På två hjul. Leo Westerberg och Alexander Holmér cyklar i Fyrhusets bikepark flera gånger i veckan. Foto: Pekka Pääkkö

Här bygger ungdomarna sin egen bikepark

Ett bygge som växer år för år och som samlar många av bygdens unga. Nästa år kan Fyrhuset bikepark i Stavsnäs bli tävlingsarena för världscupen.

  • Publicerad 15:30, 11 jun 2021

Man ser den från Stavsnäsvägen, på höger sida strax efter Stavsnäs gärde. En stor, bergodalbane-liknande träbana med höga hopp och ramper. Det är Fyrhuset bikepark.

Cykelparken har blivit samlingsplats för en mängd barn och ungdomar i området och många är där och kör nästan varje dag.

– Det kan vara pirrigt och lite nervöst ibland innan ett hopp, men jag brukar tänka, vad är det värsta som kan hända? säger Leo Westergren som är i parken cirka fyra dagar i veckan med kompisen Alexander.

Målet är att bli så duktiga att de kan tävla i världscupen så småningom, berättar de.

Började med en ramp på Djurö

Bygget startade 2012 och cykelparken i Stavsnäs växer hela tiden. Varje år byggs en ny ramp eller landning och nya hopp designas. De som bygger är ungdomarna själva, med de äldre, och vuxna, som projektledare.

Egentligen började allting med att Alex Alanko, som i dag är en av de äldre, drivande krafterna bakom parken, ville ha nånstans där han och kompisarna kunde cykla.

– Då gick jag på Djurö skola och vi fick ställa några ramper på ett område bredvid skolan. Sen hörde Fyrhuset talas om det här och det ledde till att vi började samarbeta med dom, berättar han.

I dag tävlar han på internationell nivå i den här typen av cykling, med hopp och ramper, tillsammans med kompisen Elof Lind. Nu har det varit paus på tävlandet på grund av pandemin men deras mål är att kunna ordna en egen världscuptävling hemma i Stavsnäs.

– Vi har byggt banan så att den håller rätt nivå och är godkänd för en världscuptävling så när vi får grönt ljus kör vi. Den här sporten, mountainbike slopestyle, är fortfarande ganska liten i Sverige, jämfört med andra länder, så att få anordna en sådan tävling här vore grymt, säger Alex.

Byggs för hand

Under tiden coachar de och ordnar cykelläger för de yngre åkarna på Fyrhuset.

– Vi har märkt att intresset ökar hela tiden. Det är folk här och cyklar varje dag, säger de.

Mia Waldensten, verksamhetschef hos föreningen Fyrhuset, säger att allt byggs för hand och med stort säkerhetstänk.

– Det här har blivit ett gemensamt projekt som många har glädje av. Det är otroligt var ungdomarna själva kan åstadkomma om de bara vill, säger hon.

Planen är att anordna världscuptävlingen Fyrhuset Bikefight senast nästa år, beroende på hur pandemiläget ser ut.

Luftfärd. Elof Lind snurrar runt cykeln i luften innan han landar på den mjuka rampen. Foto: Pekka Pääkkö

Cyklister. Leo Westerberg och Alexander Holmér hänger i Fyrhusets bike-park cirka fyra dagar i veckan. Foto: Pekka Pääkkö

Cykelakrobater. Elof Lind och Alex Alanko tävlar båda i världscupen i den här typen av cykling med hopp. Foto: Pekka Pääkkö

Fyrhuset Bikepark

Började byggas 2012 och utvecklas hela tiden. Bikeparken är en mötesplats för alla cykelintresserade oavsett åk-kunskaper. För att få åka i cykelparken måste du vara medlem i föreningen Fyrhuset, som är driftsansvarig för parken. Det är en ideell förening som driver ett allaktivitetshus/fritidsgård i Stavsnäs, på uppdrag av Värmdö kommun.

Ta med påskrivna medlemsblanketter, det kostar inget. Medlemmarna tar själva hand om parken och hjälper till vid öppning och stängning. Mer info på foreningenfyrhuset.se. Adressen är Gammelbodavägen 1.

Visa merVisa mindre

Akrobatik på hjul. Elof Lind gör en volt i luften innan landningen. Foto: Pekka Pääkkö