Den 3 mars 2024 tar SJ över pendeltågstrafiken från MTR, efter en lång tid av konflikter, missnöje och inställda tåg.

Facken hoppas nu att en bättre personalpolitik och ett närmare fackligt samarbete ska göra skillnad.

– Om lokförarna inte kör tågen med ont i magen eller med tankar på hur de ska hitta ett annat jobb, då är det lättare att få en pålitlig trafik och glada resenärer, säger Roger Delin, ordförande för fackklubben ST Pendeln.

På måndagen träffade facken SJ:s ledning för ett första "lära-känna-samtal".

Kristoffer Johansson, ordförande Seko Lok Pendeln

Kristoffer Johansson, ordförande Seko Lok Pendeln

Privat

– Det kändes bra och hoppfullt. Allt kommer inte att fungera perfekt från dag ett, men vi upplever att viljan är god, säger Kristoffer Johansson, ordförande för Seko Lok Pendeln.

"Inte släppt ensambemanningen"

Den största konflikten mellan facket och MTR har gällt avvecklingen av tågvärdarna, som bidragit till att många lokförare har slutat. Frågan lever vidare, särskilt för ST som driver en rättslig process om förbud mot ensamarbete.

– Vårt mål är fortfarande att ha tågvärdar ombord och vi har inte släppt frågan. Men vi gick inte i clinch vid det första mötet, säger Roger Delin, ST.

Kristoffer Johansson på Seko tror att SJ kan vara beredda att öka bemanningen ombord när de har tittat närmare på säkerhetsaspekten.

– De har sagt att säkerhetsfrågorna är prioriterade. Jag skulle bli väldigt förvånad om de inte agerar utifrån detta, säger han.

"Kamerorna fungerar ganska bra"

Kristoffer Johansson påpekar samtidigt att många av de lokförare som var mest kritiska mot ensamarbetet har slutat. Och de nya lokförare som anställs idag är inställda på att köra utan tågvärdar.

– Mitt intryck är också att kamerasystemet fungerar ganska bra idag. Om man bara får ordning på den nedisning av kamerorna som vi hade förra vintern ser jag inga stora problem att bedriva trafik med ensambemanning, säger Kristoffer Johansson.

För honom är det viktigast att SJ inte försämrar lokförarnas lönevillkor.

– Att hålla uppe lönerna är det enda sättet att behålla personalen, säger han.