Moderaterna har fått nog. Därför går de nu offensivt fram och sonderar med alla partier i ett försök att ta över makten i kommunen.

– Det har gått ett år sedan valet och vi kan fortfarande inte se att vi har något stabilt styre i Botkyrka. Botkyrkaborna förtjänar mer än det kaos som har varit, säger Moderaternas gruppledare i Botkyrka, Stina Lundgren.

"Har velat ge Emanuel en chans"

Sedan Ebba Östlin petades som gruppledare för Socialdemokraterna och ersattes av Emanuel Ksiazkiewicz har det politiska landskapet i Botkyrka inte haft en lugn stund. Kulmen nåddes när det S-ledda styret sparkade ut Centerpartiet, menar Stina Lundgren.

– Vi har velat ge Emanuel en chans att visa att han levererar. Hitintills har han inte levererat någonting annat än ett internt bråk och att han nu väljer att bryta ut ett parti ur mittenstyret, säger hon.

Riskerar inte ni att kasta Botkyrka in i ett nytt politiskt kaos om ni försöker överta styret?

– Nu vill vi ha ett stabilt styre – det är därför vi gör det här. Vi har suttit bredvid i ett år och tittat på – det räcker nu.

Hur stor är sannolikheten för ett brett M-lett styre?

– Stor. Nu är det upp till partierna i mittenstyret att avgöra om de vill fortsätta vara bidragande till det kaos som utspelat sig i ett helt år eller om de också känner att det är dags för den förnyelse av Botkyrka som Botkyrkaborna förtjänar. Då har vi något att erbjuda.

Botkyrkastyret spricker: Styret kastar ut C

Centerpartiet får inte längre vara med och styra i Botkyrka. Det meddelar de andra styrande partierna under lördagen.

– Det är tråkigt, men nödvändigt, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Dagen innan Botkyrkas stora folkfest, Vi är Botkyrka-festivalen, kommer chockbeskedet från Socialdemokraterna: De kastar ut Centerpartiet ur Mittensamarbetet som nu ska bestå av S, L, MP och KD.

– Det har varit problematiskt en längre tid så det är inget akut som har kommit upp precis. Vi i resten av styret har samarbetat bra men vi känner att Centern inte har varit delaktiga i det samarbetet, säger Niklas Gladh (MP).

– Vi känner inte förtroende för dem i dagsläget, fyller Ing-Marie Viklund (L) i som också framhäver att det här är ett gemensamt beslut med de övriga samarbetspartierna i styret.

Vägen hit har kantats av flera konflikter.

Så sent som förra veckan kritiserade Centerpartiet Socialdemokraterna för att inte ha förankrat politiska diskussioner med resten av det politiska styret. Då gällde det ett uttalande av utbildningsnämndens nytillträdde ordförande, Yasemin Ergül (S), om att det kan bli aktuellt att se över personalomsättningen i Botkyrka skolor. Något som C inte alls ställde sig bakom.

Gruppledarens kritik mot ABF

Centerpartiets gruppledare, Dag Ahlse, har också uttryckt sin oro över Botkyrkapolitikens framtid i samband med att det tidigare kommunalrådet Ebba Östlin avsattes av sina egna partikamrater tidigare i år.

Ahlse var nämligen den som beslutade om att säga upp kommunens bidrag till det lokala ABF-förbundet som drev flera av kommunens fritidsgårdar efter att en extern granskning slagit fast att det förekom knark och personer med skyddsväst i lokalerna. Det var en linje som Östlin helhjärtat stod bakom.

Om inte hennes efterträdare, Emanuel Ksiazkiewicz, höll lika hårt på samma linje flaggade Dag Ahlse för att det kunde äventyra styret.

– Det är ingen hemlighet att vi har varit kritiska mot personerna som styr ABF och sättet som fritidsgårdarna har skötts på. Vi kommer att stå fast i vår linje mot dem, men om S vill ha en annan politisk linje än den som Ebba har drivit i den frågan så kan det vara grund för konflikt, sa Ahlse till Mitt i tidigare i år.

Vilken roll spelar Ahlses agerande under "Ebba-konflikten" i det här beslutet?

– Det är en sammantagen bild av hur samarbetet har funkat. Det är ingen enskild händelse som har resulterat i vårt beslut, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Ni lovade Botkyrkaborna stabilitet.

