Botkyrka

40 av Botkyrkas 548 socialdemokrater lämnar partiet i protest. Beskedet kom bara dagar efter att sex S-ledamöter i kommunfullmäktige och tre ersättare gjort samma sak, däribland kommunfullmäktiges ordförande Marcus Ekman.

Bland dem som nu hoppat av finns Birgitta Mörk. Hon har varit medlem i partiet i över ett halvt sekel och bär flera kommunalpolitiska uppdrag under sitt bälte. Även den tidigare partistyrelsemedlemmen Nirlep Singh finns med bland de som begär utträde ur partiet.

Det har gått några dagar efter beskedet om avhopp när Nirlep Singh tar emot hemma i villan i Vretarna. De mest upprörda känslorna kring turbulensen har lagt sig, men besvikelsen finns fortfarande kvar.

– Jag har respekt för väljarna och måste kunna se mig själv i spegeln. Vi lovade att vända på varje sten för att stoppa den organiserade kriminaliteten, men det gällde tydligen inte alla stenar. Jag kan inte längre stå bakom det som lokala partiledningen gör och jag har inget förtroende för S i Botkyrka längre, säger Nirlep Singh och sjunker ned i soffan i vardagsrummet.

C-petningen var droppen

Hos både Nirlep Singh och Birigtta Mörk fanns tanken på att lämna partiet redan innan sommaren. Då stormade det som mest inom Socialdemokraterna i Botkyrka efter att kommunalrådet Ebba Östlin röstats bort som gruppledare för partiet och ersatts med Emanuel Ksiazkiewicz. Kort därefter sparkade han kommundirektören Leif Eriksson. Men det som fick droppen att rinna över var när det S-ledda styret kastade ut Centerpartiet ur den styrande koalitionen för två veckor sedan.

I avgångsbrevet som gått till både partistyrelsen och arbetarkommunen framhäver de och de andra före detta socialdemokraterna att det är med stor sorg de lämnar partiet. Att de känner att de gjort allt för att inte hamna i den här situationen, men att de nu "nått vägs ände". Startskottet, menar de, var stängningen av ABF:s fritidsgårdar i kommunen och frysningen av studieförbundets mångmiljonbidrag.

"Den utveckling som sedan följt har inneburit utrensningar av dem som stått upp för beslutet", skriver de.

Nirlep Singh riktar också kritik mot den lokala S-ledningen.

– Det är magstarkt att prata om utsträckta händer. Det finns inget sådant, om man inte menar att personer kallas till flera-mot-en-möten där de pressas till att ställa sig i ledet eller rensas bort. Ingen har ringt mig – ändå sitter jag i Tumbas S-styrelse. Den lokala ledningen måste bytas ut, säger han.

Ingen utsträckt hand?

Jens Sjöström, ordförande för partiet lokalt i Botkyrka, beklagar att så många personer har valt att lämna partiet under kort tid. Men han är inte förvånad.

– Vi har ett halvår bakom oss med ett antal medlemmar som var besvikna över att ett demokratiskt beslut – fattat i demokratisk ordning – har landat som det har gjort. Jag kan bara beklaga att vissa inte förstår att det är en demokrati som bestämmer, säger han.

Jens Sjöström vill dock inte kännas vid kritiken som riktas mot honom angående bristen på utsträckta händer.

– Då får du be om en definition av utsträckta händer. Det har snarare funnits en stark öppenhet för samtal i partiet och vi har haft flera medlemsmöten sedan dess. Men när man inte har dykt upp är svårt att prata om något, säger han.

Med tanke på allt som hänt, har du fortsatt förtroende för Emanuel Ksiazkiewicz som kommunstyrelsens ordförande?

– Ja, definitivt. Han fick ett brett stöd vid medlemsmötet så det är ingen tvekan om saken.

För Nirlep Singh väntar tre år som politisk vilde som ersättare i samhällsbyggnadsnämnden. Han, likt Dag Ahlse (C) och Robert Aslan, som lämnat Socialdemokraterna, tänker fortsätta sina politiska engagemang – men som åskådare av den karusell som sker inom det politiska styret och Socialdemokraterna.

– Jag är glad att jag slipper sitta i den skiten, säger han.