Bomben släpptes under tisdagskvällen i Botkyrka: Kristdemokraterna lämnar Mittensamarbetet (S, L, MP och KD) och krokar arm med Moderaterna.

– Du har ju själv skrivit om det – det finns ingen majoritet i nämnderna och det blir en knepig situation att föra vår politik när det parlamentariska läget är som det är. Då har vi valt att inte gå vidare med Mittensamarbetet, säger Stefan Dayne, gruppledare för Kristdemokraterna.

Stefan Dayne, gruppledare för Kristdemokraterna i Botkyrka.

Stefan Dayne, gruppledare för Kristdemokraterna i Botkyrka.

Gunnar Molin

Han poängterar att Kristdemokraterna har haft ett bra samarbete i Mittesamarbetet – och med S – under den tid man styrt tillsammans, men givet det parlamentariska läget är det svårt att fortsätta.

– För oss i KD handlar det om att få fram vår politik om att Botkyrkaborna ska må bra ekonomiskt och känna trygghet. Det får vi i det här samarbetet, säger Stefan Dayne.

Samtidigt meddelar Moderaterna att de nu har tillräckligt många mandat för att kunna fälla S-styret i kommunen genom en allians bestående av M, KD, TuP, C – och de oberoende socialdemokraterna som lämnade S tidigare i höstas. Tillsammans skrapar de ihop 34 av 75 mandat: det största underlaget för att styra kommunen. Det ser ut som flera decennier långt rött styre i Botkyrka är över.

Sverigedemokaterna meddelar samtidigt att man inte kommer att stå i vägen för det nya styret.

– Vi kommer lägga ner våra röster vid en omröstning om styret, säger Max Möllerström (SD).

Loket: M och Oberoende S

Både Stina Lundgren, gruppledare för Moderaterna, och Marcus Ekman, gruppledare för Oberoende socialdemokrater i kommunfullmäktige, har varit drivande i arbetet kring det nya styret.

– Det blir ett nytt mittenstyre som går in för att ta ansvar för Botkyrka. Det politiska kaoset har pågått för länge och Botkyrkaborna förtjänar ett stabilt styre som tar ansvar för kommunen och dess invånare och ger dem trygghet, säger Stina Lundgren.

Stina Lundgren, gruppledare för Moderaterna i Botkyrka.

Stina Lundgren, gruppledare för Moderaterna i Botkyrka.

Emilia Öije

De har kommit överens om att rollen som kommunstyrelsens ordförande lär tillfalla Moderaternas Stina Lundgren. Marcus Ekman tar plats som första vice ordförande i kommunstyrelsen vid sidan om sitt nuvarande uppdrag som ordförande i kommunfullmäktige.

2023: Ett turbulent år

Beskedet har föregåtts av en lång tids oro inom Botkyrkapolitiken och det socialdemokratiska partiet.

Det var i början av 2022 som dåvarande Mittenmajoritet akutstängde fritidsgårdarna som ABF Botkyrka/Salem drivit i 40 år efter larm om oegentligheter i lokalerna. En extern granskning visade sedan att det förekommit kriminella och droger i lokalerna.

Knappt ett år senare, januari 2023, avsatte Socialdemokraterna sin gruppledare och kommunstyrelsens ordförande, Ebba Östlin, som ersattes av Emanuel Ksiazkiewicz och splittringen inom partiet var ett faktum. Ena falangen menar att rörde sig om en kupp mot Östlin som hämnd för att hon hade ställt sig bakom stängningen av fritidsgårdarna, medan det andra lägret hävdade att beslutet berodde på hennes ledarstil.

Efter sommaren kastade Mittensamarbetet ut Centerpartiet. Bara dagar senare lämnade nio socialdemokrater i kommunfullmäktige partiet och blev politiska vildar. I och med detta tappade styret majoritet i samtliga av kommunens nämnder. Dagen därpå lämnade ytterligare 40 socialdemokrater partiet.