– Syret i Botkyrka är fortfarande ohotat. Det är en förändring i laget som kommer innebära ännu starkare Mittensamarbete och tydligt styre framåt.

Har det här beslutet förankrats i ditt eget parti?

– Vi har haft diskussion i vår styrelse om det här och det är där diskussionerna har skett. Kommunalrådsgruppen är också informerad.

Ahlse (C): Oväntat

Beskedet kom som en blixt från klar himmel, menar Dag Ahlse, gruppledare för Centerpartiet i Botkyrka. Han kritiserar nu hur hans tidigare politiska kollegor hanterat situationen.

– Vi hann inte ens meddela våra medlemmar innan det hade delats på sociala medier, säger han och poängterar att de varit oense i styret inte ens tagits upp.

Dag Ahlse delar de andra politikernas syn på att samarbetet har varit knaggligt den senaste tiden – speciellt sedan Emanuel Ksiazkiewicz tillträdde som kommunstyrelsens ordförande.

– Alla som är insatta i Botkyrkapolitiken vet att det här grundar sig i ABF-frågan för vi är garanten för att de inte ska få några pengar. Och det har Emanuel tryckt på för att få igenom.

Helt fel, menar Emanuel Ksiazkiewicz.

– Politiker kan inte trycka på för att en enskild förening eller organisation ska få bidrag. Det är en tjänstemannafråga. Att ens blanda in den frågan är tecken på att Dag Ahlse inte har lyssnat på den kritik som funnits inom samarbetet, säger han.

Sitter kvar

Dag Ahlse är i dag kommunalråd och sitter som ordförande för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i kommunen. Titlar som han inte lär släppa i första taget – åtminstone inte på order av kommunstyrelsens ordförande.

– De är förtroendeuppdrag jag har fått av kommunfullmäktige – inte Emanuel. Om en majoritet tycker att jag ska avgå då kommer jag göra det, säger han.

Det är ingen hemlighet att vi har varit kritiska

Ett försvagat styre

Det politiska styret i Botkyrka har sedan valet 2018 bestått av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Då med en knapp majoritet.

Styret förnyades efter valet 2022, men som ett minoritetsstyre. Nu blir styret ännu svagare i och med att Centerpartiet kastas ut.

Nu går styret från 37 mandat i kommunfullmäktige till 34 av totalt 75 mandat.

Källa: Mitt i.

MITT I AVSLÖJAR

Styret ombildas i Botkyrka.

Styret ombildas i Botkyrka.

Fred Miller

Chock i Botkyrkapolitiken: S-ledda styret kastar ut Centern

C flaggar för konflikt om ABF-frågan

Styret i Botkyrka hänger inte löst trots kaoset inom det största partiet Socialdemokraterna. Men om S skickar fram en kandidat med en snällare inställning mot ABF:s styrelse kan vi snart befinna oss i ett nytt parlamentariskt läge.

Meningarna går isär om hur Ebba Östlin (S) röstades bort av partiet. Ena sidan menar att det var ett demokratiskt medlemsmöte, medan andra sidan skriker om en välplanerad kupp mot den tidigare gruppledaren.

Desto tystare har det varit både från Östlin själv och hennes tillfälliga efterträdare Gabriel Melki (S) som går in och tar över rollen som kommunstyrelsens ordförande, KSO, till dess partiet har nominerat en ny kandidat till posten, något partiet förväntas göra i mars.

På sidlinjerna står de fyra samarbetspartierna L, KD, MP och C och nervöst tittar på.

– Vi kommer inte binda oss till masten till vilken pris som helst. Sossarna måste få utse sin nya KSO och sedan får vi se vad som händer, säger Dag Ahlse (C).

Politisk plattform på paus

Han, likt de andra gruppledarna, är noga med att poängtera att de kommer att hedra överenskommelsen mellan partierna som skrevs kort efter valet i höstas. Anledningen till Ahlses osäkerhet grundar sig i något annat.

– Ebba har varit garanten för hela samarbetet. Om det kommer någon annan i hennes position, vad skulle det innebära? Skulle en ny KSO förhålla sig till avtalet? Man tolkar saker hela tiden, och det har funkat bra innan, men vad händer om någon tolkar det annorlunda? Därför menar jag att vi avvaktar och ser vad som händer.

Efter valet 2018, när det stod klart att styret skulle bestå av ovan nämnda partier, formades en politisk plattform. En överenskommelse mellan de fem partierna om vilken riktning de vill ta Botkyrka.

