen i uppdrag att ta fram förslag på skärpta regler för vattenskoteråkandet, inklusive ett obligatoriskt förarbevis. Nyligen lämnade också regeringen en proposition till riksdagen med krav på utbildning och förarbevis.

"Slutlekt med vattenskotrarna", uppgav infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Men det är först nästa sommar som det kan bli någon förändring. Utbildningen för att ta ett förarbevis väntas nämligen kunna påbörjas från och med 1 juli 2021 och krav på förarbevis föreslås träda i kraft den 1 maj 2022.

Kungsholmens stadsdelsnämndsordförande Rasmus Jonlund (L), som länge drivit frågan om hårdare tag mot vattenskotrar, beklagar att det nu dröjer ytterligare en sommarsäsong

– Det är beklagligt, inte bara för Hornsberg utan också för alla andra ställen där det har varit en plåga med vårdslösa vattenskoterförare. Det hade varit bra om det hade kommit redan i sommar, säger han.

Stadsdelen har sedan tidigare lagt ner planerna på ett vattenskoterförbud i Ulvsundasjön, efter bland annat ”negativa signaler” från andra inblandade aktörer och att körkorten var på gång enligt Jonlund. Nu vill stadsdelen även häva badförbudet för att boja in vattnet längs ytterligare delar av Hornsbergs strand, från Elersvägen–Lindhagensgatan,.

Staden centralt har ännu inte svarat ännu. Får stadsdelen klartecken räknar Jonlund med att det kan bojas in snabbt.

– I slutet av maj ska vi ha en ny platssamverkan med boende, företagare, polis och trafikkontoret då hoppas jag vi kan ha mer svar, säger han.

Är det rimligt att tro att det hinner bli klart till den här sommaren?

– Jag vågar inte lova något, men vi ska köra den frågan i botten.

Det här har ju varit ett problem i området länge, borde ni inte ha kunnat jobbat för att få till fler åtgärder nu när körkortet dröjer?

– Stadsdelsnämnden har gjort flera saker genom åren, som infört badplatser på flera ställen. Och vi har pressat på för införande av förarbevis. Men det är många parter inblandade, både inom staden och som Sjöfartsverket och det tar tyvärr för lång tid. Samtidigt måste allt gå rätt till, men det känns krångligare än vad det borde vara. Jag är frustrerad.