I mitten av november kom nyheten om att en före detta medarbetare på Solna stads ekonomiavdelning misstänks ha lurat kommunen på miljontals kronor genom att föra över pengar till privata konton.

Transaktionerna kan ha pågått i flera års tid och uppdagades i oktober. Kvinnan fick då sparken och både polisen och kommunen inledde utredningar på varsitt håll.

Enligt stadens polisanmälan, som Mitt i tagit del av, gjorde hon strax före upptäckten i oktober tretton transaktioner till ett privat bankkonto på mindre än en månad.

Som exempel fördes 20 000 kronor över den tionde, elfte och tolfte oktober och 40 000 kronor den trettonde.

Men misstankarna mot kvinnan rör betydligt större belopp, i anmälan framgår att man hittat utbetalningar på fyra miljoner kronor som det saknas underlag för och som kan vara kopplade till kvinnan.

Ny brottsrubricering

Åklagare Susanne Öhbom är förundersökningsledare och fåordig om utredningen med hänvisning till förundersökningssekretessen.

Hon säger att rubriceringen, som vid anmälan var grov förskingring, har ändrats.

– Det har att göra med hur lagtexten är utformad. Jag bedömer det här som grov trolöshet mot huvudman.

Hon ger inga kommentarer kring tillvägagångssätt eller vad kvinnan själv sagt om misstankarna. Mediauppgifter om att hon själv kan ha varit utsatt för ett bedrägeri, och ha trott sig föra över pengar till rockartisten Mick Jagger, är heller inte något som Susanne Öhbom kommenterar.

Är den misstänkta frihetsberövad?

– Nej, det är hon inte.

Vid sidan av polisutredningen pågår en internutredning initierad av Solna stad. Också där råder återhållsamhet kring de uppgifter som lämnas ut.

– Vi är kvar i internutredningen och försöker till en början med att förstå omfattningen. Det handlar om att förstå transaktioner och gå igenom en stor mängd data. Vi vill göra det här grundligt och är inte i mål med det än, säger Anna Håkansson, tillförordnad ekonomichef.

Hon kan i dagsläget inte uttala sig om hur kvinnan gått till väga med hänvisning till pågående utredningar, men konstaterat att "det är avancerat gjort".

Medarbetaren var anställd i många år. Hur lång tid tillbaka i tiden tittar ni?

– Ett antal år. Det finns också en begränsning i det, hur mycket data man kan gå igenom.

Är det inte konstigt att stora summor pengar har flödat ut ur kommunens system under lång tid utan att det märkts?

– Jo. Det håller jag med om. Det är klart man blir förundrad och det är det vi verkligen vill försöka förstå, säger Anna Håkansson.

Enligt polisanmälan har den före detta medarbetaren erkänt för sin arbetsgivare att hon utfört utbetalningar till privata konton. Hon förekommer inte i belastningsregistret.

Misstänks ha lurat kommunen på miljoner – skyller på Mick Jagger

En kvinnlig medarbetare på Solna stad misstänks ha fört över stora summor av kommunens pengar till privata konton.

Polisen utreder nu grov förskingring.

– Det rör sig om miljontals kronor, säger stadens presschef Makan Afshinnejad.

Det misstänkta brottet uppdagades i slutet av oktober och den kvinnliga medarbetaren, som då ska ha varit anställd på ekonomiavdelningen, blev i samband med det avstängd från sin tjänst utan lön.

Den 12 november blev hon avskedad.

– Personen är misstänkt för ett grovt brott, konstaterar Solnas presschef Makan Afshinnejad.

Medarbetaren ska ha förskingrat stora summor av kommunens pengar och enligt Sveriges Radio Ekot har överföringarna pågått i flera års tid.

– Jag kan inte säga belopp men det rör sig om miljontals kronor till konton som inte ska ha pengarna, säger Makan Afshinnejad till Mitt i Solna.

Hur den anställda kan ha gått till väga, och hur det kunnat pågå så länge, är oklart.

– Jag kan inte yttra mig om det utan det får utredningen visa. En polisanmälan är gjord och polisen har tagit det här på stort allvar. Staden har på kort sikt minskat behörigheter och tillsatt en intern utredning. I nästa skede kan det bli aktuellt med en extern utredning.

Möjligt romansbedrägeri

Det kvarstår många frågetecken, men enligt Sveriges Radios uppgifter rör det sig om en typ av romansbedrägeri. Kvinnan på Solna stad ska ha trott sig ha en relation med artisten Mick Jagger. Enligt kvinnan ska Jagger förmått henne att föra över stora summor pengar till honom.

Makan Afshinnejad kan inte kommentera eventuella kopplingar med Rolling Stones-sångaren.

– Jag har varken kunskap eller vetskap om det.

Den kvinnliga nu avskedade medarbetaren utreds för grov förskingring. Enligt Ekot ska hon trott att hon överförde pengar till sångaren Mick Jagger.

Den kvinnliga nu avskedade medarbetaren utreds för grov förskingring. Enligt Ekot ska hon trott att hon överförde pengar till sångaren Mick Jagger.

Mikael Andersson/Wikimedia commons

Misstänks ha lurat kommunen på miljoner – skyller på Mick Jagger

Ska ha pågått i flera år ✔️"Polisen tar det på stort allvar" ✔️ Uppgifter: Trodde hon hade relation med Stones-artisten