Kort efter att Liberalerna och Centerpartiet lämnade Alliansstyret meddelade de båda partierna nu att de går samman med Socialdemokraterna och Rönningepartiet för bilda ett nytt styre i Salem.

Tillsammans skrapar de ihop 14 av de 31 mandat som finns i kommunfullmäktige. Den nuvarande Alliansen har 12 (M och KD).

Samtidigt meddelar Vänsterpartiet att de kommer stötta det nya styret i kommunen.

Överens i stora frågor

Socialdemokraterna tar posten som ordförande i kommunstyrelsen.

– Det viktigaste för oss att dra tillbaka de hårda besparingarna på skolan, förskolan och kulturskolan. Det är ett långsiktigt mål som vi tyvärr inte kommer kunna ändra på en gång, säger Arne Närström (S), tillträdande ordförande i kommunstyrelsen.

Arne Närström (S).

Arne Närström (S).

Fred Miller

I de stora frågorna, som Salems stadskärna, har partierna varit överens och både styrande och oppositionspartier har varit med att ta fram planerna. Så de kommer inte påverkas, lovar Arne Närström.

– Det hoppas jag kunna fortsätta med, säger han.

Höjd skatt

I och med att det blivande styret presenterade sig meddelade de att de lägger fram en gemensam budget för 2024. I den kommer man bland annat att återställa skattesatsen i kommunen till 19,67 kronor per varje intjänad hundralapp.

– De ska gå rakt in i skolan, säger Arne Närström.

Kommer det vara tillräckligt för att ändra skolplanerna?

– Tyvärr inte. Det mesta kommer gå åt till lärarkostnader.

River upp beslut

Exakt hur det nya mittenstyrets politik kommer se ut lär visa sig när de presenterar en budget senare i höst. En sak som de kan lova redan nu är att man river upp alliansens tidigare beslut om vistelsetider i förskolan. Då halverade man vistelsetiden för barn till föräldralediga och arbetssökande i förskolan och ökade avgiften.

– Däremot finns det en del andra beslut där det är svårt att backa bandet. Salem har stora utmaningar och ett större underskott på framför allt skolans område än vad vi tidigare känt till. Så det lär vi få ta höjd för i vår budget, säger Anders Klerkefors, gruppledare för Rönningepartiet.

För att få igenom sin politik har det nya styret slutit ett avtal med Vänsterpartiet. Genom det garanterar dem att de har majoritet i kommunfullmäktige med 16 av 31 mandat.

Förutom att skriva under på det tillträdande styrets planer på skolverksamheterna och skattesatsen har Vänsterpartiet lovats en av Socialdemokraternas nämndplatser.

Nu är planen att det nya styret ska begära att lösa nämndernas presidium, inklusive kommunstyrelsens, vid nästa sammanträde den 6 november. Då kan det nya styret väljas in formellt vid kommunfullmäktige den 23 november.

Liberalerna lämnar Alliansen i Salem

Alliansstyret (M, C, L och KD) i Salem spricker. Liberalerna har valt att lämna samarbetet.

Liberalerna upplever att de inte får möjlighet att föra sin politik i nuvarande styre och meddelade därför under torsdagskvällen att de "efter mycket noga övervägande" lämnar Alliansenssamarbetet.

– Det är inget man bestämmer över en dag utan det har vuxit fram under en längre tid. Vi har haft vissa problem kring samarbetet och framför allt handlar det om att vi är oeniga kring skolan och att vi inte fått igenom så mycket liberal politik som vi hade önskat, säger Johanna Liljedahl, gruppledare för Liberalerna i Salem.

Stod bakom skolbeslut – inte längre

Beskedet kom efter flera sparförslag på Salems skolor och kulturskolan. Vid senaste kommunfullmäktigesammanträdena har det varit tydligt att det finns en tydlig opposition mot de sparpaket som Alliansen vill göra på skolverksamheten.

Ändå var Liberalerna med och röstade för förslagen som bland annat innebär att Salem från och med nästa år ska spara på barn- och utbildningsförvaltningen. "Kringverksamheter", enligt dem själva, som att nattis stänger, vistelsetiden i förskolan minskar för vissa grupper och besparingar på kulturskolan.

