Liberalerna upplever att de inte får möjlighet att föra sin politik i nuvarande styre och meddelade därför under torsdagskvällen att de "efter mycket noga övervägande" lämnar Alliansenssamarbetet.

– Det är inget man bestämmer över en dag utan det har vuxit fram under en längre tid. Vi har haft vissa problem kring samarbetet och framför allt handlar det om att vi är oeniga kring skolan och att vi inte fått igenom så mycket liberal politik som vi hade önskat, säger Johanna Liljedahl, gruppledare för Liberalerna i Salem.

Stod bakom skolbeslut – inte längre

Beskedet kom efter flera sparförslag på Salems skolor och kulturskolan. Vid senaste kommunfullmäktigesammanträdena har det varit tydligt att det finns en tydlig opposition mot de sparpaket som Alliansen vill göra på skolverksamheten.

Ändå var Liberalerna med och röstade för förslagen som bland annat innebär att Salem från och med nästa år ska spara på barn- och utbildningsförvaltningen. "Kringverksamheter", enligt dem själva, som att nattis stänger, vistelsetiden i förskolan minskar för vissa grupper och besparingar på kulturskolan.

– De besluten har vi kunnat stå bakom tack vare att vi kunnat hantera kärnverksamheten i skolan och tillföra mer pengar där det behövs. Det har varit vår röda linje. Nu känner vi att inte ens det går att bevara, säger Johanna Liljedahl.

Hon menar att resterande Allianspartier inte håller lika hårt på den linjen, utan öppnar för att spara in på lärartjänster från och med nästa år utöver det anställningsstopp som i dag råder.

Men det stämmer inte, menar Rickard Livén (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem.

– Det finns inte i samtalet att vi ska skära ned på anställda lärare i kommunen. Det vi tittar på är övertalighet i organisationen so på lång sikt på anpassas. Liberalerna plockar 1–2 pusselbitar ur ett 100-bitarspussel. Det är tråkigt att de inte vill komma fram till lösningar på det här, säger han.

Saknar majoritet

För Rickard Livén kom beskedet som en chock.

– Det var inte alls väntat. Vi har inte fått indikationer på att det har funnits knutar på samarbetet, säger han.

Nu saknar Alliansen majoritet i kommunfullmäktige.

Liberalerna saknar mandat nog att av egen kraft kunna ta plats i kommunens nämnder. De sitter i nämnderna och kommunstyrelsen tack vare det valtekniska samarbetet de har med Alliansen. Huruvida de avser sitta kvar på sina poster har de inte hunnit diskutera.

Rickard Livén konstaterar att Alliansen just nu är den största minoriteten i kommunen. Huruvida han och resten av Alliansen avser att rensa upp i nämnderna genom att lösa upp dem och tillsätta dem på nytt vet han inte i dag.

– Vi jobbar utifrån förutsättningar för att få ordning och reda i leden och hitta möjligheter för hela organisationen att funka professionellt.