Det är onsdag förmiddag, och vid Ica Supermarket på Akalla torg är det full rulle. På just onsdagar är det fem procents pensionärsrabatt här, och kön till kassan ringlar sig långt bak in i butiken.

– Sedan ungefär ett år tillbaka har affären fått ny ägare, och det har blivit så bra! Men nu har jag precis hört att de ska stänga, och när jag kollade med ägaren så bekräftade han det. Det är otroligt tråkigt, säger Jonas Andersson, som precis varit inne och handlat.

Ingen information

För några veckor sedan började ryktet spridas bland Akallaborna: Ica och resterande verksamheter i samma byggnad ska snart förmodligen behöva stänga eller flytta. Ica sista februari 2023, och de andra verksamheterna redan till årsskiftet.

Fastigheten ska rivas inom några år, och så småningom ska bostadshus med nya lokaler för verksamheter i botten byggas på platsen, om allt går enligt plan.

Men först måste det hela ut på samråd och genomgå alla processer som görs vid större byggen. Inte förrän om två till fyra år räknar man med att kunna börja arbetet.

Annie Fredriksson Malmebo bor ett stenkast från torget. Hon är förvånad över hur allt hanterats.

– Det är så konstigt att vi inte fått någon information alls från stadsdelen eller byggaktörerna om vad som ska hända. Det här har gått mun till mun och handlarna har fått berätta själva för oss att deras kontrakt går ut. Det är under all kritik, Ica här är så viktigt för så många. Lidl som ligger på andra sidan Akalla har inte alls samma utbud, det är andra slags varor, och för många pensionärer är det för krångligt att ta sig dit.

Hon har bott i sin lägenhet sedan 1978, och tycker sig ha bevittnat en successiv nedmontering av området.

– Förut var det så levande här i Akalla. Men sedan har närservicen urholkats mer och mer. Och nu det här, det känns som spiken i kistan. Hur kommer det påverka torget? Det kommer ju bli helt dött, kännas otryggt. Det känns som det görs en hel del satsningar på Husby och Kista, medan vi blir bortglömda här.

Konstigt. Annie Fredriksson Malmebo är förvånad över hur allt kring fastigheten har hanterats.

Konstigt. Annie Fredriksson Malmebo är förvånad över hur allt kring fastigheten har hanterats.

Mikael Andersson

Toni Mellbom, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista, säger att alla boende kommer bli informerade om planerna i samband med samrådet kring byggnadsplanerna.

– Det är exploateringskontoret som har hand om det, och det finns ju en plan, det kommer ju inte stå tomt för alltid. Dessutom finns det ju ett Lidl i närheten, säger han.

Hoppas få stanna

Inne på Salong George, frisörsalongen precis vägg i vägg med Ica, håller Akallabon Yvonne Eriksson precis på att bli fin i håret. Hon har gått till George Shamoun i minst 15 år berättar hon, och George själv, han har varit här i 39.

– Vi fick reda på lite innan pandemin att kontraktet skulle gå ut och att vi inte skulle få förlängt, så det visste jag. Men sedan har åren gått, kontraktets slut närmat sig, men vi har inte fått ytterligare besked eller information alls, ingen har haft en dialog med oss. Det enda jag vet just nu är att jag har till sista december på mig att försvinna härifrån, säger George Shamoun.

Efter det vet han inte hur han ska göra.

– Jag har ju alla kunder i Akalla – ja, jag har allt här. Jag hoppas jag kan hitta en ny lokal i området i så fall, men det har jag inte gjort ännu, säger han.

För någon dag sedan fick han reda på att det garage som också finns i byggnaden fått sitt kontrakt förlängt ett år, vilket bringade lite hopp.

Tillsammans med Lotta, som driver Järva hud- och fotvård i lokalen intill, har han skickat ett mejl till byggnadens nya ägare Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, och frågat om de också kan få förlängda kontrakt.

I skrivande stund har de inte fått svar på det.

– När jag frågade SBB för några månader sedan om vi skulle kunna förlänga kontraktet fick jag ett hårt "nej, ni ska bort". Men vi hoppas att de kanske har ändrat sig nu, säger Lotta lite senare, när Mitt i når henne via telefon.

Osäkert. George Shamoun har haft sin salong i Akalla i 39 år, och Yvonne Eriksson har gått ditt i 15 år. Nu vet han inte om han får vara kvar.

Osäkert. George Shamoun har haft sin salong i Akalla i 39 år, och Yvonne Eriksson har gått ditt i 15 år. Nu vet han inte om han får vara kvar.

Mikael Andersson

"Mer än bara en Icabutik"

Tillbaka ute på Akalla torg har Gunvor Özkanat nyss kommit ut från Ica med rullatorn fullassad med matvaror.

– Jag har handlat här i tjugofem år. Det är mer än bara en Icabutik, det blir som en mötesplats för alla som bor här, man hälsar på varandra, står och pratar lite, man känner ju så många. Titta, här kommer min väninna till exempel! säger hon och ler mot en kvinna som glatt vinkar tillbaka.

När Ica försvinner kommer hon behöva ta färdtjänst för att kunna åka och handla, berättar hon.

– Jag har nog inget val. Jag kan inte åka tunnelbana längre, och jag har så svårt att komma ner för backen till Lidl med rullatorn, så det kommer inte att gå på något annat sätt.

Navet i Akalla. "Det är mer än bara en Icabutik". Gunvor Özkanat kommer sakna att träffa folk hon känner vid Ica.

Navet i Akalla. "Det är mer än bara en Icabutik". Gunvor Özkanat kommer sakna att träffa folk hon känner vid Ica.

Mikael Andersson

Mitt i har sökt Icahandlaren i Akalla, som inte vill ställa upp på en intervju.