Fladdermöss, 150-åriga tallar, fynd av svamparten tallticka. En av Årstaskogens "gröna korridorer" är hotad, menar grannar på Orrfjärdsgränd som är starkt kritiska till det planerade bygget mellan "runda huset" och västra sidan av gränden, kvarteret Tisaren. 266 personer har undertecknat en protest mot byggplanerna.

Mitt i träffar Tyri Asklöf som bor på Orrfjärdsgränd. Hon pekar mot ytan där ett av de två husen är planerade, där finns i dag två korttidsparkeringar omgivna av träd, buskar och grönska. Det andra huset är tänkt att byggas mot Sköntorpsvägen.

– Om man tar bort de gröna korridorerna och isolerar Årstaskogen blir det till slut bara en park kvar. Att förstöra ett grönområde för så pass få bostäder är direkt olämpligt, säger Tyri Asklöf.

Hon anser att planbeskrivningen från stadsbyggnadskontoret ger en missvisande bild av hur resultatet kommer att bli. I den hänvisar staden till en rapport som inte finns uppladdad bland samrådshandlingarna.

Vid Orrfjärdsgränd planeras två hus, ett mot Sköntorpsvägen. Boende är bland annat oroliga för trafiksituationen, eftersom gatan används flitigt av föräldrar som hämtar och lämnar sina barn på Årsta IP.

Vid Orrfjärdsgränd planeras två hus, ett mot Sköntorpsvägen. Boende är bland annat oroliga för trafiksituationen, eftersom gatan används flitigt av föräldrar som hämtar och lämnar sina barn på Årsta IP.

Mimmi Epstein

Tjänsteutlåtandet ger också en felaktig bild av trädbeståndet, menar Tyri Asklöf.

– De skriver till exempel att inga träd här når Naturvårdsverkets status för särskilt skyddsvärda träd. Men man nämner inte att det finns 150-åriga tallar och en ek med påtagliga värden, säger Tyri Asklöf.

"Kan upplevas förvirrande"

Zsolt Juhász är handläggare på stadsbyggnadskontoret och svarar på Mitt i:s frågor via mejl. Han har förståelse för att det kan upplevas förvirrande att utredningen som de hänvisar till i tjänsteutlåtandet inte har laddats upp bland handlingarna. Förklaringen är enligt honom att den tagits fram tidigare, i ett bredare syfte. Men nu kommer man att lägga upp rapporten inför detaljplanens granskning, skriver han.

"Det finns fyra områden i utredningen som påvisas vara viktiga för att bibehålla och säkerställa Årstaskogens ekologiska funktion som kärnområde över tid. Planområdet vid Orrfjärdsgränd ligger utanför dessa fyra områden."

Påtagligt naturvärde

Han skriver vidare att naturmarken inom det aktuella området visserligen har ett påtagligt naturvärde. Däremot påverkar det inte de mest kritiska delarna av Årstaskogen, eller de "svaga ekologiska samband som finns söderut", negativt om man bygger husen.

Av de träd som ligger där det ska byggas har 21 klassats som naturvärdesträd, enligt en trädinventering som gjorts.

Illustration som visar de två planerade husen från Orrfjärdsgränd.

Illustration som visar de två planerade husen från Orrfjärdsgränd.

Södergruppen Arkitekter

"För att minimera de negativa effekterna av bygget har det föreslagits åtgärder som trädplantering och gröna tak. Dessa åtgärder kan bidra till att bevara viss biologisk mångfald och kan underlätta möjligheten att bevara en grön korridor i området", skriver Zsolt Juhász.

Som exempel skriver han att man intill parkeringsytan norr om kvarteret ser över möjligheten att plantera någon eller några nya tallar.