Fruktansvärt och oroligt. Dystert. Frustrerande. Så beskriver de som arbetar med träd på Farsta, Skarpnäck och Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltningar den senaste vågen av trädsabotage.

I slutet av augusti rapporterade Mitt i om tre avsågade träd i Margaretaparken i Enskede. Sedan fortsatte någon eller några att kapa träd. I Lindeparken, i Kärrtorpsparken. I Kärrtorp blev sex björkar förstörda. De återplanterades nyligen, men fick inte stå länge. Nu har de drabbats av samma öde som sina föregångare.

– Det är samma typ av skadegörelse som vid det första tillfället. Träden är avsågade ungefär en meter från marken. Den här gången var det fem nyplanterade björkar och ett äldre äppelträd i Kärrtorpsparken. Det har också sågats ner träd vid Gamla Tyresövägen, säger Lotta Karlsson på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Gamla Tyresövägen.

Gamla Tyresövägen.

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning

Hon berättar att det blir svårare att få tag i nya träd under vintersäsongen och att hösten är den bästa tiden att plantera nya på. I och med att det dessutom innebär en stor kostnad för förvaltningen så avvaktar de tills nästa år.

Utlovar nya träd

– Men nya träd utlovas, vi låter oss inte slås ned av detta även om det känns dystert just nu, säger Lotta Karlsson och fortsätter:

– Vi vädjar till alla som rör sig i området att vara uppmärksamma och kontakta polisen om man ser något misstänkt. 

Även vid Skogskyrkogården, i Sköndal, Dalen, Årsta och Svedmyraskogen har träd sågats ner med liknande snitt. Samtliga händelser är polisanmälda.

– Det är frustrerande, och svårt att skydda sig mot, säger Jimmy Andersson, enhetschef på stadsmiljöavdelningen i Enskede-Årsta-Vantör.

Det är olika trädsorter som har förstörts. Björkar, tallar, körsbärsträd.

"Det är fruktansvärt" skriver Nina Lindberg på Farsta stadsdelsförvaltning som är orolig för resten av träden i stadsdelen och de nya som de tänkt plantera.

Polisen har inga spår efter någon gärningsman, men uppmanar allmänheten att ringa polisen om man ser ett pågående brott. "Att utreda den här typen av brott är självklart oerhört svårt" skriver Mikael Sundberg, kommunpolis i Farsta, till Mitt i.

Träddåd i Kärrtorp – sex björkar kapade

Inom loppet av en månad har flera träd kapats i Enskede och Årsta.

Nu har sex nyplanterade björkar i Kärrtorpsparken gått samma öde till mötes.

Träd har huggits av på mitten i både Margaretaparken och Lindeparken. I Margaretaparken rörde det sig om en rönn, en gran och en björk, i Lindeparken enbart om björkar. Och nu, senast, har sex björkar i Kärrtorpsparken blivit nedsågade.

Händelsen i Kärrtorp kommer att polisanmälas, berättar Lotta Karlsson som är parkingenjör på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

– En medborgare har uppmärksammat oss på att någon har sågat ner träden. Det handlar om sex av sju björkar som vi planterade förra hösten, säger Lotta Karlsson.

"Vi har ingen aning"

Varför den som sågat av eller huggit ner björkarna har lämnat en kvar är oklart.

– Missade personen att den fanns där eller lämnades den avsiktligt? Vi har ingen aning, säger Lotta Karlsson, som samtidigt kommer med beskedet att alla träd ska återplanteras:

– Jag har gjort en beställning i dag. Så nu handlar det bara om att träden ska hinna komma så att vi kan plantera dem. Man kan göra det ända tills det blir tjäle i marken.

När Mitt i pratade med polisen om träden i Enskede-Årsta i förra veckan så fanns inga spår efter någon gärningsman, man har heller ingen aning om motivet. Inte heller parkingenjören Lotta Karlsson kan komma på någon förklaring.

– De flesta vill ju ha träd i parker, säger hon.

Trädsabotaget i Kärrtorp har uppmärksammats i en lokal grupp på Facebook. "Tråkigt" och "avskyvärt" är några av flera kommentarer där.

Läsarbild

Sabotagen i söderort fortsätter – fler träd avhuggna

Tredje gången på en månad ✓ Liknande snitt ✓ Var nyplanterade

Björkar avhuggna i park: "En skandal"

De återkommande trädsabotagen gäckar både stadsdelen, polisen och grannar i området.

– Vi har inte en susning om motivet, säger Andreas Lindfors, kommunpolis.

Frågan på allas läppar är: "Varför?"

Regnet faller plötsligt, vi tar skydd under en gran. Enskede-Årsta-Vantörs enhetschef Jimmy Andersson, parkförvaltaren Olle Kvick och undertecknad. Vi tittar mot de fyra björkar som någon gång i helgen som gick höggs av på mitten. För bara tre veckor sedan gick tre träd i Margaretaparken samma öde till mötes.

– Snittet är lagt precis på samma sätt, säger Jimmy Andersson, enhetschef på stadsmiljöavdelningen i Enskede-Årsta-Vantör, och visar på en av björkarna.

– De här träden har stått i tre-fyra år, de var precis färdigetablerade.

Björkarna har stått i Lindeparken i tre-fyra år, och skulle ha fått stå där cirka 80 till om de inte hade kapats av i helgen.

Björkarna har stått i Lindeparken i tre-fyra år, och skulle ha fått stå där cirka 80 till om de inte hade kapats av i helgen.

Mimmi Epstein

Händelserna i Lindeparken och i Margaretaparken är polisanmälda. Polisen har ännu inga spår efter någon gärningsman.

– Man undrar vad det är frågan om. Vi har inte en susning. Det jag tänker är att det skulle kunna handla om en gärningsperson med mental ohälsa, säger Andreas Lindfors, kommunpolis och fortsätter:

– I parkmiljö så tycker de flesta att det är trevligt med träd – och de här står heller inte i vägen för någons utsikt. Vi får inte ihop det här.

Stora kostnader

Sabotagen innebär stora kostnader för stadsdelsförvaltningen, varje träd kostar mellan 50 000 och 70 000 kronor. Björkarna skulle egentligen ha levt 75-85 år till. Några pengar till nya träd i Lindeparken finns inte i dagsläget.

– Man kan söka medel till att återplantera, men det blir i så fall först nästa höst, säger Jimmy Andersson.

En björk lämnades orörd, dock är det samma träd som tog skada av vinterns storm.

En björk lämnades orörd, dock är det samma träd som tog skada av vinterns storm.

Mimmi Epstein

Konsekvensen blir alltså luckor i parkmiljön.

– Vi har en liten budget för plantering. Det känns som bortkastade pengar när någon gör så här. Hoppas att det här var sista gången, säger Jimmy Andersson.

Olle Kvick, parkförvaltare i Enskede-Årsta-Vantör, kallar det hela för en skandal.

– Man blir bestört när man ser det här. Det känns fruktansvärt, säger han.

Som Mitt i har berättat tidigare kommer de avhuggna träden i Margaretaparken att ersättas redan i år.

"Man blir bestört, det är fruktansvärt" säger parkförvaltaren Olle Kvick. Till vänster: Jimmy Andersson, enhetschef på stadsmiljöavdelningen.

"Man blir bestört, det är fruktansvärt" säger parkförvaltaren Olle Kvick. Till vänster: Jimmy Andersson, enhetschef på stadsmiljöavdelningen.

Mimmi Epstein

Trädsabotören gäckar polisen – har slagit till igen

Kapat björkar för hundratusentals kronor ✔ Polisen: "Har inte en susning om motivet"