– De besluten har vi kunnat stå bakom tack vare att vi kunnat hantera kärnverksamheten i skolan och tillföra mer pengar där det behövs. Det har varit vår röda linje. Nu känner vi att inte ens det går att bevara, säger Johanna Liljedahl.

Hon menar att resterande Allianspartier inte håller lika hårt på den linjen, utan öppnar för att spara in på lärartjänster från och med nästa år utöver det anställningsstopp som i dag råder.

Men det stämmer inte, menar Rickard Livén (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem.

– Det finns inte i samtalet att vi ska skära ned på anställda lärare i kommunen. Det vi tittar på är övertalighet i organisationen so på lång sikt på anpassas. Liberalerna plockar 1–2 pusselbitar ur ett 100-bitarspussel. Det är tråkigt att de inte vill komma fram till lösningar på det här, säger han.

Saknar majoritet

För Rickard Livén kom beskedet som en chock.

– Det var inte alls väntat. Vi har inte fått indikationer på att det har funnits knutar på samarbetet, säger han.

Nu saknar Alliansen majoritet i kommunfullmäktige.

Liberalerna saknar mandat nog att av egen kraft kunna ta plats i kommunens nämnder. De sitter i nämnderna och kommunstyrelsen tack vare det valtekniska samarbetet de har med Alliansen. Huruvida de avser sitta kvar på sina poster har de inte hunnit diskutera.

Rickard Livén konstaterar att Alliansen just nu är den största minoriteten i kommunen. Huruvida han och resten av Alliansen avser att rensa upp i nämnderna genom att lösa upp dem och tillsätta dem på nytt vet han inte i dag.

– Vi jobbar utifrån förutsättningar för att få ordning och reda i leden och hitta möjligheter för hela organisationen att funka professionellt.

Mandatfördelning

Totalt består Salems kommunfullmäktige av 31 mandat som är fördelat så här:

Moderaterna: 11 mandat

Centerpartiet: 2 mandat

Liberalerna: 2 mandat

Kristdemokraterna: 1 mandat

Socialdemokraterna: 7 mandat

Vänsterpartiet: 2 mandat

Sverigedemokraterna: 3 mandat

Rönningepartiet: 3 mandat

Källa: Salems kommun

Centerpartiet lämnar Alliansen i Salem

Efter att Liberalerna lämnade Allianssamarbetet i Salem i förra veckan meddelar nu också Centerpartiet att de inte tänker lägga fram en gemensam budget med de resterande samarbetspartierna M och KD.

– Alliansen föll när Liberalerna hoppade av och vi behöver ta reda på var vi ska stå i den nya politiska kartan. Vi har inte bestämt hur vi ska gå vidare just nu, säger Wictoria Berglund, gruppledare för Centerpartiet i Salem.

Det var Länstidningen Södertälje som var först med att rapportera om händelsen.

Beskedet kom efter att Liberalerna meddelade att de lämnar Alliansstyret efter att de upplever att man vill skära ned på kärnverksamheten inom Salems skolor. Det var också Liberalernas besked som var den utlösande faktorn, menar Wictoria Berglund.

– När Liberalerna hoppade blev det bara M, C och KD kvar och det gjorde det svårare för oss att få igenom Centerns politik, tror vi för att vi måste söka stöd av andra partier, säger Wictoria Berglund.

Beslutet föregicks av ett medlemsmöte där man kom fram till att det var den här vägen man ville gå.

Redan efter att Liberalerna lämnade styret tappade Alliansen majoritet i kommunen. Nu blir en stark minoritet något svagare.

M öppnar för bredare samarbete

Rickard Livén (M), kommunstyrelsens ordförande, är mitt uppe i en partistämma men meddelar att han är besviken över Centerpartiets val.

– Jag kan bara ge samma besked som tidigare: det är förvånande att man sätter budgetramar och förutsättningar långt innan sommaren och så fort det blåser lite kan man inte stå upp för sitt eget arbete, säger han.

Nu är planen att fortsätta arbetet med en gemensam budget med Kristdemokraterna.

En allians med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna skulle ge den största minoriteten på 15 mandat. Är det ett alternativ?

