Övergreppen vid Eolshälls pojkhem ligger decennier tillbaka i tiden. Men de som drabbades lever fortfarande med fysiska och psykiska sviter. En av dem är Morgan Hulth, 55. Han kom till Eolshäll 1984, 14 år gammal. Det fanns alkoholproblem i hemmet i skånska Bjuv och socialförvaltningen där menade att Eolshälls pojkhem var en bra plats för honom.

– Vi kallades killar på glid men det var när jag kom till Eolshäll som de stora problemen började. Jag blev sexuellt utnyttjad i minst två år. Jag kan fortfarande inte gå på toa på ett normalt sätt, säger Morgan Hulth, som rymde tillbaka till Skåne när han var 17 år.

Förra våren blev han djupt besviken över Stockholms stads besked att man inte skulle utreda stadens ansvar för övergreppen. Nu är han "djupt tacksam" över att Liberalerna grävt vidare.

– Vi som var utsatta har hela tiden hävdat att Stockholms stad haft ansvar, men inte tagit det. Jag såg aldrig någon socialassistent från Stockholm där, trots att de skulle göra tillsyner. Från Bjuv kom en person en gång, säger Morgan Hulth.

Dubbla käftsmällar

Mikael, 60, bodde i pojkhemmet 1976–1981. Han var 13 år när han kom dit och blev svårt utnyttjad av Göthe Ohlsson. Det satte djupa spår.

– Jag är fullblodsalkoholist och har varit knarkare också, berättar han.

Liksom andra pojkar från Eolshäll fick Mikael avslag på sin begäran om skadestånd i upprättelseututredningen, som tillsattes 2011 och som gällde barn som utsatts för vanvård 1920–1980. Orsaken var att det stod att han var inackorderad, och inte tvångsvårdad.

Det kändes som "dubbla käftsmällar" för Mikael.

Han tycker att det är bra att Liberalerna fortsätter att driva frågan om Eolshäll, både för att de drabbade ska kunna få ersättning och för att det är viktigt att kasta ljus över missförhållandena.

– Allt som görs för att det här inte ska hända igen måste göras, säger han.