Knarkaffärer i källare, tvättstugor och garage i förorternas hyreshus. Det har varit en verklighet i många år.

Men problemet har ökat i omfattning och många ligor kan arbeta ostört. Det gör att polisen vädjar om tips. I fjol sprängde man ett gäng i Vårberg som bedrev omfattande narkotikahandel, vilket Mitt i berättat tidigare om.

Liknande ligor misstänks ha funnits i hyreshus i Rinkeby, Sätra men också i Helsingborg i Skåne på senare år.

Hyreshus blir knarknästen

I västerort varnar polisen för att förråd i vanliga hyreshus – sådana som finns i exempelvis Vällingby centrum, Råcksta och Blackeberg – riskerar bli "narkotikaförvar", i vissa fall rena drogcentraler. Färska fall finns i västerort, men polisen är förtegna kring ärendena eftersom inget åtal ännu väckts.

– Kriminella får ett stort behov av förråden när man inte får tag på lägenheter att förvara narkotikan i. De kan inte bara hitta en ny lägenhet på studs om det behövs. Dessa källarligor är ett problem i alla utsatta områden, säger Emir Gazibegovic, polisinspektör och operativ samordnare på Vällingbypolisen.

https://www.mitti.se/nyheter/kameror-nytt-grepp-mot-oppna-droghandeln/reptiC!y5nNlqaj7RqfT7KBHpjiDQ/

Polisen vill ha tips

Han jobbade själv med insatsen i Vårberg i fjol (se faktaruta). Men man upptäckte ligan efter spaning. Inte efter tips.

– Om några grabbar i 20-årsåldern ofta springer in och ut ur ett förråd och man tror att de förpackar eller bevarar narkotika så bör många reagera. Framförallt om man tror på en koppling till langarna vid centrumen. Folk kan anmäla anonymt. Medborgarna måste vara med och ta ansvar, annars får vi inte bukt med problemet, säger Emir Gazibegovic.

Hur stort är problemet?

– Enormt. Men vi får inte tillräckligt med information för att kunna jobba tillräckligt mycket mot det, säger Emir Gazibegovic.

Var är problemet störst?

– Vi vill inte peka ut specifika områden, men det förekommer i alla utsatta områden med bostadsområden med källare, gångar och garage.

Polisen uppmanar folk att lämna tips om denna typ av knarkligor på 114 14.