Det var tidigt på lördagskvällen den 28 januari som en 15-årig pojke sköts ihjäl inne på en restaurang i Skogås.

Kort tid efteråt häktades en 15-åring, misstänkt för mord, och en 17-åring, misstänkt för medhjälp till mord. Antal misstänkta i utredningen har vuxit sedan dess.

Av de tio nu åtalade personerna är nio häktade. Brottsrubriceringarna är mord, medhjälp till mord, förberedelse till mord, stämpling till mord, grovt vapenbrott, narkotikabrott och underlåtenhet att avslöja brott.

En person är häktad för anstiftan till mordet och utredning mot honom pågår fortfarande.

Den nu 16-årige pojken är misstänkt för att ha skjutit 15-åringen. Enligt åtalet fraktade en annan minderårig person vapnet i en taxi från Bagarmossen till Skogås.

17-åringen var tillsammans med 15-åringen under morddagen och ska enligt åtalet ha lämnat uppgifter till bland annat den misstänkte skytten om var han befann sig.

– Han var vän med målsäganden. De umgicks under dagen och han lämnade uppgifter om var de befann sig, säger Ida Arnell, åklagare och förundersökningsledare.

Hon berättar att man såg tidigt i utredningen att ett stort antal personer var inblandade.

"Välplanerat mord"

Enligt åklagaren var det ett välplanerat mord, där skytten har försetts med en lägenhet att vara i efter skjutningen.

– Bevisningen består av chattar från appen Signal, där man tydligt kan läsa om planeringen och utförandet av mordet. Även vittnesiakttagelser, telefontömningar och taxibokningar har haft stor betydelse i utredningen, säger Ida Arnell.

Enligt åtalet var mordet en del i gängkonflikten mellan nätverket Foxtrot och Dalennätverket, som ledde till flera skjutningar i början av året.

– Utredningen har visat att det var en hämndaktion för en skjutning nio dagar tidigare mot ett bostadshus där en anhörig till "Kurdiska räven" bor.

"Kurdiska räven" befinner sig utomlands och är av polisen utpekad som ledare för det kriminella nätverket Foxtrot, som stridit om narkotikahandeln på flera platser i Sverige.

Rättegången startar den 25 september och förväntas pågå till den 5 december.