En trist syn mötte flanörer i Vinterviken den 23 november. Fyra träd hade kapats, nära Wintervikens café och restaurang. Träden var unga och friska – tre björkar och en ek. De planterades för bara några år sedan, sedan Stockholms stad sanerat marken här från gifter.

– Vi är förbryllade och frustrerade över det som händer, säger Linda Palo, avdelningschef för samhällsplanering och intern service vid Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning.

Hon berättar att en eller flera marodörer har fällt träd även på andra håll i stadsdelen. Tidigare i höstas hittades två fällda träd vid Toffelbacken och Prästgårdsgränd i Solberga och ett vid Lerkrogsvägen, längs gränsen mellan Solberga och Västberga.

– Det är underligt att ingen sett något. Vi har väldigt engagerade medborgare som brukar höra av sig så fort något händer, säger Linda Palo.

De tre fällda björkarna i Vinterviken.

De tre fällda björkarna i Vinterviken.

Märta Lefvert

Samarbetar för en lösning

Någon misstänkt person eller något misstänkt motiv finns inte. Polisanmälningar har gjorts och man har också kontakt med stadsdelsförvaltningarna längs gröna linjen som haft samma problem under hösten. Träd har sågats ner i bland annat Kärrtorp, Enskede, Sköndal, Dalen, Årsta och Svedmyraskogen, i omgångar sedan augusti.

– Vi har kontakt med varandra och försöker tillsammans hitta gemensamma nämnare, säger Linda Palo.