Patrik Åhnberg, stadsdelsdirektör och Carl Stufve från Grosvenor Europe som äger Skärholmens centrum. Foto: Melker Dahlstrand

Makthavare och musik intar Skärholmstorget

Idag, torsdag, drar evenemanget Grow’in Skärholmen igång på Skärholmstorget. Under två veckor får Skärholmsborna möjlighet att delta i kulturaktiviteter och träffa företagare, politiker och tjänstemän och diskutera områdets framtid.

  • Publicerad 06:15, 16 sep 2021

Idén är att folk kan prata med förtroendevalda och oss som jobbar här.

Skärholmen står under förändring. Under de kommande åren byggs tusentals nya bostäder i stadsdelsområdet och nya människor flyttar in. Kollektivtrafik och vägar byggs ut. Samtidigt ändras människors vanor så att fler handlar på nätet istället för i butiker i centrum.

Nu bjuder Skärholmens stadsdelsförvaltning tillsammans med Skärholmens centrum in Skärholmsborna till eventet Grow’in Skärholmen där de ska diskutera Skärholmens utvecklingspotential för boende och företagare.

– Vi behöver föra ett samtal om allt som händer här i och ta vara på det så att Skärholmen blir en levande blandning mellan kultur, upplevelser samhällsservice, säger Patrik Åhnberg, stadsdelsdirektör i Skärholmen.

Torget förvandlas

Grow’in Skärholmen pågår mellan 16 september och 1 oktober. Då förvandlas delar av Skärholmstorget till ett evenemangstorg med plats för möten, samtal, aktiviter och underhållning.

Deltar gör bland andra Folk i Skärholmen, kulturskolan, politiker, tjänstemän, Skärholmens centrum, företagare, Konstfack, Röda korset, Fastighetsägarna Stockholm, Värmeverket i Bredäng och Södertörns högskola. Samt internationella Plug och Play som hjälper mindre företag med idéer att få hjälp och kontakter.

Prata med makthavare

Eventet har olika temadagar där de pratar om bland annat visioner, stadsutveckling, barn, fritid, trygghet, bostäder och hållbarhet.

– Vi ska bland annat prata om hur vi kan skapa trygga och attraktiva platser och hur framtidens fritidsverksamhet ska se ut för unga och unga vuxna. Idén är att ha en dialog där folk kan prata med förtroendevalda och oss som jobbar här, säger Patrik Åhnberg.

Ett annat viktigt område är hur de ska lyckas behålla Skärholmens centrum som en levande mötesplats när allt mer handel flyttar från butiker till internet.

– VI kommer stärka utbudet av service, samhällsservice, tjänster, hälso-, friskvård- och nöjesverksamheter och nya kontorshyresgäster. Skärholmen centrum blir än mer levande när idéer som föds under Grow’in Skärholmen förverkligas tillsammans med staden och andra viktiga aktörer, säger Carl Strufve.

Livemusik och parklek

Förutom samtal, föreläsningar och möten väntar även en pop up-förskola, en pop up-parklek och underhållning och kultur.

Uppträder gör bland andra Linda Rapp, Yakumbé slagverksensemble med rytmer i sambans tecken och Lele lele orchestra med clowner för stora och små.

Det här är Grow’in Skärholmen

Den 16 september till och med 1 oktober pågår eventet Grow’in Skärholmen då Skärholmstorget förvandlas till ett evenemangstorg

Där väntar kulturevenemang, musik, föreläsningar och samtal mellan Skärholmsbor, politiker, tjänstemän och företagare.

Tanken är att boende och företagare ska få vara med och diskutera områdets framtid, möjligheter och utvecklingspotential.

Initiativtagare är Skärholmens stadsdelsförvaltning och Grosvenor Europe som äger Skärholmens centrum.

Information om eventet finns på start.stockholm/growinskarholmen

Visa merVisa mindre

Evenemangstorget byggs upp. Foto: Henrik Lindstedt