– Jag är pragmatisk och stänger inga dörrar. Det viktigaste är att medborgarna får de bästa möjligheterna hela tiden och jag kan konstatera att det är ett nytt läge i Salem. Jag tror på ett samarbete med alla som visar pålitlighet och ansvar.

Jag är pragmatisk och stänger inga dörrar

Mandatfördelning

Totalt består Salems kommunfullmäktige av 31 mandat som är fördelat så här:

Moderaterna: 11 mandat

Centerpartiet: 2 mandat

Liberalerna: 2 mandat

Kristdemokraterna: 1 mandat

Socialdemokraterna: 7 mandat

Vänsterpartiet: 2 mandat

Sverigedemokraterna: 3 mandat

Rönningepartiet: 3 mandat

Källa: Salems kommun

S-vildar går med Moderaterna – kan fälla S-styret

Sedan 1994 har Botkyrka varit en röd kommun, ledd av Socialdemokraterna. Nu ser det ut att vara slut med det.

Bomben släpptes under tisdagskvällen i Botkyrka: Kristdemokraterna lämnar Mittensamarbetet (S, L, MP och KD) och krokar arm med Moderaterna.

– Du har ju själv skrivit om det – det finns ingen majoritet i nämnderna och det blir en knepig situation att föra vår politik när det parlamentariska läget är som det är. Då har vi valt att inte gå vidare med Mittensamarbetet, säger Stefan Dayne, gruppledare för Kristdemokraterna.

Stefan Dayne, gruppledare för Kristdemokraterna i Botkyrka.

Stefan Dayne, gruppledare för Kristdemokraterna i Botkyrka.

Gunnar Molin

Han poängterar att Kristdemokraterna har haft ett bra samarbete i Mittesamarbetet – och med S – under den tid man styrt tillsammans, men givet det parlamentariska läget är det svårt att fortsätta.

– För oss i KD handlar det om att få fram vår politik om att Botkyrkaborna ska må bra ekonomiskt och känna trygghet. Det får vi i det här samarbetet, säger Stefan Dayne.

Samtidigt meddelar Moderaterna att de nu har tillräckligt många mandat för att kunna fälla S-styret i kommunen genom en allians bestående av M, KD, TuP, C – och de oberoende socialdemokraterna som lämnade S tidigare i höstas. Tillsammans skrapar de ihop 34 av 75 mandat: det största underlaget för att styra kommunen. Det ser ut som flera decennier långt rött styre i Botkyrka är över.

Sverigedemokaterna meddelar samtidigt att man inte kommer att stå i vägen för det nya styret.

– Vi kommer lägga ner våra röster vid en omröstning om styret, säger Max Möllerström (SD).

Loket: M och Oberoende S

Både Stina Lundgren, gruppledare för Moderaterna, och Marcus Ekman, gruppledare för Oberoende socialdemokrater i kommunfullmäktige, har varit drivande i arbetet kring det nya styret.

– Det blir ett nytt mittenstyre som går in för att ta ansvar för Botkyrka. Det politiska kaoset har pågått för länge och Botkyrkaborna förtjänar ett stabilt styre som tar ansvar för kommunen och dess invånare och ger dem trygghet, säger Stina Lundgren.

Stina Lundgren, gruppledare för Moderaterna i Botkyrka.

Stina Lundgren, gruppledare för Moderaterna i Botkyrka.

Emilia Öije

De har kommit överens om att rollen som kommunstyrelsens ordförande lär tillfalla Moderaternas Stina Lundgren. Marcus Ekman tar plats som första vice ordförande i kommunstyrelsen vid sidan om sitt nuvarande uppdrag som ordförande i kommunfullmäktige.

2023: Ett turbulent år

Beskedet har föregåtts av en lång tids oro inom Botkyrkapolitiken och det socialdemokratiska partiet.

Det var i början av 2022 som dåvarande Mittenmajoritet akutstängde fritidsgårdarna som ABF Botkyrka/Salem drivit i 40 år efter larm om oegentligheter i lokalerna. En extern granskning visade sedan att det förekommit kriminella och droger i lokalerna.

