En överdäckning av Torsviksdiket har diskuterats de senaste åren, men det är fortfarande oklart vad som ska hända.

– Den här typen av utredningar tar tid, det går inte jätte­fort. Tekniska kontoret fick i uppdrag att ta fram förutsättningar för olika tekniska lösningar och det är det man jobbar med nu. Tidsplanen är att det ska redovisas strax före sommaren. Det är en hyfsat komplicerad utredning eftersom vi inte styr så mycket över den själva, Trafikverket är en väldigt viktig del i det här, säger kommunalrådet Anders Paulsen (LP).

Varför behövs en överdäckning?

– Torsviksdiket ser ut som ett stort sår när man kommer från stan. Det blir en rätt tråkig entré. Sedan är det också bullerproblematiken, att den låter väldigt mycket.

En trafikled kan överdäckas för att förbättra stadsmiljön, men även för att göra plats för nya bostäder eller grönområden.

– Vi har inga planer på att bygga hus ovanpå. Det blir en alldeles för stor apparat, och vi är inte heller intresserade av att bygga fler hus i Torsviksområdet. Det vi tittar på är en överdäckning som ska möjliggöra någon form av parkanläggning.

Vad väntas det kosta?

– Det är svårt att säga, men vi förväntas ha en uppskattning om det om cirka två veckor. Allt jag kan uppge i nuläget är att det kommer bli dyrt.

Oppositionsborgarråd Daniel Larson (S) tycker att det hela har tagit för lång tid.

– De påstår sig vara intresserade av en överdäckning av Torsvik, men det händer ju ingenting. Det här har varit uppe under flera mandatperioder.