Centerpartiet och Liberalerna lämnade allianssamarbetet i Salem och krokar nu arm med Socialdemokraterna och Rönningepartiet. Med stöd av Vänsterpartiet har de nu en majoritet.

Beklagligt, menar Rickard Livén (M), avgående ordförande i kommunstyrelsen.

– Det är tråkigt för invånarna. Det här är inte vad de vill. Men jag kan konstatera att det är en tydlig vänstersväng av flera partier i kommunen och nu måste vi förhålla oss till det. Så jag kommer sköta det professionellt så att det ska funka så bra som möjligt, säger han.

Nu kommer Moderaterna begära att man löser samtliga nämnder i Salems kommun. Dels för att underlätta den demokratiska processen, dels för att vinna tillbaka sina egna platser.

– Om två partier väljer att lämna vår valtekniska samverkan så ska de inte sitta kvar i nämnder och styrelser på våra platser. Det tycker vi är naturligt. Sedan är det upp till den nya koalitionen att bilda nya nämnder och styrelser, säger Rickard Livén.

Målet: Valsegrare 2026

Nu väntar en tid i opposition för Moderaterna. En ny kostym som de aldrig burit då de styrt Salem ända sedan man bröt sig loss som egen kommun från Botkyrka för 40 år sedan.

Så som kommunen är uppbyggd innebär det att man får ett oppositionsråd. Det blir Rickard Livén.

– Det är ett nytt förhållningssätt, men vi kommer stå redo från dag ett och finnas till för de 33,5 procent av Salems invånare som röstat på oss. Bara lite mindre möten, säger han.

Nu har de siktet inställt på valet 2026.

– Det finns ett tydligt mål och det är att återta makten. Sen kommer vi stå redo att ansvar om det behövs tidigare än så.

Historiskt maktskifte i Salem

Salem har sedan utbrytningen från Botkyrka 1983 alltid varit en blå kommun – till nu. S, L, C och Rönningepartiet kniper makten i Salem och kallar sig Mittenstyret för Salems bästa. De får stöd av Vänsterpartiet och den nya majoriteten är ett faktum.

Kort efter att Liberalerna och Centerpartiet lämnade Alliansstyret meddelade de båda partierna nu att de går samman med Socialdemokraterna och Rönningepartiet för bilda ett nytt styre i Salem.

Tillsammans skrapar de ihop 14 av de 31 mandat som finns i kommunfullmäktige. Den nuvarande Alliansen har 12 (M och KD).

Samtidigt meddelar Vänsterpartiet att de kommer stötta det nya styret i kommunen.

Överens i stora frågor

Socialdemokraterna tar posten som ordförande i kommunstyrelsen.

– Det viktigaste för oss att dra tillbaka de hårda besparingarna på skolan, förskolan och kulturskolan. Det är ett långsiktigt mål som vi tyvärr inte kommer kunna ändra på en gång, säger Arne Närström (S), tillträdande ordförande i kommunstyrelsen.

Arne Närström (S).

Arne Närström (S).

Fred Miller

I de stora frågorna, som Salems stadskärna, har partierna varit överens och både styrande och oppositionspartier har varit med att ta fram planerna. Så de kommer inte påverkas, lovar Arne Närström.

– Det hoppas jag kunna fortsätta med, säger han.

Höjd skatt

I och med att det blivande styret presenterade sig meddelade de att de lägger fram en gemensam budget för 2024. I den kommer man bland annat att återställa skattesatsen i kommunen till 19,67 kronor per varje intjänad hundralapp.

– De ska gå rakt in i skolan, säger Arne Närström.

Kommer det vara tillräckligt för att ändra skolplanerna?

– Tyvärr inte. Det mesta kommer gå åt till lärarkostnader.

River upp beslut

Exakt hur det nya mittenstyrets politik kommer se ut lär visa sig när de presenterar en budget senare i höst. En sak som de kan lova redan nu är att man river upp alliansens tidigare beslut om vistelsetider i förskolan. Då halverade man vistelsetiden för barn till föräldralediga och arbetssökande i förskolan och ökade avgiften.

– Däremot finns det en del andra beslut där det är svårt att backa bandet. Salem har stora utmaningar och ett större underskott på framför allt skolans område än vad vi tidigare känt till. Så det lär vi få ta höjd för i vår budget, säger Anders Klerkefors, gruppledare för Rönningepartiet.

För att få igenom sin politik har det nya styret slutit ett avtal med Vänsterpartiet. Genom det garanterar dem att de har majoritet i kommunfullmäktige med 16 av 31 mandat.

Förutom att skriva under på det tillträdande styrets planer på skolverksamheterna och skattesatsen har Vänsterpartiet lovats en av Socialdemokraternas nämndplatser.

Nu är planen att det nya styret ska begära att lösa nämndernas presidium, inklusive kommunstyrelsens, vid nästa sammanträde den 6 november. Då kan det nya styret väljas in formellt vid kommunfullmäktige den 23 november.

De ska gå rakt in i skolan

S, L, C och Rönningepartiet lägger fram en gemensam budget.

S, L, C och Rönningepartiet lägger fram en gemensam budget.

Angie Gray

Historiskt maktskifte i Salem

 ✔️Moderaterna tappar makten efter 40 års styre ✔️ S, C, L och Rönningepartiet bildar nytt mittenstyre