Frågan på allas läppar är: "Varför?"

Regnet faller plötsligt, vi tar skydd under en gran. Enskede-Årsta-Vantörs enhetschef Jimmy Andersson, parkförvaltaren Olle Kvick och undertecknad. Vi tittar mot de fyra björkar som någon gång i helgen som gick höggs av på mitten. För bara tre veckor sedan gick tre träd i Margaretaparken samma öde till mötes.

– Snittet är lagt precis på samma sätt, säger Jimmy Andersson, enhetschef på stadsmiljöavdelningen i Enskede-Årsta-Vantör, och visar på en av björkarna.

– De här träden har stått i tre-fyra år, de var precis färdigetablerade.

Björkarna har stått i Lindeparken i tre-fyra år, och skulle ha fått stå där cirka 80 till om de inte hade kapats av i helgen.

Björkarna har stått i Lindeparken i tre-fyra år, och skulle ha fått stå där cirka 80 till om de inte hade kapats av i helgen.

Mimmi Epstein

Händelserna i Lindeparken och i Margaretaparken är polisanmälda. Polisen har ännu inga spår efter någon gärningsman.

– Man undrar vad det är frågan om. Vi har inte en susning. Det jag tänker är att det skulle kunna handla om en gärningsperson med mental ohälsa, säger Andreas Lindfors, kommunpolis och fortsätter:

– I parkmiljö så tycker de flesta att det är trevligt med träd – och de här står heller inte i vägen för någons utsikt. Vi får inte ihop det här.

Stora kostnader

Sabotagen innebär stora kostnader för stadsdelsförvaltningen, varje träd kostar mellan 50 000 och 70 000 kronor. Björkarna skulle egentligen ha levt 75-85 år till. Några pengar till nya träd i Lindeparken finns inte i dagsläget.

– Man kan söka medel till att återplantera, men det blir i så fall först nästa höst, säger Jimmy Andersson.

En björk lämnades orörd, dock är det samma träd som tog skada av vinterns storm.

En björk lämnades orörd, dock är det samma träd som tog skada av vinterns storm.

Mimmi Epstein

Konsekvensen blir alltså luckor i parkmiljön.

– Vi har en liten budget för plantering. Det känns som bortkastade pengar när någon gör så här. Hoppas att det här var sista gången, säger Jimmy Andersson.

Olle Kvick, parkförvaltare i Enskede-Årsta-Vantör, kallar det hela för en skandal.

– Man blir bestört när man ser det här. Det känns fruktansvärt, säger han.

Som Mitt i har berättat tidigare kommer de avhuggna träden i Margaretaparken att ersättas redan i år.