Under hösten har olika delar av söderort drabbats av trädsabotage. Bland annat har träd sågats ner i Enskede, Kärrtorp, Sköndal och Årsta.

Nu har Årsta drabbats igen, men den här gången larmade vittnen polisen innan trädet, en mindre rönn, hann kapas helt och hållet.

Vid 16.20 på onsdagen fick polisen ett samtal om att en man höll på att hugga ner ett träd i Årsta naturreservat.

När en patrull sökte i området anträffade de en man i 20-årsåldern. Han är nu misstänkt för skadegörelse och brott mot knivlagen.

"Mannen stämde väl in på signalementet och i närheten hittades en yxa" säger Ola Österling, Stockholmspolisens presstalesperson.

"Mannen stämde väl in på signalementet och i närheten hittades en yxa" säger Ola Österling, Stockholmspolisens presstalesperson.

Sara Brynedal/Polisen

– Mannen stämde väl in på signalementet och i närheten hittade polisen en yxa. Nu ska han förhöras och vi fortsätter med vittnesförhör, säger Ola Österling, Stockholmspolisens presstalesperson.

Ser ni några kopplingar till tidigare trädsabotage?

– Det är förstås någonting vi kommer att titta på. Men det kan bli en grannlaga uppgift.

Enligt Jimmy Andersson, enhetschef på stadsmiljöavdelningen i Enskede-Årsta-Vantör, är tillvägagångssättet ett helt annat än vid de tidigare trädfällningarna.

Här handlar det om ett litet slyträd. Det står långt ifrån närmaste gång- och cykelväg och bedöms inte utgöra någon fara för allmänheten.

Rönnen kommer att fällas i dag, torsdag.

Trädsabotage i Gamla Enskede

Någon har sågat ner tre träd i Margaretaparken. Men några pengar till nya träd finns inte i år.

För några dagar sedan upptäcktes det att en rönn, en björk och en gran, alla planterade i Margaretaparken i höstas, sågats av på mitten. Vem eller vilka som har gjort det är okänt och händelsen är polisanmäld av stadsdelsförvaltningen.

– Träden var nya, så de etableringsvattnades fortfarande. Vi har haft dem instängslade, vilket innebär att någon först måste ha tagit sig igenom stängslet och sedan sågat av träden. Det är ett tydligt uppsåt och knappast något ungdomsstreck, säger Jimmy Andersson, enhetschef på stadsmiljöavdelningen i Enskede-Årsta-Vantör.

Ett av de skadade träden är en björk.

Ett av de skadade träden är en björk.

Stockholms stad

"Har inte råd"

Tidigare i somras inträffade en liknande händelse i Margaretaparken, då ett träd sågades ner.

– Det är tråkigt. Vi har inte råd att återplantera några träd nu. Förhoppningsvis får vi medel så att vi kan göra det nästa år. Det försvann en del träd i parken i samband med stormen förra vintern också, säger Jimmy Andersson.

I en lokal Enskedegrupp på Facebook har grannar i området reagerat på händelsen. "Onödigt" och "trist", tycker folk bland annat.

Vad motivet till att såga ner träden skulle vara är oklart.

– Jag kan inte spekulera i det, jag vet att de har haft liknande problematik i Malmö, säger Jimmy Andersson.

Björkar avhuggna i park: "En skandal"

De återkommande trädsabotagen gäckar både stadsdelen, polisen och grannar i området.

– Vi har inte en susning om motivet, säger Andreas Lindfors, kommunpolis.

Frågan på allas läppar är: "Varför?"

Regnet faller plötsligt, vi tar skydd under en gran. Enskede-Årsta-Vantörs enhetschef Jimmy Andersson, parkförvaltaren Olle Kvick och undertecknad. Vi tittar mot de fyra björkar som någon gång i helgen som gick höggs av på mitten. För bara tre veckor sedan gick tre träd i Margaretaparken samma öde till mötes.

– Snittet är lagt precis på samma sätt, säger Jimmy Andersson, enhetschef på stadsmiljöavdelningen i Enskede-Årsta-Vantör, och visar på en av björkarna.

