Det var förra lördagen den 14 maj som Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, fått tillstånd att hålla en så kallad allmän sammankomst i Husby.

Sist Paludan manifesterade – och brände koraner – i flera svenska städer runt påsk blev det på många håll upplopp med stenkastning mot polis. Bland annat i Rinkeby, där det dock gick lugnare till än på flera andra platser.

Och desto lugnare gick det förra lördagen. På torget i Husby var det fullt av vuxna när klockan närmade sig klockslaget då Paludan fått sitt tillstånd.

Någon enstaka 12-åring sökte sig nyfiket fram mot avspärrningen, men lyftes snabbt bort av sina pappa.

Protestlista skrevs under

Lokalpolisen Frank Carlsson gjorde sitt bästa för att besvara frågor och förklara hur polisen resonerat. I princip alla behöll lugnet. Poliserna svarade undvikande om vad som hände bakom avspärrningen.

Habiba Osman var en av de förbipasserande som skrev på Husbyrådets protestlista mot att manifestationen fått tillstånd. ”Skandal att låta Paludan bränna Koranen i Husby – men vi låter oss inte provoceras”, löd rubriken på protestlistan.

Hon har fyra pojkar som hon höll hemma under kvällen.

– Jag släppte inte ut dem så länge det här pågick. Vi har alla pratat med våra barn. Den här personen vill att det ska bli bråk. Vi ska inte ge honom det.

Arne Johansson från Husbyrådet säger att rådets medlemmar pratade med ”varenda en” som var på torget.

– Alla håller med: Det är en skandal att han fick tillstånd. Det här är organiserad hatpropaganda. Och det tvingar en hel stadsdel att ändra sina planer. Det var viktigt att vi var så många på plats som kunde prata lugnande med folk, säger han.

Tillstånd enligt lagen

När Paludan sökte tillstånd för en manifestation i Borås den 29 april nekades han det, med hänvisning till de ordningsproblem som riskerade uppstå, sett till hur det gick i påskas. När förvaltningsrätten tog upp fallet konstaterade de dock att polisen gjort fel, och att han borde fått tillstånd.

Med bakgrund av domen fick Paludan därför tillstånd att demonstrera i Husby. Polisen skickade ut ett brev till olika aktörer i området för att förklara beslutet.

– Vi vill vara så transparenta som möjligt i vad som kommer ske, hur vi kommer att jobba och jag upp­lever att vi får stor hjälp från lokalsamhället, sa Anders Djurestad, tf lokalpolisområdeschef i Järva, inför förra lördagens manifestation.

Småbarnsmamman Sandra Salgado är lättad.

– Jag är jätteglad att vi inte behöver inte läsa i tidningen att det blev stenkastning i Husby. Det är hemskt att någon kan göra så här, men det var ändå en bra dag för vårt område, säger hon.