Knappt ett år senare, januari 2023, avsatte Socialdemokraterna sin gruppledare och kommunstyrelsens ordförande, Ebba Östlin, som ersattes av Emanuel Ksiazkiewicz och splittringen inom partiet var ett faktum. Ena falangen menar att rörde sig om en kupp mot Östlin som hämnd för att hon hade ställt sig bakom stängningen av fritidsgårdarna, medan det andra lägret hävdade att beslutet berodde på hennes ledarstil.

Efter sommaren kastade Mittensamarbetet ut Centerpartiet. Bara dagar senare lämnade nio socialdemokrater i kommunfullmäktige partiet och blev politiska vildar. I och med detta tappade styret majoritet i samtliga av kommunens nämnder. Dagen därpå lämnade ytterligare 40 socialdemokrater partiet.

Kallar till extra KS

"Styret är inte hotat" har varit beskedet från Emanuel Ksiazkiewicz (S), än så länge fortfarande kommunstyrelseordförande i kommunen, ända sedan Mittensamarbetspartierna sparkade ut C.

Nu faller alltså Mittensamarbetet och S-styret ser ut att snart vara ett minne blott.

I ett gemensamt uttalande säger gruppledarna för Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna att de beklagar situationen.

"Vi ser att vildarna och Moderaterna kan vaska fram ett högerkonservativt förslag som de kanske får igenom i fullmäktige. Det är ett instabilt styre beroende av Sverigedemokraterna som riskerar att få stora svårigheter framöver. Detta är ett svek mot Botkyrkaborna. De har inte röstat för det här", skriver Ing-Marie Viklund (L), Emanuel Ksiazkiewicz (S) och Niklas Gladh (MP).

Nu har Moderaterna kallat till ett extrainsatt kommunstyrelsemöte där de formellt ska presentera det nya styret. Det förväntas ske i nästa vecka.

Det blir en knepig situation att föra vår politik

Händelser som skakat S – och styret – i Botkyrka

28 januari: Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) förlorar en förtroende­omröstning inom partiet.

18 mars: En ny gruppledare väljs inom Socialdemokraterna. Emanuel Ksiazkiewicz (S) vinner omröstningen mot Ebba Östlin.

26 augusti: Den styrande koalitionen (S, L, MP och KD) meddelar att de sparkar ut Centerpartiet.

30 augusti: Nio socialdemokrater i Botkyrka meddelar att de lämnar partiet och blir politiska vildar. Sex av dem är ledamöter i kommunfullmäktige och ­resterande tre är ersättare.

1 september: 40 medlemmar i Social­demokraterna lämnar partiet i protest.

18 oktober: Kristdemokraterna meddelar att de lämnar den styrande koalitionen och går samman med Moderaterna, Tullingepartiet, Centerpartiet och de oberoende socialdemokraterna för att skapa ett nytt styre i kommunen.

Källa: Mitt i

"Botkyrkas bästa": Den nya politiken i Botkyrka

De fem partierna har lagt sina ideologiska skillnader åt sidan för att få ihop det här samarbetet. Botkyrkas bästa kallar de sig.

De har enats om fyra saker som de kommer rikta fokus: Att skapa stabilitet i den politiska ledningen, att ta upp kampten mot kriminalitet, korruption och otrygghet i Botkyrka. Att skapa ordning och reda i kommunen samt ge Botkyrkaborna en trygg framtid.

Tullingepartiet har lyckats driva igenom att de ska inrätta ett pilotprojekt om att inrätta en kommundelsnämnd i Tullinge redan 2025.

Källa: "Botkyrkas bästa"

Kristdemokraterna i Botkyrka lämnar Mittensamarbetet som nu kommer bestå av S, L och MP. KD bildar i stället en allians med M, C, TuP och de oberoende socialdemokraterna som nu har den största minoriteten i kommunen. Bilden är tagen i samband med att Centerpartiet sparkades ut ur styret.

Kristdemokraterna i Botkyrka lämnar Mittensamarbetet som nu kommer bestå av S, L och MP. KD bildar i stället en allians med M, C, TuP och de oberoende socialdemokraterna som nu har den största minoriteten i kommunen. Bilden är tagen i samband med att Centerpartiet sparkades ut ur styret.

Albin Tingstedt Redigering: Angie Gray

KD lämnar S-styret – maktskifte väntas

Vildarna hakar på: ”Politiska kaoset har pågått för länge” ✔ Kan vara slutet på 30 års röd dominans