– De här träden har stått i tre-fyra år, de var precis färdigetablerade.

Björkarna har stått i Lindeparken i tre-fyra år, och skulle ha fått stå där cirka 80 till om de inte hade kapats av i helgen.

Björkarna har stått i Lindeparken i tre-fyra år, och skulle ha fått stå där cirka 80 till om de inte hade kapats av i helgen.

Mimmi Epstein

Händelserna i Lindeparken och i Margaretaparken är polisanmälda. Polisen har ännu inga spår efter någon gärningsman.

– Man undrar vad det är frågan om. Vi har inte en susning. Det jag tänker är att det skulle kunna handla om en gärningsperson med mental ohälsa, säger Andreas Lindfors, kommunpolis och fortsätter:

– I parkmiljö så tycker de flesta att det är trevligt med träd – och de här står heller inte i vägen för någons utsikt. Vi får inte ihop det här.

Stora kostnader

Sabotagen innebär stora kostnader för stadsdelsförvaltningen, varje träd kostar mellan 50 000 och 70 000 kronor. Björkarna skulle egentligen ha levt 75-85 år till. Några pengar till nya träd i Lindeparken finns inte i dagsläget.

– Man kan söka medel till att återplantera, men det blir i så fall först nästa höst, säger Jimmy Andersson.

En björk lämnades orörd, dock är det samma träd som tog skada av vinterns storm.

En björk lämnades orörd, dock är det samma träd som tog skada av vinterns storm.

Mimmi Epstein

Konsekvensen blir alltså luckor i parkmiljön.

– Vi har en liten budget för plantering. Det känns som bortkastade pengar när någon gör så här. Hoppas att det här var sista gången, säger Jimmy Andersson.

Olle Kvick, parkförvaltare i Enskede-Årsta-Vantör, kallar det hela för en skandal.

– Man blir bestört när man ser det här. Det känns fruktansvärt, säger han.

Som Mitt i har berättat tidigare kommer de avhuggna träden i Margaretaparken att ersättas redan i år.

"Man blir bestört, det är fruktansvärt" säger parkförvaltaren Olle Kvick. Till vänster: Jimmy Andersson, enhetschef på stadsmiljöavdelningen.

"Man blir bestört, det är fruktansvärt" säger parkförvaltaren Olle Kvick. Till vänster: Jimmy Andersson, enhetschef på stadsmiljöavdelningen.

Mimmi Epstein

Trädsabotören gäckar polisen – har slagit till igen

Kapat björkar för hundratusentals kronor ✔ Polisen: "Har inte en susning om motivet"

Trädsabotagen sprider sig i Stockholm

En eller flera okända personer har kapat fyra träd i Vinterviken. Tidigare i höstas drabbades Solberga och flera andra områden i söderort. Kostnaden för staden blir hundratusentals kronor.

– Vi är förbryllade och frustrerade, säger Linda Palo vid Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning.

En trist syn mötte flanörer i Vinterviken den 23 november. Fyra träd hade kapats, nära Wintervikens café och restaurang. Träden var unga och friska – tre björkar och en ek. De planterades för bara några år sedan, sedan Stockholms stad sanerat marken här från gifter.

– Vi är förbryllade och frustrerade över det som händer, säger Linda Palo, avdelningschef för samhällsplanering och intern service vid Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning.

Hon berättar att en eller flera marodörer har fällt träd även på andra håll i stadsdelen. Tidigare i höstas hittades två fällda träd vid Toffelbacken och Prästgårdsgränd i Solberga och ett vid Lerkrogsvägen, längs gränsen mellan Solberga och Västberga.

– Det är underligt att ingen sett något. Vi har väldigt engagerade medborgare som brukar höra av sig så fort något händer, säger Linda Palo.

De tre fällda björkarna i Vinterviken.

De tre fällda björkarna i Vinterviken.