Kallar till extra KS

"Styret är inte hotat" har varit beskedet från Emanuel Ksiazkiewicz (S), än så länge fortfarande kommunstyrelseordförande i kommunen, ända sedan Mittensamarbetspartierna sparkade ut C.

Nu faller alltså Mittensamarbetet och S-styret ser ut att snart vara ett minne blott.

I ett gemensamt uttalande säger gruppledarna för Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna att de beklagar situationen.

"Vi ser att vildarna och Moderaterna kan vaska fram ett högerkonservativt förslag som de kanske får igenom i fullmäktige. Det är ett instabilt styre beroende av Sverigedemokraterna som riskerar att få stora svårigheter framöver. Detta är ett svek mot Botkyrkaborna. De har inte röstat för det här", skriver Ing-Marie Viklund (L), Emanuel Ksiazkiewicz (S) och Niklas Gladh (MP).

Nu har Moderaterna kallat till ett extrainsatt kommunstyrelsemöte där de formellt ska presentera det nya styret. Det förväntas ske i nästa vecka.

S-ledda styret vill göra om alla kommunens nämnder

Botkyrkas nämnder ombildas vid nästa kommunfullmäktige – allra senast. Det uppger kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

– Hade vi haft ett scenario där Centern och S-vildarna avgick hade vi inte behövt göra det här, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S).

Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande, och resten av Mittensamarbetet (S, L, MP och KD) ämnar ombilda samtliga nämnder i Botkyrka vid nästa fullmäktigesammanträde. Det meddelade de under sammanträdet under gårdagskvällen.

– Det handlar om att vi behöver säkerställa att de politiska platserna går till de partier som är berättigade till dem – inte till vildar som sitter på S-mandat eller opposition som sitter på ordförandeposter, säger han.

Både Niklas Gladh, gruppledare för Miljöpartiet, och Ing-Marie Viklund, gruppledare för Liberalerna, begärde ordet och ställde sig bakom S-ledaren. Det var tyst från Kristdemokraterna.

Kraftigt försvagat styre

Det var i slutet av augusti som de nuvarande partierna i Mittensamarbetet tog det gemensamma beslutet att kasta ut Centerpartiet ur styret. Bara dagar senare deklarerade sex ordinarie S-ledamöter och tre ersättare i kommunfullmäktige att de lämnar partiet, däribland kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Aslan (-) och kommunfullmäktiges ordförande Marcus Ekman (-). Anledningen är att de inte kan ställa sig bakom hur Socialdemokraterna i Botkyrka styrs.

Resultatet blev att Mittensamarbetets mandat sjönk från 37 till 28 av fullmäktiges 75. De förlorade också majoriteten i samtliga av kommunens nämnder.

– Hade vi haft ett scenario där Centern och S-vildarna avgick hade vi inte behövt göra det här, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Ingen uppmaning

Kritiken lät sig inte vänta.

– Vi sparkades ut utan förvarning och Emanuel har inte haft något uppföljande möte. Han har inte uppmanat oss att lämna, säger Dag Ahlse (C).

Nästa ordinarie fullmäktigesammanträde är den 26 oktober.

Efter C-petningen: Moderaterna vill fälla S-ledda styret

I helgen slog en politisk bomb ner i Botkyrka, när Centerpartiet petades från Mittensamarbetet. Nu vill Moderaterna röra om ännu mer i grytan och utmana Socialdemokraterna om makten.

Moderaterna har fått nog. Därför går de nu offensivt fram och sonderar med alla partier i ett försök att ta över makten i kommunen.

– Det har gått ett år sedan valet och vi kan fortfarande inte se att vi har något stabilt styre i Botkyrka. Botkyrkaborna förtjänar mer än det kaos som har varit, säger Moderaternas gruppledare i Botkyrka, Stina Lundgren.

