– Det är sedan barnsben. Min äldre bror var rakt åt motsatta hållet, han använde pengar direkt och åt upp sin godispåse snabbt, medan jag satt och sög på min påse och gömde den på rummet. Jag har alltid haft en fascination för att bygga upp ett lager, bunkra, spara, säger Günther.

Han växte upp intill Norrviken och drog som liten in bra vinterpengar på att sälja varm saft till skridskoåkarna på sjön.

– Det kan vara tusentals åkare på isen en dag och varm saft är nästan gratis att producera, det är en enorm avans på det, säger Günther.

Trerätters för 11 kronor

I dag är han 39 år, vd för Företagarna, och ekonomiskt oberoende sedan drygt fem år. Men tro inte att han lever ett liv i lyx och flärd för det.

Våren 2020 var Günther med när Youtube-programmet Uppdrag Mat testade att leva som Sveriges snålaste person för en dag. Bland annat lyckades Günther bjuda programledaren Mauri på en trerättersmiddag för totalt 11,55 kronor, och visade hur han fixade Sveriges billigaste starköl på lagligt vis.

– En normal handling börjar alltid i den delen där man har korta datum, då kan man köpa exempelvis köttfärs för 30 procent av det ursprungliga priset. Det gäller att ha struktur och ordning, men också kreativitet – då kan du få tag på galet attraktiva priser. Varannan vecka är vi två personer och varannan vecka är vi sex personer, och vi har ett matkonto på 900 kronor.

I veckan?

– Nej, nej, nej. I månaden!

Bra för miljön en bonus

I Uppdrag Mat berättar Günther också med viss stolthet att alla möbler i hemmet har varit gratis. Sedan dess har han flyttat till en större bostad i Töjnan, men fortfarande utan att lägga en krona på möbler.

– Jag har till och med levlat! Nu är möblerna inte bara gratis, jag har tjänat på dem. Ta vardagsrumssoffan – den fick jag 350 kronor för att komma och hämta.

Günthers sätt att leva sparar så klart inte bara pengar, utan även på miljön.

– Det var inte skälet, men jag kan konstatera att beteendet leder till enorma miljövinster. Vi tävlar hemma om att ha låg energiförbrukning, det är ju också bra för miljön.

Samtidigt är han alltså vd för Företagarna. Finns där inte en potentiell konflikt?

– Jag tycker inte det. Man ska inte köpa för köpandets skull, för att få hjulen att snurra, men självklart köpa det man behöver. Och när jag köper något så ser jag till att det har ett bra restvärde.

Även om Günther ställde upp som ”snåljåp” i Uppdrag Mat ser han sig inte som snål.

– Folk anser att jag är snål bara för att jag har pengar, det provocerar mig. Snålhet är om det går ut över någon annan. Jag är ekonomisk.

Günther har aldrig siktat på att gå i pension tidigt. Han jobbar hårt, och gillar det. Inte heller ligger miljöomsorg bakom hans leverne. Så vad driver honom?

– Att få loss så mycket pengar som möjligt att investera i entreprenörer som har bra idéer men saknar kapital. Det är den högsta njutningen för mig, när något tänds i entreprenörens ögon.