Strax efter klockan 17 slår den allra första matgästen sig ner vid ett av långborden i salen som sena lördagskvällar förvandlas till dansgolv. På en liten scen tar dj:s plats, men framöver väntar också livemusik, poesi, stand up, film, föreläsningar och vernissage. I sommar arrangerar de festivalen Afrika block party.

Väggmålningen vid sidan av scenen är gjord av Paul Lewin från Miami. Restaurangen består av tre olika ytor med olika estetik och känsla.

Väggmålningen vid sidan av scenen är gjord av Paul Lewin från Miami. Restaurangen består av tre olika ytor med olika estetik och känsla.

Anders Björklund

Det är premiärdag när Mitt i kommer. Och det är "årets fattigaste helg". Hektor Thomaeus har åkt från innerstan till det nya klustret av restauranger som öppnat i Slakthusområdet. Var och en med egen profil.

– Jag ser fram emot att prova olika rätter här, säger han.

Första gästen Hektor Thomaeus hälsas välkommen av kocken Coura Mbaye. Vid sextiden fylls det på med många gäster som sätter sig i danssalen på balkongen eller i bardelen.

Första gästen Hektor Thomaeus hälsas välkommen av kocken Coura Mbaye. Vid sextiden fylls det på med många gäster som sätter sig i danssalen på balkongen eller i bardelen.

Anders Björklund

Västertorpsbon Mehret Abraham förbereder delar av en Injera. En rätt från Etiopien/Eritrea.

Västertorpsbon Mehret Abraham förbereder delar av en Injera. En rätt från Etiopien/Eritrea.

Anders Björklund

På restaurangen Afrika finns mat från tre olika områden. Det är Kër Mbissane med smaker från Västafrika, Swahili Streetfood med rätter från Kenya och Mamasawa Injera med mat från Etiopien/Eritrea. I baren finns vid besök än så länge tre olika sorters öl från Afrika, men fler är på ingång och målet är tio olika ölsorter samt att ha vin endast från svarta producenter i Sydafrika. För den som inte vill prova något nytt finns också Norrlands Guld och andra ölkändisar.

En vegansk Injera från Eritrea/Etiopien serverad med en Tusker från Kenya.

En vegansk Injera från Eritrea/Etiopien serverad med en Tusker från Kenya.

Anders Björklund

På tal om kändisar var det smygöppning med inbjudna gäster helgen före officiell öppning. Både dj:s och artister uppträdde, däribland Mapei, som många känner igen från senaste tv-säsongen av ”Så mycket bättre”. Den goda stämningen spred sig in i köket där också kockarna dansade.

– Alla dansade, även "mama", som är äldst av oss. Det var "vibes", säger Kärrtorpsbon Coura Mbaye som i somras släppte kokboken Teranga och syftar på Mehret Abraham som har huvudansvar för den etiopisk/eritrianska maten.

"Det kan mycket väl bli dans i köket igen på klubbkvällarna" säger Coura Mbaye som står bakom den västafrikanska maten.

"Det kan mycket väl bli dans i köket igen på klubbkvällarna" säger Coura Mbaye som står bakom den västafrikanska maten.

Anders Björklund

I området har redan flera restauranger öppnat. Och de verkar gå bra. Sittningarna är ofta fullbokade. I lyssningsalen på Hosoi med sina stora högtalare går det knappt att hitta en plats vid åttarycket denna kväll.

Men vägen till Afrika har inte varit spikrak. Tanken var att stället skulle öppna i somras. Men så uppstod problem med finansieringen.

– Vi blev tvungna att jaga nya finansiärer, säger PR- och nöjesansvarige Erik Wretman som kom med idén om Afrika från allra första början.

"Det här är enda stället i Stockholm där jag sett kockarna dansa. Man får gärna ta på sig dansskorna när man kommer hit. Det är ett litet nöjescenter" säger Erik Wretman som Mitt i möter på "balkongen" med 45 minuter kvar till öppning.

"Det här är enda stället i Stockholm där jag sett kockarna dansa. Man får gärna ta på sig dansskorna när man kommer hit. Det är ett litet nöjescenter" säger Erik Wretman som Mitt i möter på "balkongen" med 45 minuter kvar till öppning.

Anders Björklund

Nu finns ett helt gäng finansiärer och investerare, huvudägare är kökschefen och Södermalmsbon Ossie Mashiyi-Veikkola.

Kökschefen och huvudägaren Ossie Mashiyi-Veikkola.

Kökschefen och huvudägaren Ossie Mashiyi-Veikkola.

Anders Björklund

– Det är spännande. Det här tillför något speciellt och unikt i Stockholm, och med kulturell känsla. Folk får möjligheten att få en smak och upplevelse av Afrika. Här ska folk kunna känna sig avslappnade, säger Ossie.