"Har velat ge Emanuel en chans"

Sedan Ebba Östlin petades som gruppledare för Socialdemokraterna och ersattes av Emanuel Ksiazkiewicz har det politiska landskapet i Botkyrka inte haft en lugn stund. Kulmen nåddes när det S-ledda styret sparkade ut Centerpartiet, menar Stina Lundgren.

– Vi har velat ge Emanuel en chans att visa att han levererar. Hitintills har han inte levererat någonting annat än ett internt bråk och att han nu väljer att bryta ut ett parti ur mittenstyret, säger hon.

Riskerar inte ni att kasta Botkyrka in i ett nytt politiskt kaos om ni försöker överta styret?

– Nu vill vi ha ett stabilt styre – det är därför vi gör det här. Vi har suttit bredvid i ett år och tittat på – det räcker nu.

Hur stor är sannolikheten för ett brett M-lett styre?

– Stor. Nu är det upp till partierna i mittenstyret att avgöra om de vill fortsätta vara bidragande till det kaos som utspelat sig i ett helt år eller om de också känner att det är dags för den förnyelse av Botkyrka som Botkyrkaborna förtjänar. Då har vi något att erbjuda.

KAOSET I BOTKYRKA

Moderaternas gruppledare i Botkyrka, Stina Lundgren, ser att det finns en stor sannolikhet att de kan få ihop ett Moderatlett styre i Botkyrka efter att det S-ledda styret petade Centerpartiet i helgen.

Moderaternas gruppledare i Botkyrka, Stina Lundgren, ser att det finns en stor sannolikhet att de kan få ihop ett Moderatlett styre i Botkyrka efter att det S-ledda styret petade Centerpartiet i helgen.

Emilia Öije Bergqvist/Fred Miller/Sacharias Källdén

Fräcka M-kuppen: Vill ta över styret i Botkyrka

Moderaterna ser sin chans efter att Centern petats ur Mittensamarbetet ✔ "Har suttit bredvid i ett år och tittat på – det räcker nu"

Nytt massavhopp – 40 socialdemokrater lämnar i protest

Totalt har nästan 50 socialdemokrater i Botkyrka lämnat partiet i protest sedan förra veckan. Även om majoriteten av kritiken handlade om hur petningen av den tidigare gruppledaren Ebba Östlin gick till, handlar en annan del om hur S-ledningen i kommunen har hanterat situationen sedan dess.

Botkyrka

40 av Botkyrkas 548 socialdemokrater lämnar partiet i protest. Beskedet kom bara dagar efter att sex S-ledamöter i kommunfullmäktige och tre ersättare gjort samma sak, däribland kommunfullmäktiges ordförande Marcus Ekman.

Bland dem som nu hoppat av finns Birgitta Mörk. Hon har varit medlem i partiet i över ett halvt sekel och bär flera kommunalpolitiska uppdrag under sitt bälte. Även den tidigare partistyrelsemedlemmen Nirlep Singh finns med bland de som begär utträde ur partiet.

Det har gått några dagar efter beskedet om avhopp när Nirlep Singh tar emot hemma i villan i Vretarna. De mest upprörda känslorna kring turbulensen har lagt sig, men besvikelsen finns fortfarande kvar.

– Jag har respekt för väljarna och måste kunna se mig själv i spegeln. Vi lovade att vända på varje sten för att stoppa den organiserade kriminaliteten, men det gällde tydligen inte alla stenar. Jag kan inte längre stå bakom det som lokala partiledningen gör och jag har inget förtroende för S i Botkyrka längre, säger Nirlep Singh och sjunker ned i soffan i vardagsrummet.

C-petningen var droppen

Hos både Nirlep Singh och Birigtta Mörk fanns tanken på att lämna partiet redan innan sommaren. Då stormade det som mest inom Socialdemokraterna i Botkyrka efter att kommunalrådet Ebba Östlin röstats bort som gruppledare för partiet och ersatts med Emanuel Ksiazkiewicz. Kort därefter sparkade han kommundirektören Leif Eriksson. Men det som fick droppen att rinna över var när det S-ledda styret kastade ut Centerpartiet ur den styrande koalitionen för två veckor sedan.

