När Göthe Ohlsson drev sitt pojkhem i Eolshäll hyllades han för sina insatser för "ungdomar på glid". Numera vet man att han utsatte dem för svåra sexuella övergrepp. Han tog formellt över pojkhemmet 1977 och drev det till 1990.

Liberalerna, med oppositionsborgarrådet Jan Jönsson i spetsen, har länge krävt att Stockholms stad ska ta sitt ansvar för det som hände, men har mött motstånd. I juni 2024 slog den rödgröna majoriteten fast att det inte går att klarlägga om Stockholms stad hade tillsynsansvar för pojkarna i Eolshäll, som både kom från Stockholm och från andra kommuner. För lång till har förflutit för att det ska gå att utreda, resonerade man.

"Det är snart 50 år sedan, det finns inget underlag kvar och få som kan vittna om hur det var", sa socialborgarrådet Alexander Ojanne (S) i Mitt i då.

Grävde i Stadsarkivet

Men nu har Liberalerna grävt i Stadsarkivet. Där har de hittat dokument som visar att staden hade tillsynsansvar åtminstone från 1982. I ett beslut om riktlinjer som togs upp i socialnämnden den 9 september 1982 står att placeringar av ungdomar under 18 år vid Eolshäll ska anmälas till familjevårdssektionen. "Bedöms placeringen lämplig övergår betalnings-och tillsynsansvar till familjevårdssektionen efter beslut i distriktsnämnd om placering", står det.

Dessutom ska verksamheten vid Eolshäll inspekteras minst ett par gånger per år, enligt beslutet 1982. Ändå kunde övergreppen fortsätta.

– Stadens styre hävdade att inget fanns att gräva fram men det tog oss bara några veckor att hitta detta, konstaterar Jan Jönsson när Mitt i träffar honom vid Eolshäll en kulen marsmorgon.

”Tillägnas barnen på pojkhemmet Eolshäll åren 1977–1990”. står det på den slitna plaketten på ankaret vid vattnet i Eolshäll. På höjden ovanför ligger det före detta pojkhememt.

”Tillägnas barnen på pojkhemmet Eolshäll åren 1977–1990”. står det på den slitna plaketten på ankaret vid vattnet i Eolshäll. På höjden ovanför ligger det före detta pojkhememt.

Märta Lefvert

Vill ge upprättelse

Vi ses vid Mälaren, vid det stora järnankare där en plakett sitter fastskruvad, till minne av de pojkar som led under Göthe Olssons våld. I dag är de vuxna och många av dem gamla. Att ge dem upprättelse är en av Jan Jönssons drivkrafter, att förebygga en annan.

– Jag har träffat flera av dem och de har berättat hur de fått sina liv förstörda. De har inte vågat prata om det här förrän sent i livet, när DN började sin granskning. Och det som försiggick då inträffar än i dag, i samhällets vård av unga. Om vi inte tar ansvar för det historiska – hur ska vi då kunna ta ansvar för det som händer i dag? säger han.

Jan Jönsson blev skakad av det de numera vuxna männen berättade gör honom om övergreppen de utsattes för vid Eolshäll. Det är en av drivkrafterna bakom hans engagemang i frågan.

Jan Jönsson blev skakad av det de numera vuxna männen berättade gör honom om övergreppen de utsattes för vid Eolshäll. Det är en av drivkrafterna bakom hans engagemang i frågan.

Märta Lefvert

På höjden ovanför Mälaren ligger det gula stenhuset där pojkhemmet låg. Liberalerna kräver nu återigen att Stockholms stad på djupet utreder stadens ansvar för missförhållandena där, vilket skulle kunna mynna ut i att männen får ersättning.

De dokument Liberalerna hittat visar att höga politiker tidigt hade tvivel om verksamheten. "Broder! Det har krånglat till sig med Göthe Olssons verksamhet ute vid Eolshäll. Det sägs både det ena och det andra", börjar ett brev från socialborgarrådet Mats Hulth (S) till socialdirektören Georg Svahn 1978, där Hulth vill att man "försöker reda ut situationen".

Hotade personal

Andra dokument visar att Göthe Olsson vägrat låta socialförvaltningen göra besök, hotat socialsekreterare och vägrat lämna ut redovisningshandlingar. Ändå gav staden bidrag till verksamheten åtminstone fram till 1989 – cirka 100 00 kronor årligen enligt resultaträkningar som Liberalerna hittat. 1980 beviljade skolförvaltningen medel för löner till en fritidsassistent och en elevassistent vid Eolshäll.
Jan Jönsson menar att det inte går att blunda för att Stockholms stad valde att vara involverad i pojkhemmet, trots att staden fick många varningssignaler och trots att skolpersonal och andra slog larm.

– Vi kommer att lägga en motion om att staden borde göra en gedigen undersökning, gärna med hjälp av en extern person, kanske en forskare. Vi bidrar gärna med vår dokumentation, säger han.