Nationella operativa avdelningen (Noa) på polisen presenterade på fredagen sin nya lista över områden där kriminella har hög inverkan på lokalsamhället.

Det står nu klart att Östberga och Älvsjö/Solberga i Globens lokalpolisområde som funnits på listan sedan starten 2015 nu utgår.

Positiv utveckling

Att så kunde bli fallet flaggade Noa för redan 2021 när listan sist uppdaterades. I den nya rapporten skriver polisen:

"Våldsbrottsligheten i offentlig miljö och den öppna narkotikahandeln har minskat samtidigt som Polisen kan verka i områdena utan problem."

– Lokalpolisområde Globen är nu det enda polisområdet i södra Stockholmsområdet utan utsatta områden. Vi är nöjda. Vi jobbar ju med att bekämpa kriminalitet och skapa trygga områden. Men det här betyder inte att faran är över. Vi får inte slå oss till ro, säger kommunpolisen Alvaro Torres.

Polisen har satt upp övervakningskameror i Skarpnäck efter våldsdåd som inträffat.

Polisen har satt upp övervakningskameror i Skarpnäck efter våldsdåd som inträffat.

Anders Björklund

Skarpnäck hade ett mörkt 2022 med fem skjutningar varav två dödliga. Och när lokalpolisen räknade samman poängen för de olika aspekter som ingick i deras underlag till Noa så låg Skarpnäck högt på skalan. Kommunpolisen Alvaro Torres menade utifrån poängen att orten mycket väl kunde bli placerad på Noas lista.

– Det finns stor risk för det, sa han tidigare i år.

Skarpnäck inte med

I andra parametrar som lokalpolisen beskrev i underlaget såg det inte lika illa ut. Även om det bor personer knutna till kriminella nätverk i Skarpnäck så har polisen inte identifierat något organiserat kriminellt nätverk med bas här.

2023 i Skarpnäck har varit lugnare än 2022. Polisen stoppade visserligen en mordplan i januari och i augusti exploderade en hemmagjord bomb i ett trapphus. Men det har inte varit några skjutningar. När Noa nu är klar med sin analys står det klart att Skarpnäck inte finns med. Många Skarpnäcksbor och andra engagerade svarade upp med kraft mot våldsdåden.

– Det Noa tittade främst på var hur civilsamhället svarade upp på skjutningarna. Det finns ett stort samhällsengagemang. Det är något man inte ser i utsatta områden på samma sätt, säger kommunpolisen Alvaro Torres.

Läs mer: Stockholmspolisens nya lista över utsatta områden