– Nej men, vad är det här nu då, var är bankomaten?

Det är onsdag eftermiddag, och vid Akalla centrum har en hel del Akallabor börjat sluta upp inför den dialogträff som snart ska arrangeras av stadsdelsförvaltningen.

Akallabon Kerstin, som bor i radhusen lite längre bort ner mot fältet, har dock tagit sig ut på torget för att ta ut pengar, men möts i stället av en lapp där bankomaten brukade sitta: "Denna automat är borttagen".

– Jag förstår ingenting, är den borta för alltid nu? Hur ska jag få tag i pengar? Jag använder ju bara kontanter. Just nu har jag så jag klarar mig ett litet tag, men sedan då? Så här ska det väl inte få gå till, säger hon förtvivlat.

Den sista bankomaten i Akalla har försvunnit.

Den sista bankomaten i Akalla har försvunnit.

Emma Löf Hagström

– I måndags stängde den bara, utan några som helst meddelanden eller förvarningar, förklarar Jan-Erik Gustafsson.

Han är tillhör den grupp som under de senaste året, i och med att Ica försvann, engagerat sig i att mobilisera Akallaborna för att få till en förändring och för att ställa politiker och andra inblandade till svars.

– Vi har fått samma svar ganska länge, att det pågår förhandlingar om en tillfällig butik. Det pratas mycket om att staden och Akalla utvecklas, att man är i färd med att bygga nya bostäder och så, men det som pågår här just nu är ingen utveckling, det är en avveckling. Och man tar inte invånarnas synpunkter på allvar, är min känsla, säger han.

Hans Olsson, som också är engagerad i gruppen, kallar situationen "hjärtskärande".

– Man ser hur gamlingar som handlat här i centrum i alla år kommer och går varje dag när de varit och handlat på något annat ställe. De släpar på maten, orkar knappt bära med sina kassar. Det gör ont att se, säger han.

Akallaborna Hans Olsson och Jan-Erik Gustafsson hade många frågor till de ansvariga inom stadsdelen.

Akallaborna Hans Olsson och Jan-Erik Gustafsson hade många frågor till de ansvariga inom stadsdelen.

Emma Löf Hagström

Föra dialog

På plats under mötet på torget fanns bland annat biträdande finansborgarråd Anders Österberg (S), stadsdelsdirektör Victoria Callenmark, stadsdelsnämndens ordförande Rashid Mohammed (V), andre vice stadsdelsnämndsordförande Elvir Kazinic (S) och Karin Ahlzén, projektchef för Fokus Järva.

Alla fick de skarpa frågor från medborgarna om vad som egentligen görs åt situationen i Akalla, framför allt kopplat till en eventuell matbutik men också kring hur man tänker kring alla planerade nybyggen i närområdet.

– Jag kan säga att vi jobbar på en lösning för ny matbutik Icas gamla lokaler, hela tiden. Jag vill inte säga mer, för jag vill inte lova saker. Det jag kan gå i god för är att jag pratar med fastighetsägaren en gång i veckan, och för samtal med operatörer. Och jag kan garantera att alla byggen som planeras är enligt regler och lagar, säger Karin Ahlzén.

Fick fylla i papper

De som deltog i dialogmötet fick fylla i ett papper om vad de tycker om i Akalla, vad de ogillar och vad de vill förändra.

– Ja, det är tydligt, jag skrev att jag uppskattar Järvafältet och Akalla by, för det gör jag. Listan på vad jag inte tycker är bra blev desto längre; servicen i centrum försvinner, Postnord och Ica är borta, man låter det som en gång var så levande förfalla. Och så bankomaten nu då, det känns som dödsstöten på något sätt, säger Anki Fredriksson Malmebo, som också är engagerad i gruppen.

Närservice, bibliotek och träfflokal är några av sakerna som önskas i Akalla i framtiden.

Närservice, bibliotek och träfflokal är några av sakerna som önskas i Akalla i framtiden.

Emma Löf Hagström

Bankomaten förbryllade alla

Även politikerna och tjänstemännen verkade dock väldigt förvånade och upprörda över bankomatens försvinnande.

– Det är konstigt, jag hade ingen aning, det är ju ett privat bolag som äger dem så de kan ju göra lite vad de vill. Men jag ska gräva djupare i varför den försvann, jag förstår verkligen att det upprör, säger Elvir Kazinic (S).