Meningarna går isär om hur Ebba Östlin (S) röstades bort av partiet. Ena sidan menar att det var ett demokratiskt medlemsmöte, medan andra sidan skriker om en välplanerad kupp mot den tidigare gruppledaren.

Desto tystare har det varit både från Östlin själv och hennes tillfälliga efterträdare Gabriel Melki (S) som går in och tar över rollen som kommunstyrelsens ordförande, KSO, till dess partiet har nominerat en ny kandidat till posten, något partiet förväntas göra i mars.

På sidlinjerna står de fyra samarbetspartierna L, KD, MP och C och nervöst tittar på.

– Vi kommer inte binda oss till masten till vilken pris som helst. Sossarna måste få utse sin nya KSO och sedan får vi se vad som händer, säger Dag Ahlse (C).

Politisk plattform på paus

Han, likt de andra gruppledarna, är noga med att poängtera att de kommer att hedra överenskommelsen mellan partierna som skrevs kort efter valet i höstas. Anledningen till Ahlses osäkerhet grundar sig i något annat.

– Ebba har varit garanten för hela samarbetet. Om det kommer någon annan i hennes position, vad skulle det innebära? Skulle en ny KSO förhålla sig till avtalet? Man tolkar saker hela tiden, och det har funkat bra innan, men vad händer om någon tolkar det annorlunda? Därför menar jag att vi avvaktar och ser vad som händer.

Efter valet 2018, när det stod klart att styret skulle bestå av ovan nämnda partier, formades en politisk plattform. En överenskommelse mellan de fem partierna om vilken riktning de vill ta Botkyrka.

Plattformen identifierar åtta problemområden inom kommunen, och hur de politiska partierna ser att de ska lösas. Bland annat ska man tackla skolsegregation genom skolor i alla kommundelar och bygga bort otrygga platser i kommunen.

Under våren skulle en reviderad version av den politiska plattformen presenteras, med utgångspunkt i den tidigare. Men i och med det som skett inom Socialdemokraterna finns risk att den blir försenad – eller i värsta fall, inte blir av alls.

En röd linje

Det finns nämligen en röd linje för Centerpartiet.

– Det är ingen hemlighet att vi har varit kritiska mot personerna som styr ABF och sättet som fritidsgårdarna har skötts på. Vi kommer att stå fast i vår linje mot dem, men om S vill ha en annan politisk linje än den som Ebba har drivit i den frågan så kan det vara grund för konflikt.

Misstroendeomröstningen mot Ebba initierades av Christina Zedell, socialdemokrat tillika ordförande för ABF Botkyrka/Salem. En ny KSO måste godkännas av partiet, däribland samma grupp som röstade bort Ebba Östlin. Finns det inte en risk att en ny KSO måste hålla en ABF-vänlig inställning?

– Det är det vi är oroliga för. Och blir det förändring inom S i den politiken så kan det bli konflikt, säger Dag Ahlse.

Mitt i har gjort upprepade försök att nå Christina Zedell, men utan resultat.

Socialdemokraternas ombudsman, Lukas Nykvist, menar däremot att det inte är aktuellt med en ny politisk linje.

ENKÄT: Vad tycker du om att Ebba Östlin avsatts? Har du förtroende för de lokala politikerna?

Johanna Wallén

Isak Björk, Hallunda:

– Jag tycker det är intressant och att händelsen tyder på att det finns kriminella personer i politiken. Jag har lite halvdant förtroende för styret fast det säkert finns de som vill väl. Men det här sänker förtroendet rejält. Jag tycker det är läskigt om det är sant. Jag önskar att det rapporterades mer om det i media och att det blir en ordentlig utredning.

Johanna Wallén

Eva Bennfält, Hallunda:

– Jag har läst en del om det som hänt med ABF. Jag reagerar inte så mycket på att hon avsatts, jag känner inte till så väl hur hon har gjort ifrån sig. Men förtroendet påverkas så klart. Speciellt om man hör från medarbetare och tänker på sitt eget arbetsliv och hur det är när det inte riktigt fungerar på arbetsplatsen.

Johanna Wallén

Milan Stosic, Hallunda:

– Jag tycker det är för lite respekt och flexibilitet mellan politiker och det påverkar förtroendet. Jag hoppas det ska bli bättre. Jag tror också att disciplinen hos de som bor här måste bli bättre. Polisen kanske måste komma hit mer och kolla ungdomar. Vi måste satsa på utbildning och på ungdomarna, det är inte bra att ungdomsgårdar läggs ner.

Johanna Wallén

Margareta Claeson, Nacka (fd Tullingebo):

– Jag har nyligen flyttat härifrån men har tidigare bott i Tullinge sedan 1972. Mitt förtroende är väl lite sådär, det sägs så mycket och blir så lite, men så tycker jag det är överlag. Jag är inte förvånad att det här händer. Jag vet ingenting om henne specifikt och är inte så insatt vad det gäller fritidsgårdar just nu när mina barn är vuxna.

Johanna Wallén

Josefine Fjällid, Tullinge:

– Jag är inte så insatt i politik och vet inte vad som har hänt. Jag har också nyligen flyttat hit. Jag röstar men har ingen direkt åsikt om det lokala styret.