Ligans kontor. Bild från polisens övervakningsbilder av förrådsligan i Vårberg. Ett antal uppbrutna källarförråd i ett hyreshus användes som knarkcentral. Platsen kom att kallas "Kontoret". Foto: Polisen

Knarkaffärer görs upp – i vanliga källare och förråd

Den öppna droghandeln växer i västerorts bostadsområden, det varnar polisen för. Nu uppmanar de allmänheten att tipsa om man ser något misstänkt i sina källarlokaler och garage.

  • Publicerad 21:58, 22 sep 2021

Om några grabbar i 20-årsåldern ofta springer in och ut ur ett förråd så bör många boende reagera på detta.

Knarkaffärer i källare, tvättstugor och garage i förorternas hyreshus. Det har varit en verklighet i många år.

Men problemet har ökat i omfattning och många ligor kan arbeta ostört. Det gör att polisen vädjar om tips. I fjol sprängde man ett gäng i Vårberg som bedrev omfattande narkotikahandel, vilket Mitt i berättat tidigare om.

Dolt. Bild från polisens övervakningsbilder av förrådsligan i Vårberg. "Dessa gäng blir osynliga. Vi kan inte gå igenom alla källare", säger Emir Gazibegovic på polisen till Mitt i. Foto: Polisen

Ligans kontor. Bild från polisens övervakningsbilder av förrådsligan i Vårberg som bland annat gömde narkotika i snusdosor. Foto: Polisen

Liknande ligor misstänks ha funnits i hyreshus i Rinkeby, Sätra men också i Helsingborg i Skåne på senare år.

Hyreshus blir knarknästen

I västerort varnar polisen för att förråd i vanliga hyreshus – sådana som finns i exempelvis Vällingby centrum, Råcksta och Blackeberg – riskerar bli "narkotikaförvar", i vissa fall rena drogcentraler. Färska fall finns i västerort, men polisen är förtegna kring ärendena eftersom inget åtal ännu väckts.

– Kriminella får ett stort behov av förråden när man inte får tag på lägenheter att förvara narkotikan i. De kan inte bara hitta en ny lägenhet på studs om det behövs. Dessa källarligor är ett problem i alla utsatta områden, säger Emir Gazibegovic, polisinspektör och operativ samordnare på Vällingbypolisen.

Kameror nytt grepp mot öppna droghandeln

Polisen vill ha tips

Han jobbade själv med insatsen i Vårberg i fjol (se faktaruta). Men man upptäckte ligan efter spaning. Inte efter tips.

– Om några grabbar i 20-årsåldern ofta springer in och ut ur ett förråd och man tror att de förpackar eller bevarar narkotika så bör många reagera. Framförallt om man tror på en koppling till langarna vid centrumen. Folk kan anmäla anonymt. Medborgarna måste vara med och ta ansvar, annars får vi inte bukt med problemet, säger Emir Gazibegovic.

Hur stort är problemet?

– Enormt. Men vi får inte tillräckligt med information för att kunna jobba tillräckligt mycket mot det, säger Emir Gazibegovic.

Var är problemet störst?

– Vi vill inte peka ut specifika områden, men det förekommer i alla utsatta områden med bostadsområden med källare, gångar och garage.

Polisen uppmanar folk att lämna tips om denna typ av knarkligor på 114 14.

Vårberg-liga avslöjades i fjol

Problemet med "källarligor" har spridit sig över utsatta områden över hela landet. De boende vågar sällan protestera när deras egna utrymmen tas över av kriminella, vilket Aftonbladet var först att berätta om.

I Vårberg sprängde polisen en liga under 2019-2020 efter att man lyckades fånga över 100 drogtransaktioner på film. Polisen hittade kilotal med narkotika och cannabis. Flera personer i fjol dömdes för den omfattande droghandeln.

Källa: Polisen och Aftonbladet

Visa merVisa mindre

Svårhittade. "Det är som att leta efter en nål i en höstack om man ska upptäcka verksamheten", säger Emir Gazibegovic på polisen. Bild från polisens övervakningsbilder av förrådsligan i Vårberg. Foto: Polisen