Samlare av rang. Jorma Toivonen har 15 000 erotiska föremål i sitt garage. Foto: Patrik Wirén

Han fyller sin trädgård i Bagis med erotik

En gång per år brukar Jorma Toivonen ställa ut delar av sin enorma erotiksamling i trädgården i Bagarmossen. Och nu är det dags igen. Men den här gången har han ett specifikt tema.

  • Publicerad 11:49, 9 sep 2021

I ett rött hus med vita knutar i villaområdet där Bagarmossen möter Kärrtorp gömmer sig en närmast ofattbart stor samling av erotiska föremål. Filmaffischer, böcker, tidningar, sexleksaker, inramad konst, statyetter, skämtsaker – den som är intresserad av erotik kan hitta det mesta här.

Ägaren själv, Jorma Toivonen, uppskattar att det handlar om 15 000 föremål, de äldsta från 1700-talet.

– Men allt är här inne i garaget, jag får inte sprida ut mig mer i huset för frun, förklarar han och plockar fram ett nummer av tidningen "The new Stripteaser" från 1954.

– Den här finns bara i tre exemplar, numret beslagtogs av polis i samma stund som det gavs ut, berättar han.

Stiftelse ska bevara erotiken

Sedan 2010 har han en gång per år låtit allmänheten ta del av den enorma samlingen på Riksrådsvägen 15. Och det är inte bara män som är nyfikna. 

– Nej, det där är en gammal fördom. Det är lika mycket kvinnor som kommer, det är inte som det var förr, säger han bestämt. Skillnaden från tidigare år är att han den här gången visar upp en mer nischad utställning, där han fokuserar på snoppar.

Har det inte varit kostsamt att bygga upp en så stor samling?

– Nej, inte alls. Väldigt mycket är sådant som folk har skänkt till mig, människor hör av sig hela tiden, säger han. Senare berättar han även att ledande erotikspecialister nu planerar att skapa en stiftelse i syfte att bevara den nordiska erotiken och samlingar som Jormas.

Tårtgeneralen och Call Girl

Samlandet förklarar han med att han var nyfiken och sökte kunskap. Men med tiden verkar det alltmer handla om att sprida kunskapen vidare till andra. Hans material har använts i filmer som Tårtgeneralen och Call Girl – i den sistnämnda fick han uppdraget att bygga en autentisk sexshop från 1976. Samlingen har även visats på ett stort antal muséer vid olika tillfällen.

– De senaste åren har också fyra forskare kommit hit, eftersom här finns kunskap som de inte kan hitta på kungliga biblioteket. Det är stimulerande för mig.

Du kan besöka utställningen på söndag den 12 september klockan 13-17.