I avgångsbrevet som gått till både partistyrelsen och arbetarkommunen framhäver de och de andra före detta socialdemokraterna att det är med stor sorg de lämnar partiet. Att de känner att de gjort allt för att inte hamna i den här situationen, men att de nu "nått vägs ände". Startskottet, menar de, var stängningen av ABF:s fritidsgårdar i kommunen och frysningen av studieförbundets mångmiljonbidrag.

"Den utveckling som sedan följt har inneburit utrensningar av dem som stått upp för beslutet", skriver de.

Nirlep Singh riktar också kritik mot den lokala S-ledningen.

– Det är magstarkt att prata om utsträckta händer. Det finns inget sådant, om man inte menar att personer kallas till flera-mot-en-möten där de pressas till att ställa sig i ledet eller rensas bort. Ingen har ringt mig – ändå sitter jag i Tumbas S-styrelse. Den lokala ledningen måste bytas ut, säger han.

Ingen utsträckt hand?

Jens Sjöström, ordförande för partiet lokalt i Botkyrka, beklagar att så många personer har valt att lämna partiet under kort tid. Men han är inte förvånad.

– Vi har ett halvår bakom oss med ett antal medlemmar som var besvikna över att ett demokratiskt beslut – fattat i demokratisk ordning – har landat som det har gjort. Jag kan bara beklaga att vissa inte förstår att det är en demokrati som bestämmer, säger han.

Jens Sjöström vill dock inte kännas vid kritiken som riktas mot honom angående bristen på utsträckta händer.

– Då får du be om en definition av utsträckta händer. Det har snarare funnits en stark öppenhet för samtal i partiet och vi har haft flera medlemsmöten sedan dess. Men när man inte har dykt upp är svårt att prata om något, säger han.

Med tanke på allt som hänt, har du fortsatt förtroende för Emanuel Ksiazkiewicz som kommunstyrelsens ordförande?

– Ja, definitivt. Han fick ett brett stöd vid medlemsmötet så det är ingen tvekan om saken.

För Nirlep Singh väntar tre år som politisk vilde som ersättare i samhällsbyggnadsnämnden. Han, likt Dag Ahlse (C) och Robert Aslan, som lämnat Socialdemokraterna, tänker fortsätta sina politiska engagemang – men som åskådare av den karusell som sker inom det politiska styret och Socialdemokraterna.

– Jag är glad att jag slipper sitta i den skiten, säger han.

Jag har respekt för väljarna och måste kunna se mig själv i spegeln. 

Händelserna som skakat S i Botkyrka

11 februari 2022: Botkyrka kommun, med Dag Ahlse (C) i spetsen, stänger ABF Botkyrka/Salems fyra fritidsklubbar och tre fritidsgårdar i kommunen, efter att en extern granskning visat att det förekommit allvarliga brister i verksamheten.

28 januari 2023: Socialdemokraternas gruppledare och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) förlorar en förtroendeomröstning inom partiet. Partiet spricker i två, där ena sidan menar att avsättandet är en kupp orkestrerad av ledande personer inom ABF Botkyrka/Salem (som också är medlemmar i partiet) medan den andra sidan menar att det handlar om brister i Ebba Östlins ledarskap.

18 mars 2023: En ny gruppledare väljs inom Socialdemokraterna. Emanuel Ksiazkiewicz (S) vinner omröstningen mot Ebba Östlin.

26 augusti 2023: Den styrande koalitionen (S, L, MP och KD) meddelar att de sparkar ut Centerpartiet.

28 augusti 2023: Moderaterna meddelar att de sonderar terrängen i ett försök att ta över makten i Botkyrka.

30 augusti 2023: Nio socialdemokrater i Botkyrka meddelar att de lämnar partiet och blir politiska vildar. Sex av dem är ledamöter i kommunfullmäktige och resterande tre är ersättare.

