På köksbordet hemma i centrala Kärrtorp ligger nyutgivna "Teranga" med undertiteln Smaker från Västafrika. Recept varvas på lättsamt sätt med berättelser om senegalesisk historia och matkultur där ett graciöst handlag med råvarorna är viktigt och ingredienserna måttas för hand. Här finns också Couras familje- och livshistoria.

– Det känns fantastiskt. Det är en bok jag haft inom mig, ett kall som måste hända, säger Coura Mbaye som vann tävlingen Kokboksdrömmen och nu kommit ut på Bonniers.

Mor – en lokal matkändis

Uppväxt med en mor som i senegaliska staden St Louis var känd för sin matlagning så har maten präglat hennes liv.

Coura till höger tillsammans med systern Kiné i Senegal. Coura var tre år när hennes familj flyttade till Sverige.

Coura till höger tillsammans med systern Kiné i Senegal. Coura var tre år när hennes familj flyttade till Sverige.

Privat

Den har senare i livet också blivit en stöttepelare i en personlig kris. Men nu är maten är också 41-åringens väg framåt i livet.

Efter att ha förlorat sitt jobb under dramatiska former 2015 startade hon middagsklubben Kër Mbissane. Hem till Paternostervägen, där hon då bodde, bjöd hon helt främmande människor och bekanta för trevliga middagar till tonerna av koramusik.

– Middagsklubben var en en mötesplats och politik i praktiken, säger Coura som tidigare jobbade för Miljöpartiet men nu lämnat partipolitiken.

Öppnar restaurangen Afrika

Middagsklubben skulle vara som Teranga. I boken beskriver hon Teranga som det sinnestillstånd som förenar senegaleserna och uttrycker en vilja att leva tillsammans oavsett bakgrund och trosriktning. Det handlar om gästfrihet och nyfikenhet. Coura skriver: "Laga inte bara maten i boken, utan servera den också så som den ska serveras. Bjud familj, vänner, grannar – och varför inte förbipasserande – att smaka!" 

Coura äter med gaffel och kniv. Hennes dotter Thiaka som sitter med vid bordet äter med händerna, vilket är tradition i Senegal.

Coura äter med gaffel och kniv. Hennes dotter Thiaka som sitter med vid bordet äter med händerna, vilket är tradition i Senegal.

Anders Björklund

Coura Mbaye ställer fram poulet couscous som också finns bland recepten i boken. Men den här gången är det hennes mamma Ndeye som är på besök i Sverige som stöttar upp med maten. Coura har fullt upp och i sommar är hon med och öppnar restaurangen "Afrika" i Slakthusområdet.

Coura Mbaye tillsammans med Tesfit Gebreab gör mat från Afrikas horn och Rukia Mazera och Lubabalo Mashiyi-Veikkola som gör kenyansk mat.

Coura Mbaye tillsammans med Tesfit Gebreab gör mat från Afrikas horn och Rukia Mazera och Lubabalo Mashiyi-Veikkola som gör kenyansk mat.

Måns Berg

Hennes Kër Mbissane som förra året dök upp som pop up-restaurang på Södermalm kommer att dela tak med Swahili streetfood och Eri-Ethio med mat från Etiopien/Eritrea. Men inte bara mat väntar.

– Det blir en plattform för kultur från Afrika.