Det var i april som kvinnan från Sollentuna inte ville släppa in polisen i sitt rum och skyllde på att hon hade hundar där inne som inte fick störas. Sedan polisen gjort klart för henne att rummet skulle genomsökas fick hon tillåtelse att koppla hundarna och hon vistades då ensam i rummet med stängd dörr en stund.

En av poliserna som var med har sagt att det var ett ”väldigt liv” inne i rummet när kvinnan var ensam där. När han kom in i rummet såg han ett odlingstält, att det var jordspår från tältet till fönstret – och att det låg plantor på gatan nedanför.

Dessa plantor ville kvinnan inte kännas vid, men enligt tingsrätten ”kan det konstateras” att de kom från kvinnans odling. Det var inga stora mängder cannabis men ”eftersom det varit fråga om en ganska avancerad framställning av narkotika ska brottet bedömas vara av normalgraden”, förklarar tingsrätten i sin dom.

Amfetamin i blodet

Utöver odlingen hade kvinnan lite cannabis, lite cannabisharts och 15 tabletter kodein i sitt rum. Dessutom visade ett blodprov att hon hade amfetamin.

Enligt kvinnan hade någon lagt amfetamin i hennes glas några dagar tidigare, men det trodde inte tingsrätten på. Hon dömdes därför även för ringa narkotikabrott.

Det samlade straffvärdet motsvarar ett kortare fängelsestraff, men tingsrätten menar att kvinnan har behov av ”det stöd och den hjälp som en skyddstillsyn innebär” för att hon ska kunna avhålla sig från fortsatt brottslighet.

Påföljden ska därför, förklarar tingsrätten, bestämmas till skyddstillsyn förenad med en föreskrift om att genomgå den vård och behandling som frivården finner lämplig.