– Alliansen föll när Liberalerna hoppade av och vi behöver ta reda på var vi ska stå i den nya politiska kartan. Vi har inte bestämt hur vi ska gå vidare just nu, säger Wictoria Berglund, gruppledare för Centerpartiet i Salem.

Det var Länstidningen Södertälje som var först med att rapportera om händelsen.

Beskedet kom efter att Liberalerna meddelade att de lämnar Alliansstyret efter att de upplever att man vill skära ned på kärnverksamheten inom Salems skolor. Det var också Liberalernas besked som var den utlösande faktorn, menar Wictoria Berglund.

– När Liberalerna hoppade blev det bara M, C och KD kvar och det gjorde det svårare för oss att få igenom Centerns politik, tror vi för att vi måste söka stöd av andra partier, säger Wictoria Berglund.

Beslutet föregicks av ett medlemsmöte där man kom fram till att det var den här vägen man ville gå.

Redan efter att Liberalerna lämnade styret tappade Alliansen majoritet i kommunen. Nu blir en stark minoritet något svagare.

M öppnar för bredare samarbete

Rickard Livén (M), kommunstyrelsens ordförande, är mitt uppe i en partistämma men meddelar att han är besviken över Centerpartiets val.

– Jag kan bara ge samma besked som tidigare: det är förvånande att man sätter budgetramar och förutsättningar långt innan sommaren och så fort det blåser lite kan man inte stå upp för sitt eget arbete, säger han.

Nu är planen att fortsätta arbetet med en gemensam budget med Kristdemokraterna.

En allians med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna skulle ge den största minoriteten på 15 mandat. Är det ett alternativ?

– Jag är pragmatisk och stänger inga dörrar. Det viktigaste är att medborgarna får de bästa möjligheterna hela tiden och jag kan konstatera att det är ett nytt läge i Salem. Jag tror på ett samarbete med alla som visar pålitlighet och ansvar.

Liberalerna lämnar Alliansen i Salem

Alliansstyret (M, C, L och KD) i Salem spricker. Liberalerna har valt att lämna samarbetet.

Liberalerna upplever att de inte får möjlighet att föra sin politik i nuvarande styre och meddelade därför under torsdagskvällen att de "efter mycket noga övervägande" lämnar Alliansenssamarbetet.

– Det är inget man bestämmer över en dag utan det har vuxit fram under en längre tid. Vi har haft vissa problem kring samarbetet och framför allt handlar det om att vi är oeniga kring skolan och att vi inte fått igenom så mycket liberal politik som vi hade önskat, säger Johanna Liljedahl, gruppledare för Liberalerna i Salem.

Stod bakom skolbeslut – inte längre

Beskedet kom efter flera sparförslag på Salems skolor och kulturskolan. Vid senaste kommunfullmäktigesammanträdena har det varit tydligt att det finns en tydlig opposition mot de sparpaket som Alliansen vill göra på skolverksamheten.

Ändå var Liberalerna med och röstade för förslagen som bland annat innebär att Salem från och med nästa år ska spara på barn- och utbildningsförvaltningen. "Kringverksamheter", enligt dem själva, som att nattis stänger, vistelsetiden i förskolan minskar för vissa grupper och besparingar på kulturskolan.

– De besluten har vi kunnat stå bakom tack vare att vi kunnat hantera kärnverksamheten i skolan och tillföra mer pengar där det behövs. Det har varit vår röda linje. Nu känner vi att inte ens det går att bevara, säger Johanna Liljedahl.

Hon menar att resterande Allianspartier inte håller lika hårt på den linjen, utan öppnar för att spara in på lärartjänster från och med nästa år utöver det anställningsstopp som i dag råder.

Men det stämmer inte, menar Rickard Livén (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem.

– Det finns inte i samtalet att vi ska skära ned på anställda lärare i kommunen. Det vi tittar på är övertalighet i organisationen so på lång sikt på anpassas. Liberalerna plockar 1–2 pusselbitar ur ett 100-bitarspussel. Det är tråkigt att de inte vill komma fram till lösningar på det här, säger han.

Saknar majoritet

För Rickard Livén kom beskedet som en chock.

– Det var inte alls väntat. Vi har inte fått indikationer på att det har funnits knutar på samarbetet, säger han.

Nu saknar Alliansen majoritet i kommunfullmäktige.

Liberalerna saknar mandat nog att av egen kraft kunna ta plats i kommunens nämnder. De sitter i nämnderna och kommunstyrelsen tack vare det valtekniska samarbetet de har med Alliansen. Huruvida de avser sitta kvar på sina poster har de inte hunnit diskutera.

Rickard Livén konstaterar att Alliansen just nu är den största minoriteten i kommunen. Huruvida han och resten av Alliansen avser att rensa upp i nämnderna genom att lösa upp dem och tillsätta dem på nytt vet han inte i dag.

– Vi jobbar utifrån förutsättningar för att få ordning och reda i leden och hitta möjligheter för hela organisationen att funka professionellt.

Mandatfördelning

Totalt består Salems kommunfullmäktige av 31 mandat som är fördelat så här:

Moderaterna: 11 mandat

Centerpartiet: 2 mandat

Liberalerna: 2 mandat

Kristdemokraterna: 1 mandat

Socialdemokraterna: 7 mandat

Vänsterpartiet: 2 mandat

Sverigedemokraterna: 3 mandat

Rönningepartiet: 3 mandat

Källa: Salems kommun