Rebecka beskriver sig som en person med miljoner bokidéer. Det som saknas för att allt ska hamna på papper är disciplinen. När hon bodde i Umeå kom den gratis med något som kallas skrivcafé.

– Man kunde gå dit en gång i veckan. Det kunde vara föreläsningar och sedan lite olika övningar. Allt var väldigt kravlöst, men inspirerande. I slutet av passen fick alla berätta om sin text om de ville och man fick feedback. Jag gick alltid därifrån med massor av material, berättar hon.

När Rebecka flyttade till Uppsala saknade hon sitt skrivcafé. Hon tog den saknaden med sig till Skokloster och hon pratade med sin partner om att de borde starta något sådant.

– Sedan satte han upp en hemsida mitt i natten. Därefter började jag kontakta författare och helt plötsligt hade nästan alla återkommit och sagt att det var en fantastisk idé. Vi insåg att det här kunde bli något jättestort.

Inte lanserad ännu

Ännu är plattformen inte lanserad, men mängder av etablerade författare kommer dyka upp som föreläsare. Man har dessutom en än så länge hemlig julöverraskning inbokad. Hen är definitivt värd att kalla deckarmajestät.

– Prisade författare har börjat höra av sig, konstaterar Rebecka som också meddelar att man inte bara är fullbokade för 2021 utan även har namn uppradade som vill vara med 2022.

– Vi håller på och diskuterar med olika författare som har visat intresse, men vi vill också gärna kolla med våra medlemmar vad de vill ha för något.

Skrivcafé kommer vara öppet varje onsdag. Varannan onsdag blir det lärarledda pass online och varannan vecka icke lärarledda pass där och allt som allt kommer det hålla på i ungefär tre timmar per tillfället.

– Det här är för att man ska få in en skrivrutin i sitt liv. Då kan man konstatera att varje onsdag 18.00 har jag min skrivtid. Man bokar av allt annat och koncentrerar sig fullt ut på det här. Som ett träningspass. Tisdagar yoga, onsdagar skriva, säger Rebecka och fortsätter.

– Det här är för alla. Det var det som var så härligt med skrivcafé i Umeå, att det var väldigt blandat. Allt från gymnasieelever till pensionärer. Allt från de som inte skrivit något alls, till de som släppt böcker via Bonnier. Nästan alla går ju med en bokidé i bakhuvudet. Några har jättemånga idéer, men du får inte tid att skriva. Alla har olika problem med sitt skrivande.

Förutom själva caféet ska det även finnas ett forum där medlemmarna kan diskutera skrivandet.