Plattformen identifierar åtta problemområden inom kommunen, och hur de politiska partierna ser att de ska lösas. Bland annat ska man tackla skolsegregation genom skolor i alla kommundelar och bygga bort otrygga platser i kommunen.

Under våren skulle en reviderad version av den politiska plattformen presenteras, med utgångspunkt i den tidigare. Men i och med det som skett inom Socialdemokraterna finns risk att den blir försenad – eller i värsta fall, inte blir av alls.

En röd linje

Det finns nämligen en röd linje för Centerpartiet.

– Det är ingen hemlighet att vi har varit kritiska mot personerna som styr ABF och sättet som fritidsgårdarna har skötts på. Vi kommer att stå fast i vår linje mot dem, men om S vill ha en annan politisk linje än den som Ebba har drivit i den frågan så kan det vara grund för konflikt.

Misstroendeomröstningen mot Ebba initierades av Christina Zedell, socialdemokrat tillika ordförande för ABF Botkyrka/Salem. En ny KSO måste godkännas av partiet, däribland samma grupp som röstade bort Ebba Östlin. Finns det inte en risk att en ny KSO måste hålla en ABF-vänlig inställning?

– Det är det vi är oroliga för. Och blir det förändring inom S i den politiken så kan det bli konflikt, säger Dag Ahlse.

Mitt i har gjort upprepade försök att nå Christina Zedell, men utan resultat.

Socialdemokraternas ombudsman, Lukas Nykvist, menar däremot att det inte är aktuellt med en ny politisk linje.

ENKÄT: Vad tycker du om att Ebba Östlin avsatts? Har du förtroende för de lokala politikerna?

Johanna Wallén

Isak Björk, Hallunda:

– Jag tycker det är intressant och att händelsen tyder på att det finns kriminella personer i politiken. Jag har lite halvdant förtroende för styret fast det säkert finns de som vill väl. Men det här sänker förtroendet rejält. Jag tycker det är läskigt om det är sant. Jag önskar att det rapporterades mer om det i media och att det blir en ordentlig utredning.

Johanna Wallén

Eva Bennfält, Hallunda:

– Jag har läst en del om det som hänt med ABF. Jag reagerar inte så mycket på att hon avsatts, jag känner inte till så väl hur hon har gjort ifrån sig. Men förtroendet påverkas så klart. Speciellt om man hör från medarbetare och tänker på sitt eget arbetsliv och hur det är när det inte riktigt fungerar på arbetsplatsen.

Johanna Wallén

Milan Stosic, Hallunda:

– Jag tycker det är för lite respekt och flexibilitet mellan politiker och det påverkar förtroendet. Jag hoppas det ska bli bättre. Jag tror också att disciplinen hos de som bor här måste bli bättre. Polisen kanske måste komma hit mer och kolla ungdomar. Vi måste satsa på utbildning och på ungdomarna, det är inte bra att ungdomsgårdar läggs ner.

Johanna Wallén

Margareta Claeson, Nacka (fd Tullingebo):

– Jag har nyligen flyttat härifrån men har tidigare bott i Tullinge sedan 1972. Mitt förtroende är väl lite sådär, det sägs så mycket och blir så lite, men så tycker jag det är överlag. Jag är inte förvånad att det här händer. Jag vet ingenting om henne specifikt och är inte så insatt vad det gäller fritidsgårdar just nu när mina barn är vuxna.

Johanna Wallén

Josefine Fjällid, Tullinge:

– Jag är inte så insatt i politik och vet inte vad som har hänt. Jag har också nyligen flyttat hit. Jag röstar men har ingen direkt åsikt om det lokala styret.

Gängkopplingar utreds av S

Kort efter att Ebba Östlin röstats bort figurerade det uppgifter i flera medier om att gängkriminella personer varit med på S-mötet i Hallunda folkets hus.

Till en början var det inget som kommenterades av partiet på riksnivå då det inte "fanns något konkret att gå på". Men i förra veckan meddelade partisekreterare Tobias Baudin i Sveriges Radio att de fått in ett namn som partiet just nu håller på att utreda.

"Vi kommer göra vad vi kan för att gå till botten med det. Är det så att det är en gängkriminell som finns i vårt parti, oavsett om det är i Botkyrka eller någon annanstans, kan man inte vara med i vårt parti. Det tar vi på största allvar", sa han i radion.

Källa: Mitt i