139 yttranden och två namnlistor med totalt 266 underskrifter. Det fick stadsbyggnadskontoret in under samrådet av planerna på två nya bostadshus, med 50 hyresrätter, vid Orrfjärdsgränd/Sköntorpsvägen.

Parallellt pågår arbetet med en annan detaljplan på Sköntorpsvägen, ett par hundra meter bort. Där planeras 65 hyresrätter uppdelat på två byggnader. Där kom 104 yttranden in.

Flera teman berörs i synpunkterna på båda förslagen. Trafiksituationen, gestaltningen, byggnadernas höjd, volym och placering, och kultur- och naturmiljön är några. Många vill inte att området ska förtätas.

Bland annat skriver boende på Orrjärdsgränd att planen är okaraktäristisk för Årsta och att "två huskroppar ska tryckas in på en väldigt liten yta, där det knappt sparas någon naturmark mellan och omkring husen.".

Inför granskningen av planen på Sköntorpsvägen, som planeras i september, ska stadsbyggnadskontoret bland annat titta på om det går att sänka byggnadernas höjd, samt göra en mer detaljerad sol- och skuggstudie.

Oro för grön korridor

Vid Orrfjärdsgränd finns en oro bland grannar för att den gröna korridoren till Årsta naturreservat försvinner. Dessutom nämns i flera yttranden att den utredning från Ekologigruppen som staden hänvisar till i samrådshandlingarna inte fanns tillgänglig för allmänheten under samrådet.

Utredningen ska dock gå att ta del av i granskningsskedet, som är det sista tillfället att tycka till om planerna. Anledningen till att det inte gjorts tidigare är, enligt stadsbyggnadskontoret, att utredningen togs fram i ett annat, bredare syfte.

"Resultatet visar att om planområdet bebyggs så inverkar det inte negativt på Årstaskogen i sig och att Årstaskogens funktion och de svaga ekologiska samband som finns söderut kvarstår" står det i tjänsteutlåtandet där kontoret hänvisar till utredningen.

I tjänsteutlåtandet föreslås också ändringar inför granskningen. Bland annat en eventuell sänkning av byggnadernas höjd, utan att minska antalet våningar. Man ska också göra en artinventering och artskyddsbedömning – vilket efterfrågats av grannar i området.

Enlig tidsplanen kan en granskning av förslaget på Orrfjärdsgränd ske i november i år och ett antagande av detaljplanen i mars 2025.