Märta Lefvert

Samarbetar för en lösning

Någon misstänkt person eller något misstänkt motiv finns inte. Polisanmälningar har gjorts och man har också kontakt med stadsdelsförvaltningarna längs gröna linjen som haft samma problem under hösten. Träd har sågats ner i bland annat Kärrtorp, Enskede, Sköndal, Dalen, Årsta och Svedmyraskogen, i omgångar sedan augusti.

– Vi har kontakt med varandra och försöker tillsammans hitta gemensamma nämnare, säger Linda Palo.

Det är underligt att ingen sett något.

Dyrt att ersätta de fällda träden

Trädsabotagen är dyra för stadsdelsförvaltningen. Att ersätta ett kapat träd kostar runt 50 000 kronor.

Ett nytt träd ska köpas och någon plantera det. Nyplanterade träd kräver också tätare och noggrannare skötsel.

Källa: Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning

Den fällda eken i Vinterviken, nära restaurangen Winterviken.

Den fällda eken i Vinterviken, nära restaurangen Winterviken.

Märta Lefvert

Mystiska trädsabotagen sprider sig i Stockholm

Senaste dådet i Vinterviken ✔ Flera stadsdelar drabbade ✔ Kostar 50 000 kronor – per träd

Träddåd igen – på flera platser i söderort

Trädsabotagen i söderort är åter ett faktum. Efter runt en månads uppehåll har träd nu kapats i bland annat Kärrtorp, Årsta, Dalen och Sköndal.

Fruktansvärt och oroligt. Dystert. Frustrerande. Så beskriver de som arbetar med träd på Farsta, Skarpnäck och Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltningar den senaste vågen av trädsabotage.

I slutet av augusti rapporterade Mitt i om tre avsågade träd i Margaretaparken i Enskede. Sedan fortsatte någon eller några att kapa träd. I Lindeparken, i Kärrtorpsparken. I Kärrtorp blev sex björkar förstörda. De återplanterades nyligen, men fick inte stå länge. Nu har de drabbats av samma öde som sina föregångare.

– Det är samma typ av skadegörelse som vid det första tillfället. Träden är avsågade ungefär en meter från marken. Den här gången var det fem nyplanterade björkar och ett äldre äppelträd i Kärrtorpsparken. Det har också sågats ner träd vid Gamla Tyresövägen, säger Lotta Karlsson på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Gamla Tyresövägen.

Gamla Tyresövägen.

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning

Hon berättar att det blir svårare att få tag i nya träd under vintersäsongen och att hösten är den bästa tiden att plantera nya på. I och med att det dessutom innebär en stor kostnad för förvaltningen så avvaktar de tills nästa år.

Utlovar nya träd

– Men nya träd utlovas, vi låter oss inte slås ned av detta även om det känns dystert just nu, säger Lotta Karlsson och fortsätter:

– Vi vädjar till alla som rör sig i området att vara uppmärksamma och kontakta polisen om man ser något misstänkt. 

Även vid Skogskyrkogården, i Sköndal, Dalen, Årsta och Svedmyraskogen har träd sågats ner med liknande snitt. Samtliga händelser är polisanmälda.

– Det är frustrerande, och svårt att skydda sig mot, säger Jimmy Andersson, enhetschef på stadsmiljöavdelningen i Enskede-Årsta-Vantör.

Det är olika trädsorter som har förstörts. Björkar, tallar, körsbärsträd.

"Det är fruktansvärt" skriver Nina Lindberg på Farsta stadsdelsförvaltning som är orolig för resten av träden i stadsdelen och de nya som de tänkt plantera.

Polisen har inga spår efter någon gärningsman, men uppmanar allmänheten att ringa polisen om man ser ett pågående brott. "Att utreda den här typen av brott är självklart oerhört svårt" skriver Mikael Sundberg, kommunpolis i Farsta, till Mitt i.

Det är frustrerande, och svårt att skydda sig mot.

Till vänster: Träd som fällts i Kärrtorpparken.

Till vänster: Träd som fällts i Kärrtorpparken.

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning/Mimmi Epstein

Nya trädsabotage i söderort: ”Svårt att skydda sig”

Nya träd på gång – ”låter oss inte slås ned av detta”