Lördag 28 januari 2023. En 15-årig pojke klädd i vit huvtröja och svart jacka kliver in på sushirestaurangen i Skogås centrum. Han vet inte att han snart ska dö när han slår sig ner vid ett av borden.

Han vet inte heller att vännen han umgåtts med under dagen senare ska misstänkas för att ha skickat uppgifter om var de befunnit sig.

Samma dag jobbar områdespolisen Reine Berglund kvällspass. Han har precis kommit tillbaka till polisstationen när han får larmet.

– Vi hade just satt oss för att käka, jag var riktigt tokhungrig, när någon ropade att det verkar vara en skjutning i Skogås. Det var bara direkt in i bilen. Kör man på är man här på sex, sju minuter, säger han.

I bilen får de veta att man inte har någon identitet på offret. Då bestämmer sig Reine Berglund för att köra direkt till brottsplatsen.

Han går förbi avspärrningarna och in på sushirestaurangen.

– Jag tog ett medvetet beslut att klampa in på brottsplatsen, trots att vi verkligen inte ska göra det i onödan. Men jag vet hur viktigt det är att snabbt få en identitet.

Inne på restaurangen ligger den skjutne 15-åringen i en pöl med blod på golvet. Han har blivit skjuten i huvudet.

Många samlades vid minnesplatsen för pojken dagarna efter mordet.

Många samlades vid minnesplatsen för pojken dagarna efter mordet.

Johanna Wallén

Fanns en oro för 15-åringen

Ambulanspersonal och polis är på plats. Reine Berglund tar en bild som han lägger ut i polisens interna chatt. Pojkens identitet kunde snabbt fastställas.

Polisen hade haft en oro för honom under en tid, han hade setts umgås med äldre kriminella.

– Han var inte den som var mest bekant för mig. Men vi hade skrivit orosanmälningar på honom.

Ett par dagar senare besöker Reine Berglund pojkens familj.

– Jag har jobbat i över 20 år som polis, det mesta kommer man inte ens ihåg. Det här är definitivt ett av de fall som verkligen fastnar. Man blir ledsen och det är vidrigt. Det finns ju grader i helvetet. Här är det en 15-åring som är misstänkt för att ha haft ihjäl en annan 15-åring. Det är två liv åt helvete, fast på olika sätt. Det är ofattbart.

Områdespolis Reine Berglund gick in på restaurangen, trots avspärrningarna, för att fastställa identiteten på den skjutne 15-åringen. "Man blir ledsen och det är vidrigt", säger han.

Områdespolis Reine Berglund gick in på restaurangen, trots avspärrningarna, för att fastställa identiteten på den skjutne 15-åringen. "Man blir ledsen och det är vidrigt", säger han.

Pernilla Fagerström

Order från "Kurdiska räven"

Totalt står tio personer åtalade för inblandning i mordet. Rättegången inleddes vid Södertörns tingsrätt i måndags och den väntas pågå till den 5 december.

Enlgit åtalet är det en 20-åring med koppling till Zero-nätverket som gav order om mordet. Han ska i sin tur ha agerat på order från den så kallade Kurdiska räven. 

– Utredningen har visat att det var en hämndaktion för en skjutning nio dagar tidigare mot ett bostadshus där en anhörig till "Kurdiska räven" bor, säger åklagaren Ida Arnell.

"Kurdiska räven" befinner sig utomlands och är av polisen utpekad som ledare för det kriminella nätverket Foxtrot, som stridit om narkotikahandeln på flera platser i Sverige.

Den 16-årige pojke som misstänks ha skjutit 15-åringen – och som själv var 15 när mordet begicks – ska enligt åtalet ha fått 100 000 kronor för att utföra mordet.

Bland allt bevismaterial som samlats in finns en filmad stillbild på den åtalade 16-åringen, som ackompanjeras av musik med en textrad av Einár. ”Det räcker med ett skott, ett skott, blir japp med ett headshot, headshot, ingen har hört eller sett nått”.

Dagarna efter mordet samlades många unga vid minnesplatsen. På Östra grundskolan ställdes ett minnesrum i ordning.

Skogås var tyngt av sorg men också av oro. En pojke hade blivit ihjälskjuten på en restaurang i centrum klockan 18 på kvällen.

– Det var förstämd stämning och betydligt färre ungdomar ute och färre som besökte fritidsgården, säger Reine Berglund.

Under våren höll polisen informationsmöte kring nyrekrytering av unga i Skogås.

Hur är läget i den kriminella miljön här nu?

– Jag kan ärligt säga att Skogås är det område vi har sämst koll på. Det är i Flemingsberg och Vårby vi har fått jobba hårdast eftersom det är där det är högst sannolikhet för ett kommande mord. Men det är klart att det växer sig starkare här, när vi knappt är här heller. Det går fort när man inte kan ha närvaro.