1 september 2023: 40 medlemmar i Socialdemokraterna lämnar partiet i protest.

Källa: Mitt i

Det fortsätter storma inom Socialdemokraterna i Botkyrka.

Det fortsätter storma inom Socialdemokraterna i Botkyrka.

Okänd

Massavhopp av socialdemokrater i Botkyrka

40 medlemmar lämnar partiet i protest ✔ ”Går inte att vara med i S-gänget och samtidigt ha hedern i behåll”

Kritiken från S: Ett instabilt styre – beroende av SD

Kristdemokraterna lämnar Mittensamarbetet och krokar arm med M, TuP, C och de avhoppade socialdemokraterna. Tillsammans ser de ut att knipa makten i Botkyrka.

Ett svek, menar nuvarande kommunstyrelseordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S).

S-styret är hotat.

Moderaterna, Tullingepartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och de oberoende socialdemokraterna har gått samman och bildar nu den största minoriteten i Botkyrka. Kristdemokraterna satt fram till i går med i Mittensamarbetet.

Ett svek, menar Emanuel Ksiazkiewicz, gruppledare för Socialdemokraterna och fortfarande kommunstyrelsens ordförande i kommunen.

– Jag beklagar att vi åter igen hamnar i en politisk instabil situation i kommunfullmäktige som varken är bra för Botkyrkaborna eller politiken, säger han och riktar extra skarp kritik mot sina forna partikamrater som nu bytt sida.

– Frågan jag ställer mig är vilka politiska förslag som de har gått med på för att kunna ta makten. Har de sagt ja till angiverilagarna? Ska de stänga ned föreningslivet? Skrota klimatfrågorna? Ja, vilka frågor har de sålt för att få makt?

Kritiken: Instabilt

Mittensamarbetet hade precis färdigställt sitt budgetförslag efter veckors arbete. Det arbetet har inte gjorts för intet när de tre partierna i Mittensamarbetet (S, MP och L) fortfarande ämnar presentera ett gemensamt budgetförslag för nästa år. Hur samarbetet blir efter det får framtiden utvisa.

– Vi får se vad som händer. Det är för tidigt att uttala oss om. Jag kan konstatera att vi har arbetat för Mittensamarbetet och det har varit vårt huvudfokus, säger Niklas Gladh, gruppledare för Miljöpartiet.

Nu uppmanar både han och Emanuel Ksiazkiewicz att samtliga partier i Botkyrkas kommunfullmäktige tar sitt förnuft till fånga och verkar för ett "stabilt Botkyrka". Inte för ett "instabilt" sådant.

– Min ambition är att ta ansvar för Botkyrkas bästa, med utsträckta händer till alla politiker som står för just det. Och till dem som inte vill göra sig beroende av SD, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Hur menar du att M:s förslag gör sig beroende av SD? De har lika många mandat som er innan KD lämnade.

– Den stora skillnaden är att deras majoritet inte håller om en eller två av vildarna inte dyker upp på kommunfullmäktige. Då är nuvarande majoriteten större.

Siktet inställt på valvinst 2026

Om Moderaternas alternativ tar makten väntar en tid i opposition för Emanuel Ksiazkiewicz och Socialdemokraterna – en position som de inte haft på nästan 30 år.

Emanuel Ksiazkiewicz ämnar sitta kvar som gruppledare för partiet oavsett vad som händer. Med blicken fast inställd på nästa val.

– Givet opinionssiffrorna går vi för en valseger 2026 och vi gör det med socialdemokratisk politik, säger han.

Min ambition är att ta ansvar för Botkyrkas bästa

Kaoset i Botkyrka

Emanuel Ksiazkiewicz (S), ännu kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Emanuel Ksiazkiewicz (S), ännu kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Sacharias Källdén

S-toppens hårda kritik mot vildarna: Har sålt sig

Historiskt maktskifte på gång i kommunen ✔ Emanuel Ksiazkiewicz (S): Instabilt styre – beroende av SD ✔ Beskedet om framtiden